Ekonomi ‘ABD’de reklam boykotu X’i iflasa sürükler mi?’

‘ABD’de reklam boykotu X’i iflasa sürükler mi?’

04.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Eski adı Twitter olan sosyal medya platformu X’in patronu Elon Musk, Amerikalı dev şirketlerin boykotuyla karşı karşıya... BBC, Kuzey Amerika Teknoloji Muhabiri James Clayton imzalı bir yazıda bu durumun platformu iflasa sürükleyip sürüklemeyeceğini masaya yatırdı. Clayton şunları yazdı:

‘ABD’de reklam boykotu X’i iflasa sürükler mi’

“Bazı şirketler, ABD’li Media Matters for America adlı kuruluşun, Nazi yanlısı gönderilerin yanında çıkan reklamları göstermesinin ardından reklamları duraklattı. X, rapora şiddetle karşı çıktı, kuruluşa karşı dava açtı.

Haberin Devamı

Geçen yıl X’in gelirinin yaklaşık yüzde 90’ı reklamlardan geliyordu. Çarşamba günü Musk “Şirket başarısız olursa ... reklamveren boykotu yüzünden başarısız olacak. Ve şirketi iflas ettiren de bu olacak” dedi.

Nisan ayında onunla röportaj yaptığımda, X aboneliğinin reklamın yerini almayacağını anladığı açıktı. “Eğer yıllık 100 dolara abone olan 1 milyon kişi varsa, bu 100 milyon dolar eder. Bu, reklamla karşılaştırıldığında oldukça küçük bir gelir” dedi. 2022 yılında Twitter’ın reklam geliri 4 milyar dolar civarındaydı. Insider Intelligence bu yıl bu rakamın 1.9 milyar dolara düşeceğini tahmin ediyor.

Şirketin iki önemli gideri var. Birincisi personel maaşı. Musk zaten binlerce kişiyi işten çıkardı. İkincisi ise Musk’ın Twitter’ı almak için çektiği toplam 13 milyar dolarlık kredilerin ödenmesi. X için tüm bu sorunların çözümü, başka bir gelir akışı bulmak: Yeni bir sesli ve görüntülü arama hizmeti başlattı. Geçen ay kendisini video oyunları oynarken yayınladı. X’in Twitch gibi uygulamalarla rekabet edebileceğini umuyor. X’in sohbetten çevrimiçi ödemelere kadar her şeyi kapsayan bir ‘herşey uygulaması’ olmasını istiyor. X ayrıca devasa bir veri hazinesine sahip. Yani X’in potansiyeli var. Ancak kısa vadede bu seçeneklerin hiçbiri reklamverenlerin bıraktığı boşluğu dolduramaz.”