Ekonomi 2023 heyecanı

2023 heyecanı

27.12.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Yılbaşına sayılı günler kala süsleme ürünleri ve hindiye ilgi artıyor. Online’da yılbaşı ağacı ve süsleme ürünlerinin satışlarında artış yaşanıyor.

2023 heyecanı

Aylin Rana Aydin - Yeni yıla ‘merhaba’ demek için hazırlıklar başladı. Üretici ve esnaftan alınan bilgilere göre, evde yılbaşı sofralarının başrolü hindide olacak. Bu yıl da ev süslemelerinin yanı sıra sofra tasarımları öne çıkıyor. Yılbaşı sofralarının vazgeçilmezi olan kuruyemiş, hindi gibi ürünler için alışverişler hızlanırken, evde yılbaşı coşkusunu yaşatmak için çam ağacı, renkli süsler ve aydınlatmalar, yılbaşının ruhuna uygun dekoratif ürünler satın alınıyor. Online’da ise yılbaşı ağacı ve süslerinin satışlarında artış yaşanıyor.

Haberin Devamı

Kilosu 100 lira

Yılbaşı denilince herkesin aklına ilk olarak hindi gelirken, bu yönde siparişler de alınmaya başladı. Hindiyi pişmiş satın almanın yanı sıra çiğ olarak alıp evde kendisi de yapmayı tercih eden tüketiciler, bu yönde zincir marketler, catering firmaları ve restoranlardan hizmet alıyor. Bu yıl yarım veya tam şeklinde iç pilavla tüketiciye sunulan pişmiş hindilerin fiyatı 500 liradan başlayıp 2 bin liraya kadar çıkıyor. Bununla birlikte pişmiş hindi satan yerler yanında şakşuka, haydari, acılı ezme gibi çeşitli mezeleri de tüketiciye sunuyor. Eğer yılbaşı için evinize pişmiş hindi sipariş etmek isterseniz 31 Aralık’tan birkaç gün önce hindi siparişini vermeniz gerekiyor. Çiğ olarak satılan bütün hindinin kilogram fiyatı ise 99.90 liradan başlıyor.

Haberin Devamı

Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (BESD-BİR) Başkanı Naci Kaplan, Türkiye’de hindi tüketiminin çoğunluklu yılbaşı döneminde tercih edildiğini söyledi. Geçen yıla göre hindi fiyatlarının enflasyon oranında arttığını kaydeden Kaplan, “Türkiye’de kişi başı yıllık hindi tüketimi 600 gram. Bu rakamı daha da artırmak için çalışmalar yapıyoruz. Avrupa’da kişi başı yıllık tüketim 6-7 kilogram düzeyinde” dedi.

Sepetler 300 liradan başlıyor

Marketteki karışık kuruyemişlerin kilogram fiyatı ise 125 liradan başlayıp 290 liraya kadar çıkıyor. İçinde cips, içecek, çikolata, kahve gibi ürünlerin yer aldığı yılbaşı sepetleri ise 300-450 lira arasında değişen fiyatlardan tüketiciye sunuluyor. Tüketiciler evlerini ve sofralarını süslemek için rengarenk çam ağacı, ışıklar, mumlar tercih ediyor. Online’da çam ağaçları boyutuna göre 60 liradan başlayıp 2 bin liraya kadar çıkıyor. Eğlenceli vakit geçirmek isteyenler için ise tombalaların fiyatı 10 başlarken diğer kutu oyunlarının fiyatı 50 lira ile 250 lira arasında değişiyor.

Yılbaşı ağacı zirvede

IdeaSoft CEO’su Seyhun Özkara, yeni yıla girmeye sayılı günler kala e-ticaretin hızlandığını belirterek, “Bu yılın en çok artış gösteren sektörleri 3.2 kat artış ile ev dekorasyon ve 2.8 kat artış ile hediyelik eşya sektörü oldu. Ürün bazlı baktığımızda ise tahmin edilebileceği gibi zirvede yılbaşı ağacı ve süsleri yer alıyor. Bu ürünü ise kahve yapım seti, pijama takımı ve atkı & bere seti gibi ürünler takip ediyor” ifadelerini kullandı.