Ekonomi 700 bin kamu işçisi eşit zam aldı: yüzde 32.5

700 bin kamu işçisi eşit zam aldı: yüzde 32.5

30.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, kamu işçilerine yönelik imzalanan protokolle ilgili “Kamu işçilerimiz için eşitlik sağlamak adına; enflasyon ve ücret zammının toplamından oluşan oranın yüzde 32.57 olarak uygulanmasını içeren Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Ek Çerçeve Anlaşması Protokolü’nü imzaladık” dedi.

700 bin kamu işçisi eşit zam aldı: yüzde 32.5

Bakan Işıkhan, protokole ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, şu bilgileri verdi:

Haberin Devamı

- ‘‘Toplu iş sözleşmelerinde yürürlük sürelerinin farklı aylarda başlaması ile enflasyondan kaynaklanan ücret zamlarının ortaya çıkardığı durumu gidermek amacıyla TÜRK-İş Genel Başkanı Sayın Ergün Atalay, HAK-İŞ Konfederasyonu Genel Başkanı Sayın Mahmut Arslan ve TÜHİS Genel Sekreteri Sayın Adnan Çiçek ile bir araya geldik. Kamu işçilerimiz için eşitlik sağlamak adına; enflasyon ve ücret zammının toplamından oluşan oranın yüzde 32.57 olarak uygulanmasını içeren Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Ek Çerçeve Anlaşması Protokolü’nü imzaladık.

- Böylelikle; kamu işçilerimize Ocak 2024’te yapılan artıştan, süreleri henüz gelmeyen kamu işçilerimizin de toplu sözleşme süreleri içinde yararlanmalarını sağladık. Bir sonraki toplu sözleşme döneminde, yürürlük tarihleri farklı olan toplu sözleşmelerin yürürlük tarihlerinin 01.01.2025’te başlatılmasına karar verilmiştir.’’

Haberin Devamı

- Böylece, sözleşmesi ocak ayından sonra başlayan kamu işçilerine ek zam konusunda adım atılmış oldu. Buna göre, eğer bir kamu işçisinin “son 6 aylık enflasyon ücreti + ücret zammı” yüzde 32.57’nin altında kalıyorsa bu rakam yüzde 32.57’ye tamamlanacak. Üzerinde ise yine bu oran uygulanacak. Protokol 1 Şubat tarihi itibariyle yürürlüğe girecek.

Ne isteniyordu?

Ocak ayının başında enflasyon rakamı açıklanmıştı. 2023 yılının ikinci altı ay enflasyonu 37.57 oldu. Bir kısım kamu işçisinin sözleşme tarihi ocak ayı itibarıyla başladı. Onlar 32.57 zam aldı. Sözleşmeleri mart ve sonraki aylarda başlayanlar ise bu rakamı alamıyordu. Aradaki fark 10 ila 14 puanı buluyordu. Bu kapsamdaki işçiler Türk-İş kanalıyla ocak ayındaki enflasyon oranının kendilerine de verilmesini istedi. Yeni düzenlemeyle bu farkların da ödenmesi kararlaştırıldı.

Yazarlar