Ekonomi 10 TL konuştu!

10 TL konuştu!

14.01.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Yapay zekanın temellerini, 10 TL’nin üzerinde fotoğrafı da bulunan matematikçi Cahit Arf’in attığını belirten Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Koç, milletvekillerine Arf’i yapay zekayla konuşturdukları bir video izletti.

10 TL konuştu

Önder Yılmaz - Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, 10 TL’yi, daha doğrusu 10 TL’nin üzerindeki Cahit Arf fotoğrafını yapay zeka ile konuşturdu. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç, bu konuşmaya ilişkin videoyu TBMM Sanayi, Ticaret ve Teknoloji Komisyonu’nda milletvekillerine izletti. Komisyona yapay zeka, büyük veri ve dijitalleşme ile ilgili bir sunum yapan Koç, verinin kömür olsa bile doğru sınıflandırılarak işlendiğinde “elmasa” dönüşebileceğini belirterek, “Biz de kamunun verisini elmasa dönüştürmek istiyoruz” diye konuştu. Gençlere “Yapay zeka cebinizde biliyor musunuz?” diye sorduğunda herkesin cep telefonlarını çıkarıp gösterdiğini vurgulayan Koç, “Yanıt, cebinizde taşıdığınız 10 TL’nin üzerindeki fotoğraf. Bilim adamımız Cahit Arf. 1959’da ‘Makinalar düşünebilir mi? Nasıl düşünebilir’ sorularına cevap bulmaya çalıştı” ifadelerini kullandı. Bir video izleten Koç, 10 TL üzerindeki Arf’ın fotoğrafını yapay zeka ile konuşturduklarını söyledi. Koç, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

“10 TL’yi konuşturduk, 10 TL’deki Cahit Arf’ı konuşturduk. Kullandığımız teknoloji ‘deepfake’ yapay zekâ teknolojisi. Cahit Arf’ın sesi benim sesim çünkü, Arf’ın dijital anlamda sesi olmadığı için. Eğer benim elimde Cahit Arf’ın konuşmaları, videoları olsaydı buradan bir sentetik veri üreterek Cahit Arf’in kendisini de konuşturabilirdim kendi sesiyle.”

Cahit Arf’in kendi adıyla anılan denklemiyle tüm dünyaca bilindiğini ifade eden Koç, bu denklemin 10 TL’nin üzerinde de bulunduğunu hatırlattı. Koç, düşünebilen cihazların bilim kurgu filmlerindeki gibi bir “kıyamet senaryosu” olmadığını, sağlıktan tarıma, güvenlikten oyun teknolojisine ve sanata kadar hayatın her alanında kullanıldığını söyledi. Koç, “Yapay zekâyı küresel, dijital devrimin bir sonraki dalgası olarak görüyoruz” dedi.

Haberin Devamı

İnsan ‘hack’lenebilir

Koç, sistemlerin yanı sıra artık insanların da ‘hack’lenebileceğini belirterek, “İnsan ‘hack’lenebilir mi sorusu artık bir ütopya değil. Bir dijital pil takma olasılığı var ve bu pillerin çoğu da cep telefonlarıyla bağlantı kurabiliyor. Bu kalp pili acaba bir hacker ele geçirirse veya yanlış olan bir sinyalle hastamıza kalp krizi geçirtilirse insan ‘hack’lenebilir mi sorusunun cevabı ortaya çıkmış olmaz mı? Nesnelerin internetiyle birlikte sadece sistemleri değil insanları ele geçirme boyutunu da ele almamız gerekiyor” dedi.

Trafik cezası kime kesilecek?

Yapay zeka için veri ve algoritmaların kritik olduğunu dile getiren Koç, trafikte yaşanan kazalara ilişkin örnekler sundu. Yapa zeka nedeniyle yaşanan kazalara ABD’den örnek veren Koç, şunları söyledi:

“Trafik cezasını kim yiyecek? Algoritmayı yazan kişi mi? Bunu satan şirket mi? Araçtaki sürücü mü? Yoksa bu suç paylaştırılmalı mı? Paylaştırıldığı zaman hangi oranlarda paylaştırılacak? Bir ülkede geliştiren yapay zekâ sistemi başka bir ülkede satıldıysa ve suçlu hangi ülkenin kanunlarına göre yargılanacak? Bu soruların cevabı bilinmiyor. Uluslararası norm oluşturulmalı.”

10 TL konuştu

Ali Taha Koç

Togg halden anlayacak

Togg’da yapay zeka kullanımından örnekler de veren Ali Taha Koç, “Arabanın içine girdiğinizde Togg görüntü işleme yaparak sizin hangi modda olduğunuzu anlıyor, üzgünseniz size eğlendirici şarkı çalıyor, eğer mutluysanız sizi biraz daha rahat tutacak bir şarkı çalıyor” dedi. Koç’un üniversiteden hocası CHP Ankara Milletvekili Ayhan Altıntaş’ın, “Bizim hanım da onu yapıyor” diye laf atması komisyonda kahkahalara yol açtı.