Ekonomi 1 milyon izleyicisiyle reyting ölçüp, reklam bütçesi yapıyor

1 milyon izleyicisiyle reyting ölçüp, reklam bütçesi yapıyor

25.03.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

TV reyting ölçümlerinde belirsizlik yaşanan bu dönemde TTNET’in kafası rahat. Hangi kanalın ne kadar izlendiğini Tivibu abonelerinin tercihleriyle takip edebiliyor

1 milyon izleyicisiyle reyting ölçüp, reklam bütçesi yapıyor

Türk Telekom grubunun internet kolu TTNET, televizyon kanalları için ayırdığı reklam bütçesini kendi TV yayın platformu Tivibu’nun izlenme oranlarına göre belirliyor. Tivibu paketindeki tüm kanalların genel izlenme oranları şirket tarafından takip edilebiliyor. TTNET CEO’su Tahsin Yılmaz, reytinglerin resmi olarak ölçümlenmediği bu belirsizlik döneminde ellerindeki bilgileri Türk Telekom’la da paylaştıklarını söylüyor. Şirket sırrı olduğu için rakamlar hakkında net bir bilgi vermeyen Yılmaz, Tivibu’nun ölçümleri ile kanalların bilinen sıralaması arasında bazı farklılıklar olduğunun da altını çiziyor. İşin ilginç yanı ağırlıklı bir hacme ulaşmış olmasa da en çok izlenen kanallar arasında Tivibu’nun “rehber” kanalının da yer alması. Haftalık film programları ve Tivibu içeriğinden özetlerin yer aldığı rehber kanal da iyi izleyici çekiyor. Halen “Tivibu Ev” sistemi Türkiye genelinde 1 milyonu aşkın ekranda izleniyor... Tivibu Ev abonesi ise 50 binlere işaret ediyor.

Haberin Devamı

Video izleme patladı abone başına aylık kullanım 23 GB oldu
Tahsin Yılmaz, TTNET abonelerinin internet kullanım alışkanlıkları hakkında şu bilgileri veriyor:
- İnternette ADSL’den fiberoptik altyapıya geçiş yatırımları son sürat devam ediyor. Günde ortalama 4 bin abone ADSL’den fibere geçiyor. Bir ayda fiberde 40 bin abone kaydedildi.
- Son dönemde video içeriklere olan ilginin artması ile data trafiğinde büyük yükseliş var. TTNET abonelerinin önceki yıl 13-14 GB olan aylık ortalama kullanımı şimdi 23 GB düzeyine çıktı.
- Halen toplam internet trafiğinin yarısı video izleme olarak kullanılıyor. Örnek vermek gerekirse günde 5 dakikalık 10 video izleyen bir abonenin kotasından 3GB düşülüyor.
- TTNET, abonlerinin çoğu limitsiz interneti seçiyor. TTNET çok yaknda kotalı internette “adil kullanım” hakkını 25 GB’tan 50 GB’a çıkarıyor.
- TTNET Müzik üzerinden her gün 3 milyon şarkı dinleniyor.
- Müzik platformu TTNET Müzik’te geçen yıl en çok dinlenen şarkı Ajda Pekkan’ın “Yakar Geçerim”i oldu. 5 milyon kereden fazla dinlenen şarkı, 15 bin kez de indirildi.
- MÜYAP ve MESAM ile müzik eserlerinin telif hakları hakkında uyum içinde çalışılıyor. Ancak, TV sektöründe telif hakları henüz çok gelişmedi. Bir dizi TV’de oynadıktan 10 dakika sonra internete düşebiliyor. Bu da eser sahiplerine bir gelir bırakmıyor. Yurtdışı tarafında da içerik anlaşması sorunu yaşanıyor.
- TTNET yurtdışına Tivibu ihracına hazırlanıyor. Tivibu yakın zamanda Almanya’da iş yapmaya başlıyor.

