Gündem Ehliyet sınavı ne zaman yapılacak?

Ehliyet sınavı ne zaman yapılacak?

12.12.2017 - 10:27 | Son Güncellenme:

Ehliyet sınavı için geri sayım sürüyor. Bu yılın son ehliyet sınavı yapılacak. Sınavda başarılı olanlar ehliyet sahibi olacaklar. Ehliyet sınavı ne zaman yapılacak? Stajyer ehliyet uygulaması nedir?

Ehliyet sınavı ne zaman yapılacak

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlanan sınav takvimine göre, bu yılın son ehliyet sınavı 23 Aralık’ta yapılacak. Sınavda yeterli puanı alıp başarılı olanlar direksiyon sınavına girecek. Direksiyon sınavında da başarılı olanlar ehliyet almaya hak kazanacaklar. Sınavın sonuçları, 4 Ocak 2018 tarihinde açıklanacak.



EHLİYET SINAV SONUÇLARI SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

Haberin Devamı

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

EHLİYET SINAVINDA HANGİ DERSLERDEN SORU SORULUR?

Ehliyet sınavında dört dersten toplam 50 soru sorulur. Bu soruların; 23 tanesi trafik ve çevre dersinden, 12 tanesi ilk yardım dersinden, 9 tanesi araç tekniği dersinden, 6 tanesi de trafik adabı dersinden sorulur.

SINAVDAN GEÇMEK İÇİN KAÇ PUAN GEREKİR?

Sınav 100 tam puan üzerinden değerlendirilir. Her soru 2 puan değerindedir. Adayların sınava başarılı olabilmeleri için en az 70 puan alması gerekir. Sınavda yapılan dört yanlış bir doğruyu götürmez. 23 Aralık’ta yapılacak sınav sonucu, 4 Ocak’ta açıklanacak. Adaylar sonuçlarını, Milli Eğitim Bakanlığı internet sitesinden T.C. kimlik numaralarını kullanarak öğrenebilecekler.

Haberin Devamı

DİREKSİYON SINAVI NASIL YAPILIR?

Direksiyon sınavının ilk 5 dakikasında adaya aracın tanınması ile ilgili sorular sorulur. Ardından sürüş aşamasına geçilir. Sınav komisyonu birçok kritere göre puanlama yapar. Sınav sonucunda en az 70 puan alan adaylar başarılı sayılırlar ve stajyer ehliyet almaya hak kazanırlar.
Direksiyon sınavında adayın emniyet kemerini takması, aynaları kontrol etmesi, aracı düzgün şekilde hareket ettirmesi artı puan kazandırır. Sınav esnasında dönüş kurallarına uyulmaması, direksiyon hakimiyetinin sağlanamaması, dönüş kurallarına uyulmaması adayın puan kaybetmesine neden olur.
Sınav sonuçları, aynı gün içerisinde ya da ertesi gün açıklanır ve adaylara ilan edilir.

STAJYER EHLİYET NEDİR?

Stajyer ehliyet, iki yıllık bir süreci kapsar. Adaylar iki yıl içerisinde 75 ceza puanına ulaşmazsa başarılı sayılırlar. 75 ceza puanına ulaşan adayların ise ehliyetlerine el konur. Ehliyeti alınanlar, psikoteknik teste girer. Test sonucunda ehliyet alınabilmesi için sürücü kursuna kayıt yaptırılarak yeniden ehliyet sınavına girilmesi gerekir. Trafik cezası yazılmasına neden olan durumlardan bazıları;
- Ehliyeti yanında bulundurmamak 5 ceza puanı
- Kırmızı ışık ihlali 10 ceza puanı
- Ruhsatsız araç kullanmak 10 ceza puanı
- Emniyet kemerini takmamak 15 ceza puanı
- Emniyet şeridinden gitmek 20 ceza puanı