Ekonomi 1 milyondan fazla yatırımcı piyasadan çıktı! Halka arz çılgınlığı bitti mi?

1 milyondan fazla yatırımcı piyasadan çıktı! Halka arz çılgınlığı bitti mi?

21.01.2024 - 14:34 | Son Güncellenme:

Geçtiğimiz yılın en gözde yatırım araçlarından biri de halka arz hisseleriydi. Son dönemde halka arz olan hisselerde getiriler oldukça düştü. Hatta yeni halka arz olmuş hisselerde ilk günlerden düşüşler görüldü. Peki halka arz çılgınlığı bitti mi? İşte detaylar...

2023 yılında yükseliş trendini uzunca bir süre devam ettirdi. Bu dönemde halka arz çılgınlığı yaşandı. Özellikle 7 Ekim sonrası borsa bazı dalgalanmalara sahne oldu ve son 5 haftada borsadan kaçan yatırımcı sayısı 1 milyonu aştı. Artık halka arz çılgınlığı bitti mi? 

Haberin Devamı

Konuyla ilgili merak edilenleri Doç. Dr. Filiz Eryılmaz CNN Türk canlı yayında anlattı. Eryılmaz konuşmasında şu ifadeleri kullandı: 

“2023 yılına baktığımızda borsadaki yükselişin seçim sonrasındaki süreçte en önemli etkenleri halka arzların olması. Halka arzlardaki güçlü yükseliş yurt içi yatırımcının teveccühünü daha da artırdı. Bu yıl bazı halka arzlarda düşüş görmeye başladık. Hatta öyle ki ilk halka arz olduğu dönemde bile düşüşle açan hisseler oldu. 

Genel olarak 2024 halka arz takvimine baktığımızda bu çılgınlık bitmemiş görülüyor. Sermayenin tabana yayılması ilkesi gereği güçlü halka arzların olacağı bir yıl olacak gibi görünüyor. Halka arzlardaki güçlü performansı biz bu yıl göremeyiz, hele ki bu yılın ilk yarısında. TL mevduat faizleri oldukça güçlü, altın 2024’te ciddi getiri sağlayacak, oraya giden bir yatırımcı var. 

Haberin Devamı

Yılın ilk 6 ayında borsaya güçlü bir yerleşik ilgisi beklemediğimiz için güçlü bir yükseliş performansı beklemiyoruz. Bu halka arz olan teveccühün diğer yakın dönemlere göre azalmasını, halka arz hisselerinde de daha güçlü performansın olmayacağı bir yıl olabilir. Yılın ikinci yarısı daha olumlu bir performans bekliyoruz. Bu durumda bir miktar daha yılın ilk yarısına göre olumlu bir seyir olabilir. 

BORSA NORMAL SEYRİNE DÖNDÜ MÜ? 

Maalesef dönemedi, borsanın en büyük sorunu para girişi yok. 8 binin altına yakın vadede düşmedi ama 8 bin 150’nin üstüne çıkamayan bir borsa var. Niye çıkamıyor? Yabancı var, kısmi giriş var ama yabancı al sat yapıyor. Yurt içi yerleşik yok, TL mevduatta altına kaydı, kripto tarafına gidişat var. Bu 8 bin 150 üstünde tutunmayı bekliyor. Güçlü yükseliş trendi için 8 bin 200 üzerine birkaç gün kapanış alıyor olmamız lazım.  

KREDİ DERECELENDİRME KURULUŞLARININ OLUMLU DEĞERLENDİRMESİ HAKKINDA 

Geçtiğimiz hafta genel olarak fena gitmedik, 8 binin üzerinde tutunduk. Cuma 7996’da kapandı. Bu hafta çok kritik. Olumlu haber şu Moody’s bazı Türk şirketlerinin kredi notunu B3’ten B2’ye yükseltti. THY, Koç Holding, TÜPRAŞ, OYAK grubu, Ereğli gibi bazı şirketlerinin kredi notunu artırmadı ama not görünümlerini artırdı. 

Haberin Devamı

İki tedirginlikleri var. Seçimden sonra bu politikalar devam eder mi? Orada inançları arttı. İkinci olarak doğru yoldalar bu adımlar devam edecek, fakat adımlar doğru olsa da Türkiye’nin makroekonomik dengesizliklerinde iyileşme görebilecek miyiz? Enflasyon çok kalıcı olur mu, doğru adımlar atılıyor olsa da işe yarar mı? Ödemeler dengesi istenilen düzeyde olabilecek mi? Merkez Bankası rezervleri artmaya başladı ama yeteri kadar artabilecek mi? Bunlara bakıyorlar. Seçim geçtikten sonra bu minvalde giderse bu durumda ben kredi notunda artışlar bekliyorum. 

YENİ HAFTADA PİYASADA BEKLENTİLER NE? 

Yurt dışı da hareketli olacak. Yurt dışı şu nedenle hareketli ABD’den çok önemli kararlar geliyor. Perşembe cuma altın yatırımcıları için ve ABD piyasalarında pozisyonu olanlar için çok kıymetli olacak. Perşembe günü ECB’nin faiz kararı gelecek. Ben şahin metin bekliyorum. 

MERKEZ BANKASI'NIN FAİZ KARARI!

İçeride gözler perşembe günü bizim Merkez Banka’mızda kararı olacak. Orada 250 baz puan artış bekliyorum. 

Haberin Devamı

SÜRPRİZ İHTİMALİ VAR MI? 

Merkez Bankası son adımlarına bakarsak bir sürpriz olacaksa daha yukarıda bir faiz artışı gelme yönünde olur. Bunu çok ihtimal dahilinde görmüyorum.”