Ekonomi 600 bin 'gizli' araç piyasada! ‘Fahiş zam yapan ayağına sıkıyor’

600 bin 'gizli' araç piyasada! ‘Fahiş zam yapan ayağına sıkıyor’

21.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Bakan Bolat lokanta ve kafelerde zorunlu olacak “fiyat etiketi” için “Sürekli zam yaparak alım gücünü yok ediyorsun. Kendi ayaklarına kurşun sıkıyorsun” dedi. Bolat ‘6 ayda 6 bin km’ uygulamasıyla 600 bin gizlenmiş aracın piyasaya çıktığını da söyledi.

600 bin gizli araç piyasada ‘Fahiş zam yapan ayağına sıkıyor’

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, enflasyonla mücadelede tüketicinin korunması hamlelerinden olan lokanta, restoran ve kafe gibi işletmelerde yılbaşı itibarıyla zorunlu olacak “fiyat etiketi” uygulaması için “Sürekli zam yaparak alım gücünü yok ediyorsun. Kendi ayaklarına kurşun sıkıyorsun. Alım gücünü bitirdiğin zaman dükkanı kapatmak zorunda kalacaksın” dedi.

Haberin Devamı

Bolat, TVNET yayınında gündeme ilişkin özetle şu değerlendirmeleri yaptı:

- “ 17-18 sene tek haneli ya da yüzde 12-13 civarında enflasyonla büyümeyi sürdürürken, pandemideki arz yoksunluğu - başlangıç noktası maske ihtiyacıydı - ve birçok sektörde vurgunculuk, fırsatçılık gibi virüsler damardan içeri girmişti. Ticaretini düzgün yapanları zaten başımızın tacı yapıyoruz.

Karaborsacılık, fırsatçılık yapanlara karşı mücadele de görevimiz. Enflasyonda düşüş devam edecek. Ağustos ayında itibaren fiyatlar düştü, kampanyalar başladı. ‘6 ay ve 6 bin kilometre’ düzenlemesinde (satış ve pazarlama için 6 aylık ve 6 bin kilometrede olma şartı) 600 bin gizlenmiş araç ortaya çıktı. Piyasa büyük ölçüde düzeldi. Aynı süreci emlakta da gördük. Emlak sitelerindeki ilanları sıkı takip ediyoruz. Marketlerde denetimlerimizi artırdık.

Haberin Devamı

- Cezalar az değil, ilerleyen süreçte artıracağız. (Tedbir getirilen otomotiv, emlak sektöründe) Çalışmalar neticesinde 15 bin 267 gerçek ve tüzel kişi denetlendi. Toplamda 567 milyon TL ceza kesildi. Takır takır tahsil ediliyor. Tüketicinin korunması, ürün güvenliği denetimlerinde de 11 ayda 636 milyon TL ceza kesildi. Yüz binlerce denetimde toplam 1 milyar 200 milyon TL ceza kesildi. Rekabet Kurumu da 2 milyar 300 milyon TL ceza kesti. Bizim derdimiz sürekli ceza kesmek değil. Herkes ticareti kurallarına göre yürütmek zorunda.

LOKANTALARDA YENİ DÖNEM

- (1 Ocak 2024’ten itibaren zorunlu olacak) Lokanta, kafe, pastane, restoran gibi kuruluşlarda mutlaka menü ve fiyatlarının giriş kapısının önüne ve masaya konulması gerekiyor. Maalesef keyfi zamlar yapılıyor. Dolar arttı ne kadar arttı yüzde 30 senin maliyetin o kadar artmıyor ki. Maliyetin içindeki payı kadar değil o kalemlerdeki artış kadar keyfi uygulamalar oluyor, buna müsaade etmeyeceğiz. Sektör yetkilileri de bu işten muzdarip. Sürekli zam yaparak alım gücünü yok ediyorsun. Kendi ayaklarına kurşun sıkıyorsun. Alım gücünü bitirdiğin zaman dükkanı kapatmak zorunda kalacaksın.”