Ekonomi 2019 kiralamada toparlanma zamanı

2019 kiralamada toparlanma zamanı

31.12.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Son yıllarda büyümesini sürdüren operasyonel kiralama sektörü, bu yıl yaşadığı yavaşlamanın ardından 2019’da toparlanma gerçekleşmesini öngörüyor...

2019 kiralamada toparlanma zamanı

Yaklaşık son 5 yıldır düzenli büyüme gerçekleştiren, ancak bu yılı öngörülerin dışında bir yavaşlamayla kapatacak operasyonel kiralama sektörü, 2019’da toparlanıp, 2020 yılı sonunda da büyüme hedefliyor. 2017 yılını 360 bin adetlik araç parkıyla kapattıklarını, bu yıla yükselişle başlamalarına karşın 2018’i 320 bin adetlik araç parkıyla kapatacaklarını söyleyen TOKKDER (Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı İnan Ekici, “2019 yılı ise bir toparlanma yılı olacaktır. 2019 yılı sonuna doğru operasyonel kiralama sektöründe büyüme trendinin başlayacağını ve 2020 yılı sonunda yine 375 bin civarındaki filo büyüklüğüne ulaşacağımızı tahmin ediyorum” dedi. Şirketlerin, bu dönemi yara almadan atlatabilmek için, maliyetlerini önemli ölçüde düşürmeye, sınırlı olan kaynaklarını mümkün olduğunca verimli kullanmaya çalıştığını kaydeden Ekici, bu durumda operasyonel kiralamanın sunduğu avantajların ön plana çıktığını hatırlattı.

Haberin Devamı

Son dönemde kurların biraz düşmesi ve bundan sonra kiralamaların TL bazında yapılacak olmasından kaynaklı rahatlama yaşandığını da anlatan Ekici, Kasım ayından itibaren talep tarafında artış yaşanmaya başladığını kaydetti.

2019 kiralamada toparlanma zamanı
Kısa dönemli araç kiralamaya da değinen Ekici, 2019’da kısa dönem araç kiralamada çok fazla araç yatırımı yapılmayacağını düşündüğünü, buradaki araç parkının 33 bin civarında olacağını öngördüğünü belirtti. Ekici, “Turizmde beklenen yüksek artışlar ve talep göz önüne alındığında, 2019’u, verimlilik tabanına oturtulmuş kârlı ve dengeli yönetim için bir fırsat yılı olarak değerlendiriyoruz. 2019’da kısa dönem kiralama, var olan işi kaçırmamaya ve verimliliğe odaklanacak” dedi.

Haberin Devamı

Dünyada, “aracı ihtiyaç olduğu süre kadar kullanmaya yönelik” modellere ilginin arttığına değinen İnan Ekici, “Görünen o ki araç paylaşım sektörünü 10 yıldan kısa sürede 5 kat gibi inanılmaz bir büyüme bekliyor. Küresel rakamlara bakarsak 2015 yılında 4.8 milyon üye, 102 bin araç olan araç paylaşım pazarının; 2024 yılında 20 milyon üye ve 500 bin araca çıkacağı tahmin ediliyor. Türkiye’de ise paylaşım ekonomisinin bilinirliği ve sektörde faaliyet gösteren firma sayısı henüz çok sınırlı. Bilinirlik arttıkça paylaşım ekosisteminin de hızla gelişeceğini öngörüyorum” ifadelerini kullandı.

Yeni Defender gün sayıyor

Land Rover’ın 2016 yılında üretimine son verdiği efsanevi modeli Defenoder’ın yeni nesli, testlere devam ediyor. Eylül ayındaki Frankfurt Otomobil Fuarı’nda tanıtılması beklenen yeni nesil Defender, 2020 yılından itibaren yollara çıkmaya başlayacak.

2019 kiralamada toparlanma zamanı

Markanın adeta yaratıcısı olan ve 60 yıldan fazla ufak değişimlerle üretimde kalmayı başaran Land Rover Defender’ın yeni nesli, gün sayıyor. Halen kamuflajlı test sürüşleri devam eden yeni Defender’ın, 3 ve 5 kapılı versiyonlarının yanı sıra bir de uzun versiyonunun olacağı belirtilirken, aracın dünya tanıtımının 2019’daki Frankfurt Fuarı’nda gerçekleşebileceği konuşuluyor. 2020 yılından itibaren İngiltere başta olmak üzere pek çok pazarda sahiplerine teslim edilmeye başlanacak Land Rover Defender’ın, ABD pazarına da geri döneceği duyuruldu. 3

Haberin Devamı

Yine dedikodulara göre araçta 2.0 lt ve 3.0 lt benzinli motorların yanı sıra 48 volt ve dışarıdan şarj edilebilir hibrit teknolojiler de kullanılacak. Böylelikle Defender, yerini aldığı ikonik araca göre bir hayli modern ve çevreci olacak.

Scania’nın miniği büyük ilgi çekti

Çocukluğunu ağır vasıta sürücüsü babasının Scania kamyonlarında geçiren İrlandalı tasarım mühendisi Wayne Auchmuty’nin, kendi çocuklarının eğlenmesi için tasarladığı akülü kamyona dünyanın dört bir yanından sipariş yağıyor. İrlandalı kamyon tutkunu Auchmuty, ilhamını babasına ait Scania S 730’dan aldığını ve ilk başta çocukları için geliştirdiği akülü modele bu kadar çok ilgi gösterilmesini memnuniyetle karşıladığını söylüyor.

2019 kiralamada toparlanma zamanı

Derslerini bile kabindeki yatağa uzanarak yaptığını söyleyen tasarımcı Auchmuty, “Çocukken babamın Scania kamyonları vardı. Diğer arkadaşlarımın aksine babam kardeşlerim ve beni okuldan Scania ile alırdı. Diğer çocukların ve ailelerinin şaşkın bakışları altında eve gitmek çok eğlenceli olurdu. Çocuklarıma Scania ile yaşadığım anıları anlattıkça onların da bu duyguyu farklı da olsa yaşamalarını istedim. Projemi Scania ile paylaştım ve çok büyük destek gördüm. 3 yıllık yoğun çalışmanın ardından çocuklarım için akülü Scania S 730’u ürettik. Bu, çocuklarıma olağanüstü bir çabanın sonunda verdiğim en güzel hediyeydi” diyor. İstenilen renkte üretim yapabileceğini söyleyen Auchmuty, çocukları için ürettiği akülü Scania araçları 3 bin Euro’dan satışa sunacak.

Yazarlar