Gündem Ehliyet sınavı tarihleri

Ehliyet sınavı tarihleri

25.04.2018 - 09:23 | Son Güncellenme:

Ehliyet almak, yoğun şehir hayatı temposunda kaçınılmaz bir zorunluluk haline geldi. Ehliyet sahibi olmak, toplum içerisinde iş bulabilmekten sosyal hayata kadar pek çok konuda karşımıza çıkıyor. Bu yazıda ehliyet sahibi olabilmek için girilmesi ve geçilmesi gereken ehliyet sınavıyla ilgili bilgilere yer veriyoruz…

Ehliyet sınavı tarihleri

Ehliyet sınavının 2018 yılı içerisinde gerçekleşecek 6 farklı tarihi Milli Eğitim Bakanlığı tarafından duyurulmuştur. Bu sınavlardan biri e-sınav olarak yapılacaktır. E-sınav uygun sınav salonu bulunan bölgelerde haftanın 7 günü yapılacaktır. İlk iki ehliyet sınavı geride kalmış olsa da 4 Ağustos, 20 Ekim ve 22 Aralık tarihlerinde yapılacak yazılı sınavlara katılmak mümkün.

Ehliyet sınavı nasıl değerlendiriliyor?

Haberin Devamı

Ehliyet sınav değerlendirilmeleri, adayların cevaplarını kendilerine verilen bir optik kağıt üzerine kodlamaları ve bu kodlamaların okuyucu cihazlar tarafından kontrol edilmeleri sistemiyle gerçekleştirilmektedir. Ehliyet sınavı sisteminin arka tarafında dönen yazılıma göre adayların verdikleri doğru cevaplar değerlendirmeye alınmakta, yanlış cevaplar ise yok sayılmaktadır. Toplamda 50 sorudan oluşan ehliyet sınavında her soru 2 puan değerindedir. 100 puan üzerinden 70 puanın altında kalan sürücü adayları için ehliyet sınavı başarısız olmuş demektir.

Sınav süresi 60 dakika olarak verilmekte ve sorulan 50 sorudan 12 tanesi ilk yardım, 23 tanesi trafik ve çevre, 6 tanesi trafik adabı, son 9 tanesi de araç tekniği ders konularından sorulmaktadır.

Ehliyet sınavına başvurmak için neler gerekiyor?

Haberin Devamı

Ehliyet sınavına başvuru yapabilmek için Ziraat Bankası, Halk Bankası ya da Türkiye Vakıflar Bankası üzerinden her sınav dönemi için ayrı ayrı olmak üzere 75 TL T.C. kimlik numarasıyla birlikte yatırılmalıdır.

Ehliyet sınavı için sürücü adayları bankadan ücreti yatırmış olduklarına dair dekontlarını ya da ATM fişlerini almalılardır.

Ehliyet sınavına girebilmek için bir uzman ya da pratisyen hekim tarafından imzalanan sağlık raporu, sabıka kayıtları, 6 ay içerisinde çekilmiş biyometrik fotoğraflar ve nüfus cüzdanı fotokopisi belgelerinin hazırlanması gerekmektedir.

Ehliyet sınavı sonuçları

Sınav sonuçlarının açıklanması “http://www.meb.gov.tr” alan adına sahip internet sitesi üzerindeki; “Özel Motorlu Taşıt Sürücü Kursiyerleri Sınav Sonuçları” butonuna tıklandığında gelen sayfa kullanılarak yapılacaktır. Ehliyet sınavı kursiyerleri sonuçlarına belirtilen sayfaya T.C. kimlik numaralarıyla birlikte giriş yaparak ulaşabilmektedirler.

Ehliyet sınavı sonuçlarına itiraz etmek istendiğinde bu itirazlar sınav sonuçlarının açıklanmasından sonraki 10 gün içerisinde gerçekleştirilmelidir. Yazılacak itiraz dilekçesi, Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetler Genel Müdürlüğü’ne gönderilmeli ve müdürlüğün dönüş yapması beklenmelidir.

İtiraz başvurularının dikkate alınması için Ziraat, Halk ya da Türkiye Vakıflar bankalarından herhangi birisi üzerinden 20 TL kadar bir itiraz ücreti yatırılmalıdır. Ehliyet sınavı itiraz dilekçesi, ücretin ödendiğini kanıtlamak için bankadan alınan makbuzla birlikte gönderilmelidir.

Süresi geçtikten sonra gelen itirazlar dikkate alınmamaktadır.