Eğitim Yumurta Tavuğu Cinsleri Ve Özellikleri Nelerdir? En Çok Yumurta Veren Tavuklar

Yumurta Tavuğu Cinsleri Ve Özellikleri Nelerdir? En Çok Yumurta Veren Tavuklar

23.03.2022 - 16:38 | Son Güncellenme:

Dünyanın önemi bir kısmına özgü bazı kuş türleri arasında yer alan tavuklar, özellikle de köy yollarında, kırsal kesimlerde kümeslerde ve çayırlarda özenle beslenen canlılar arasında yer alır. İnsanlara pek çok bakımdan verim sağlayan tavuklar; beslenme ve gıda sektöründe çok önemli konumlar arasında yer alır. Yumurta tavuğu cinsleri ve özellikleri nelerdir sizler için derledik.

Yumurta Tavuğu Cinsleri Ve Özellikleri Nelerdir En Çok Yumurta Veren Tavuklar

Tavukların pek çok farklı cinsi vardır. Türlerinin fazlalığı yetiştirilme amacına bağlı olarak da tavuklar arasından sahip oldukları bazı özellikler dikkate alınarak tercih yapılır.

Haberin Devamı

Yumurta Tavuğu Cinsleri ve Özellikleri Nelerdir? 

Yumurta tavuk türleri, yumurta alabilmek için beslenen tavuk türleridir. Yumurta için beslenen kümes hayvanlarında ise, tavuklar en başta gelir. Yumurta tavuğu, ırkları içinde yıllık verdikleri yumurta sayısına göre de önemli farklılıklar gösterir. Yumurtacı tavuk ırklarının yumurta verimleri de çok yüksektir. 

Ligorin Tavukları: Dünyada en yaygın beslenilen yumurta tavukları arasında yer alır. Aynı zamanda İtalya kökenli bir tavuk türüdür. En çok yumurta yapan türler arasında yer alır. Cüsse bakımından oldukça küçüktür. Diğer ırklara göre ise, günlük 100 gr yem yiyerek en az yem yiyenler arasında yer alır. Ülkemizde çok fazla tercih edilmez çünkü yumurtası daha çok beyaz renklidir. Aynı zamanda et üretimi için de pek uygun değildir. Genellikle fiyatı 25-30 TL arasındadır.

Haberin Devamı

Ataks Tavukları: Ankara Tavukçuluk araştırma enstitüsünde geliştirilmiş olan bir türdür. 16. Haftanın sonunda ise, yumurtlama yaptığı gözlemlenir. Organik tavukçuluk ve salma tavukçulukta sık sık kullanılır. Yıllık olarak 250-270 adet yumurta üretir. Günlük olarak da 120-125 gr yem tüketir. 

En Çok Yumurta Veren Tavuklar

 En çok yumurta veren ve en verimli tavuk cinsleri; Lohman Brown, Ligorin ve Atak-S tavuklarıdır. Bu yumurta tavukları ise, yıllık olarak ortalama 320 yumurtaya kadar yumurtlayabilir. Soğuğa en dayanıklı olan tavuk türleri ise; Brahman, Australop, Ameraucana ve Easters Egger'dır.

 Yıllık verdiği yumurta sayısı açısından en çok yumurtlayan tavuk türleri ise; Austrolorp tavuk, Legorn tavuk, Ataks tavuk, Lohman tavuk gibi tavuk türleridir. Ligorin tavuk ise, gerçek ismi ile "Leghorn tavuk" İtalya menşeili bir tavuk türü olarak bilinir. Yumurta verimi yüksek olup da ülkemizde en yaygın şekilde beslenen tavuk türleri içinde yer alır. 

Etlik tavuk türleri ise, lezzetli etleri nedeni ile ileride kesilmek üzere beslenen tavuk türleridir. Başlıca etlik tavuklar ise; Sasso tavuk, Broiler tavuk gibi türlerdir. Etlik tavuk türleri içinde Broiler tavuk, en çok yem tüketen tavuk türüdür. Bu durum ise, tavuğun çabuk gelişmesinde oldukça etkili olur. 

Haberin Devamı