Haberin Devamı

Pazarın yüzde 86’sı TTNET’in kontrolünde
- ADSL işinde Türkiye’de 6 milyon 770 bin abone bulunuyor. TTNET’in abone sayısı 5.8 milyona karşılık geliyor. Pazarın yüzde 85.8’ini TTNET kontrol ediyor. İkince yüzde 5.6 ile Superonline, üçüncü sırada Doğan Online (Yüzde 3.5) var.
- İnternet işinden elde edilen gelirler 2011 yılında 3 milyar 306 milyon liraya çıktı.
3BTK’nın (Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu) rakamlarına göre ADSL’de geçen yılın son çeyreğinde ilk kez abone sayısında azalma yaşandı. Son 1 yıllık büyüme ise yüzde 2’lerde kaldı.
- Geçen yıl ‘çok daha hızlı internet’ anlamına gelen fiber internette abone sayısı 270 bini aştı. Büyüme yüzde 73’e çıktı.

Haberin Devamı

YILMAZ’DAN GOOGLE’A FACEBOOK’A NET MESAJ
Rusya merkezli arama moturu Yandex’in Türkiye’de müzik hakları konusunda telif ödeyerek iş yapmaya başladığını, bu adımın Türkiye için oldukça önemli olduğunu belirten Tahsin Yılmaz, bunun örnek olmasını istiyor. Google, Favebook gibi şirketlerin iş yaptığı ülkelerdeki altyapı tarafına hiçbir yatırım yapmadan hizmetlerini sunduğunu, telif hakkı konularında da adım atılmadığını ifade eden Yılmaz, ekonominin büyümesi adına bu konunun önemine vurgu yapıyor.

Sakin, açıksözlü, işkolik...
Buz gibi soğuklar ve karlı kış günlerinin geride kaldığını müjdeleyen güneşli bir cuma sabahı... Milliyet ekonomi servisi, TTNET CEO’su Tahsin Yılmaz ile birlikte. İstanbul Bebek’teki Divan Brasserie’nin denize sıfır konumlanmış ‘bodrum terası’nda sabah kahvaltısında... Starbucks’un hemen bitişiğindeki Bebek Divan, en iyi manzaralı mekanlar oskarına kesinlikle aday olabilir. Tahsin Yılmaz, gayet dinç ve enerjik. Kahvaltı öncesi 5 dakikalık kısa Bebek turunda, aslında gözüne Bebek Kahve’yi kestiriyor ama Divan’dayız... Tahsin Yılmaz, bir gece önce gittiği Cem Yılmaz gösterisindeki ‘menüden yemek seçme’ esprisini hatırlatıp, hızlı bir inceleme sonrası ‘üç peynirli omlet’te karar kılıyor. Ezine peyniri, kaşar ve Bergama tulumu ile yapılan az yağlı omlet. Sağlıklı bir seçim. Fiyatı 15 lira. Masada üç talibi daha var..
Karşısındaki iyi dinleyen, sakin üslubuyla güven veren biri. Anlatacaklarını tane tane söyleyip, kelimeleri özenle seçiyor. Buna karşın politik cevaplar vermeyip, şirket, sektör ve rakipler hakkında gayet net konuşabiliyor.
Zaman zaman otoriter bir sesle “Halka açık (İMKB) bir yapının içindeyiz, geleceğe yönelik rakam açıklayamıyoruz” demese bir CEO ile oturduğunuzu unutursunuz. Sohbetin bir yerinde şu sıralar “British Telecom’un faaliyet raporunu okuyorum” dediği için de sanki biraz da “işkolik” izlenimi bırakıyor...

Haberin Devamı

Bebek Divan’dan bir iki rakam...
- Divan Kahvaltı (Peynir çeşitleri, jambon, bal-kaymak, reçel çeşitleri, zeytin, su böreği, domates-salatalık, menemen, portakal, çay veya kahve) 29 TL
- Manhattan (Sote mantar ve papates, çırpılmış yumurta, bacon veya jambon sosis, peynirli graten domates, mısır gevreği, kruvasan, tereyağı, reçel çeşitleri, portakal suyu, çay veya kahve) 29 TL
- Sağlıklı kahvaltı (Dil peyniri, yağsız beyaz peynir, domates, salatlık, yumurta akından omlet, buharda pişmiş sebzeler, tam buğday ekmeği, portakal suyu, bitki çayı ve kafeinsiz kahve) 23 TL
- Klasik Türk (Beyaz peynir, kaşar, zeytin, domates, salatalık, teryağı ve reçel, çay ya da kahve) 23 TL
- Haftasonları her şey dahil açık büfe kahvaltı fiyatı ise 60 lira.
Cevdetpaşa Caddesi No: 28/A Bebek, İstanbul

Yazarlar