Ekonomi 740 milyon dolarlık dev kaynak girişi

740 milyon dolarlık dev kaynak girişi

29.11.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

Çimento pazarında OYAK ile Tayvanlı TCC’nin attığı imzalar, ülkeye önemli sermaye sağlayacak. 740 milyon dolarlık yeni kaynakla katma değerli yatırımlar planlanıyor.

740 milyon dolarlık dev kaynak girişi

OYAK ile Tayvanlı çimento devi Taiwan Cement Corporation (TCC) arasında 2018’den bu yana süren ortaklıkta yeni bir faza geçilirken, atılan yeni imzalar sayesinde Türkiye’ye 740 milyon dolarlık kaynak girişi sağlanacak.

Haberin Devamı

OYAK grubu, çoğunluk hisselerine sahip olduğu çimento şirketlerinde mevcut ortağı Tayvanlı TCC’ye önemli bir satış gerçekleştirdiğini duyurdu. Satış işlemi iki ayrı ayaktan oluşuyor. Portekiz merkezli Cimpor’da yüzde 60 hissesi olan OYAK, hisselerinin tamamını, yine bu şirkette yüzde 40 ortak olan Tayvanlı TCC’ye sattı. Satış işlemi, 800 milyon euro bedelle gerçekleşti. Bununla birlikte OYAK Çimento’da OYAK’a ait yüzde 60’lık payın yüzde 20’si de yine Tayvanlı TCC’ye 1.3 milyar euro değerleme üzerinden satıldı. Böylelikle OYAK’ın, son yıllardaki en büyük doğrudan sermaye yatırımı miktarı olan 740 milyon doları ülkeye kazandırmış olduğu bildirildi.

Ekonomiye olan güven

OYAK Genel Müdürü Süleyman Savaş Erdem, yeni döneme ilişkin olarak şu açıklamayı yaptı: “Yurt dışı piyasalarınca ülke ekonomimize duyulan güvenin bir göstergesi olarak, OYAK ve TCC arasında tesis edilen iş birliğinin, önümüzdeki dönemde ülke menfaatlerimize uygun olarak gerek çimento gerekse diğer iş kollarında yapılacak yatırımlara olumlu katkı sağlayacağını biliyoruz. Çimentodaki uluslararası ortağımız TCC ile ön mutabakata vardığımız anlaşma sonucunda ülkemize yaklaşık 740 milyon dolar nakit kaynak sağlanacaktır. Yeni dönemde çevreye duyarlı, karbon ayak izi düşük yatırımlarla Türkiye’nin en büyük yenilenebilir enerji oyuncusu olmayı planlıyoruz. Stratejik ortağımız TCC ile beraber dünyanın gündeminde olan elektrikli batarya ve enerji depolama konusunda Türkiye’de yatırım fırsatlarını değerlendiriyoruz.”

Haberin Devamı

Yeni yatırımlar yolda

“Türkiye’ye olan güvenimizden dolayı bu ortaklıktaki payımızı artırmaya karar verdik” diyen TCC Yönetim Kurulu Başkanı Nelson Chang, “Karbon emisyonlarının azaltılması konusunda teknoloji ve sürdürülebilirlik yatırımlarımız sürecek. TCC yenilenebilir enerji alanında çeşitli sektörlerde yaptığı yatırımlarla entegre ve uluslararası yapılanmaya sahip olan ender şirketlerden biri konumunda. OYAK’la beraber Türkiye’de karbon emisyon indirgeme teknolojileri, elektrikli batarya ve enerji depolama alanındaki yatırım fırsatlarını değerlendireceğiz” ifadelerini kullandı.