Eğitim Üniversitelere sıfır atık kılavuzu

Üniversitelere sıfır atık kılavuzu

20.03.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayelerinde yürütülen ve başladığı 2017 yılından bu yana pek çok ülkenin sahiplenmesiyle küresel bir çevre hareketine dönüşen “Sıfır Atık” projesi üniversitelere de yayılıyor.

Üniversitelere sıfır atık kılavuzu

MELTEM GÜNEŞ Ankara - Bu kapsamda Türkiye Çevre Ajansı (TÜÇA) da, Üniversiteler İçin Sıfır Atık Yönetim Sistemi Uygulama Kılavuzu’nu paylaştı. Üniversitelerin, sürdürülebilir bir geleceğin inşasında öncü rol oynayabileceği aktarılan kılavuzda; sistem kurulurken, yerleşkeye ait tüm fiziksel koşullar, aktif kişi sayısı, insan sirkülasyonun yoğun olduğu alanlar, atık kaynakları, atık karakterizasyonu bilgisinin değerlendirilmesi gerektiğinin altı çizildi. 

Haberin Devamı

Kantinlerde pet, kâğıt bardak yerine cam bardak kullanılması, termosun teşvik edilmesi, üniversite genelinde geri dönüştürülemeyen ıslak mendil ve pipet kullanımının yasaklanması, kurum içi yazışmalarda punto ve aralık azaltılması, tezlerde ve projelerde elektronik sisteme geçiş dolayısıyla çoklu çıktının kaldırılması önerildi. Artık yemeklerin üniversitede yaşayan hayvanlara yem olarak veya yem endüstrisine ham madde olarak verilebileceği aktarıldı. Öğrenci yurtları, fakülte bina girişleri, kütüphane, yemekhane gibi öğrenci ve personel yoğunluğunun olduğu bölgelere biriktirme ekipmanı yerleştirilmesi tavsiye edildi.