Ekonomi 4 sektöre yatırım sinyali

4 sektöre yatırım sinyali

16.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Yabancı şirketlerle temaslarında Türkiye’ye ilginin arttığını gözlemlediklerini belirten DEİK Başkanı Nail Olpak, “Avrupa ve ABD tarafından enerji, dijitalleşme, gıda-tarım ve sağlık alanlarında pozitif sinyaller alıyoruz” dedi.

4 sektöre yatırım sinyali

Ebru Sungur - Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, yeni ekonomi yönetiminin uygulamaya aldığı politikaların öngörülebilirliği artırdığını, yabancı yatırımcının Türkiye’ye ilgisinin de bu doğrultuda yükseldiğini söyledi. Eylülde Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile birlikte gittikleri ABD’de bu ilgiyi yoğun bir şekilde hissettiklerini anlatan Nail Olpak, Birleşik Arap Emirliklerinin de (BAE) temmuzda içinde deprem ve ihracat finansmanının da bulunduğu yaklaşık 51 milyar dolarlık yatırıma yeşil ışık yaktığını hatırlatarak şunları söyledi: 

Haberin Devamı

“BAE ateşleyen fişek oldu. Avrupa ve ABD tarafından yatırım sinyalleri alıyoruz. Bir araya geldiğimizde bu yatırımlar için enerji, dijitalleşme, gıda-tarım ve sağlık sektörlerinin öne çıktığını görüyoruz. Yatırım kararlarının kesinleşmesi için bu yılın kapanışını ve marttaki yerel seçimlerin tamamlanmasını beklediklerini tahmin ediyorum.” 

1500 etkinlik yaptı 

Ekonomi gazetecileriyle bir sohbet toplantısı düzenleyerek 2023 değerlendirmesi yapan ve 2024’e bakışını anlatan Olpak, gelecek yıl ihracatın 267 milyar dolara çıkacağını öngördü. Olpak şunları söyledi: 

“Bu yıl DEİK olarak cumhurbaşkanları, devlet başkanları, bakanlar, diplomatik misyon temsilcileri ve iş insanlarının katılımlarıyla yaklaşık 1500 ticari diplomasi etkinliği yaptık. İş forumları, yuvarlak masa toplantıları, iş heyetleri, B2B görüşmeler gibi pek çok etkinliğe imza atarken, ABD’den Afrika’ya, Çin’den İngiltere’ye, Japonya’dan Rusya’ya kadar dünyaya dokunan geniş bir projeksiyon ile daha fazla ticaret için çalışarak Türk özel sektörüne dış ekonomik ilişkilerde doğru muhataplar nezdinde doğru kapılar açtık. Şimdi önümüzde global ekonomide büyümenin bir miktar azaldığı, küresel enflasyonun etkisini sürdürdüğü, ticaret ve yatırımlarda dönüşümlerin yaşandığı yeni bir süreç var. Türk iş dünyası olarak bu dönemi küresel ölçekte iyi okuyarak dönüşüme adapte olacak adımları atmalı, yüksek katma değerli ürünlerle yeni pazarlara açılmalı ve trendlere uygun yatırımlarla fırsat sahamızı genişletmeliyiz.” 

Haberin Devamı

ABD’de her eyalete 1 milyar $ ihracat

ABD’de artık eyalet komiteleri stratejisi ile çalıştıklarını belirten DEİK Başkanı Nail Olpak, “ABD pazarında Türk firmalarının etkin temsiliyeti için DEİK/Türkiye-ABD İş Konseyi’nin (TAİK) çatısı altında 8 eyalet komitesi (California, Florida, Illinois, Massachusetts, New York, Tennessee, Texas, Virginia) kurduk. Adım adım eyalet yapılanması kurarak her birinde en az 1 milyar dolar ihracat hedefliyoruz. Böylece 100 milyar dolarlık ikili ticaret hedefimize hızla ulaşmayı amaçlıyoruz”
diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Kuşak Yol bizi geriletmesin’

Çin’in Kuşak Yol projesini doğru ele almak gerektiğini kaydeden DEİK Başkanı Olpak şunları söyledi:
“Çin artık dünyanın ‘markalı fabrikası’. Orta teknolojiyi terkedip yüksek teknolojiye geçiyor ve zengin pazara daha hızlı ulaşmayı hedefliyor. Bugün Çin’den çıkan bir ürün 40-45 günde Avrupa’ya ulaşırken Kuşak Yol’un tamamlanmasıyla bu süre bir haftaya inecek. Bu da bizim pazara yakınlık avantajımızı azaltacak. Çin’i engelleyemeyiz ama tedbir almalıyız. Yoksa alkışladığımız proje bizi geriletir.”

‘İsrail’le ticaret yüzde 30-40 azaldı’

İsrail’in Gazze’ye saldırılarının insanlık dramına yol açtığını vurgulayan Olpak, bu durumun Türkiye ile İsrail arasındaki ticari ilişkilere yansımasını ise şöyle değerlendirdi:

“Devlet tarafından özel bir şey söylenmeden iki ayda ticaret yüzde 30 - 40 azaldı. Bu, firmaların reaksiyonuyla oldu. Elbette bunda Türk tüketicisinin hassasiyeti de etkili olmuştur. Tabii ticaretin tamamen durması mümkün değil. Üç beş aylık perspektifte daha iyi değerlendirebiliriz.”

Haberin Devamı

‘Sermaye yetersiz deli cesareti var’

Türkiye’de ihracatın ivmesinin orta-yüksek teknoloji yatırımlarıyla artacağını, burada da en önemli ihtiyacın finansman olduğunu vurgulayan Olpak şunları söyledi: “Yatırımcı önünü görürse çok hızlı davranır. Bizde sermaye yetersiz ama deli cesareti var.”

‘Asgari ücret artışını telafi ederiz’

Nail Olpak, devam eden asgari ücret görüşmeleriyle ilgili olarak, “Yaşam zorluğunu hepimiz biliyoruz. Asgari ücret artışından ihracatçı etkilenir ama zorlansak da aşarız, bir şekilde telafi ederiz” dedi.