Ekim Ayında Bahçede Yapılması Gereken İşler Nelerdir?

Sonbahar Mevsimin en güzel ayı olan ‘Ekim Ayı’ bahçelerde yapacağımız işler için önemli bir aydır. Bu ayda bahçelerimizi kışa hazırlamak, mevcut bitkilerimizi soğuktan korumak ve kollamak, meyve ve sebze bahçelerimizden daha çok verim almak için bir takım işler yapmamız gerekir. Haydi bu işleri soru cevap şeklinde açıklayalım.

Ekim ayında bahçe bitkilerine neler olur?

Öncelikle yaprak döken bitkiler yapraklarını dökmeye başlar. Her yerde ağaç yaprakları, çalı yaprakları görebilirsiniz. Bu yaprakları toplayın ve bahçenizi temiz tutun. Topladığınız yaprakları dekor için veya gübre için saklayabilirsiniz. (bu işlem bahçenizi hem temiz tutacaktır hem de hastalıklara karşı koruyacaktır.)

Haberin Devamı

Bu ayda bahçe bitkilerine nasıl bakılır?

Öncelikle soğuktan etkilenen(sardunya, mercan, turunçgiller….) bitkileriniz var ise ve saksılarda ise onları kapalı balkonlara, teraslara alın.Eğer bahçede dikili ise soğuk koruyucu metaryallerle (file, naylon örtü, bez örtü) bitkinizi sarın. Bitkileriniz rüzgarlardan dolayı çok sallanıyor ise bir destek malzemesi(çubuk, sopa, yapıya tel veya kalın ip ile bağlama) ile dayanıklılığını arttırın. Sarmaşık bitkilerinizin fazla dallarını budayın ve budadığınız dalları toparlayın. Sarmaşık bitkilerin mutlaka dayanıklılığını arttırın. Dalları kırılmış, zayıflamış olan ağaçların budamasını yapın. Rüzgarlı zamanda o dallar bulunduğu yere zarar verebilir.

Bahçenin toprağına herhangi bir işlem yapmak gerekiyor mu?

Toprak; çapa, kürek, bel yardımı ile havalandırılmalıdır. Gerekli görülen yerlere yeni torflu toprak ile takviye yapılmalıdır. Bitkilerin ihtiyacına göre kışlık organik veya inorganik gübre verilmelidir.

Yaz mevsiminden kalan çiceklere ne yapmak gerekir?

Yaz çiceklerinin bir kısmı açmaya devam ederken bir kısmı bozulmuş olabilir. Öncelikle hala yaşamaya devam edenleri ufak saksılara alın. Soğanlı yaz çiceklerinizin soğanlarını temizleyin ve güneş görmeyen yerde kuru bir ortamda gazete veya kağıt parçasına sararak saklayın. Bozulmuş olanları çöpe atın. Çiceklik kanallarının, saksıların veya öbeklerin topraklarını havalandırın. Yeni toprak ile tazeleyin. Kışlık çiceklerinizi dikmeye başlayın. Ayrıca baharda açan soğanlı çiceklerinizin soğanlarını ekmeye –dikmeye başlayabilirsiniz.

Haberin Devamı

Çim yüzeylerine ekim ayında neler yapılır?

Öncelikle çim alanlarınızın temizliğini yapın. Üzerinde bulunan yaprak, dal,çöp….. gibi maddeleri kaldırın. Bu işlem çimin üzerinde oluşabilecek zararlıları engellemiş olur. Son biçme işlemlerinizi tamamlayın. Çiminize havalandırma aletleriyle havalandırın. Çimlerinizde zarar görmüş, hasarlı ve hastalıklı kısımları tesbit edin. Ona göre kel kalmış kısımlara ara ekim, hastalıklı yerlerde ilaçlama yapın. Mutlaka çiminizde drenaj sorunu varsa biran evvel çözün. Çünkü yağmur ve kar suyu çim alanınızı daha deforme eder. Çiminiz çok kötü görünüyor, rengi soluk ise kışlık yavaş eriyen çim gübresi serpin.

Bu ayda bahçe ilaçlamasına devam edebilir miyiz?

Yağmursuz ve rüzgarsız havalarda bitkinin hastalık durumuna göre fungusit veya insektisit ilaçlarıyla ilaçlamaya devam edilmelidir. Meyva ağaçlarınıza ve sebze bahçelerinize periyodik olarak ilaç uygulanmalıdır.

Haberin Devamı

Sebze ve meyva ağaçlara ne gibi bakım yapılmalıdır?

Meyva ağaçlarınızın dökülmüş yapraklarını temizleyin. Topraklarını havalandırın. Kurumuş dallarını budayın. Ağaçlarınızın istek durumuna göre organik gübre verin. Yeni meyva ağaçlarınızı dikmek için en iyi zaman olduğunu unutmayın. Sebze bahçelerinizin toprağını çapalandırın. Birkaç gün (1-2gün) havalandırın. Kışlık gübre ile karıştırın. Sebze bahçelerinizin temizliğini mutlaka yapın. Yaz mevsiminden kalan yabani otları temizleyin. Kışlık sebze fideleriniz hala dikmediyseniz biran evvel dikmeye başlayın.

HAYDİ KOLAY GELSİN………

ÖZLEM ÖZDEMİR TAŞ////PEYZAJ MİMARI