Ekonomi Acente birliğinde yeni model yolda

Acente birliğinde yeni model yolda

15.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

52 yıl önce çıkarılan ‘Türkiye Seyahat Acentaları Kanunu’ yenileniyor. Türkiye’deki seyahat acentesi sayısı, şubeler ile birlikte değerlendirildiğinde 15 bini aştı.

Acente birliğinde yeni model yolda

ASLIHAN ALTAY KARATAŞ / Ankara - Her yıl mevcut sayıya 800 ila 1000 adet yeni belge alan işletmenin de katıldığı sektöre yeni düzenleme geliyor. Yeni düzenlemeyle Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) tekel olmayacak. Birden fazla acente birliği kurulmasının önü açılıyor.

Haberin Devamı

Kültür ve Turizm Bakanlığı, hazırladığı yeni yasa taslağıyla seyahat acentelerinin birden fazla birlik kurabilmesine imkan tanıdı. Seyahat acenteleri ihtisas alanlarına göre tur operatörleri, sağlık turizmi, hac ve umre, uçak bileti satıcıları adı ile birlik kurulabilecek. Birliklerin kurulması için, en az 1000 seyahat acentesinin üye olması şartı aranacak.

Birliğin gelirleri üye olacaklardan alınacak kayıt ücreti, yıllık aidat, verilecek hizmet karşılığında elde edilecek bedeller ile diğer gelirlerden meydana gelecek. İşletme belgesi alacaklar için birliğe kayıt ücreti 175 bin lira olacak. İşletme belgesi olmadan seyahat acenteliği faaliyeti yapanlara 6 aya kadar hapis ile 1000 günden 5000 güne kadar adli para cezası verilecek. Acente Birlikleri, dernek, vakıf, şirket, iktisadi ve ticari işletme kuramayacak, bunlara ortak veya üye olamayacak.

Haberin Devamı

Yetki bakanlığa devrediliyor

Taslakta ayrıca TÜRSAB’ın acente kurma sürecindeki başvuru belgesi verme yetkisi bakanlığa devrediliyor. Yani seyahat acentesinin işletme belge başvuruları, başvuruların incelenmesi ve işyeri denetimi, işletme belgesinin düzenlenmesi, seyahat acentelerinin birliğe üyelik süreçleri ile sicil bilgilerinin tutulması şeklindeki işlemler bakanlığın sorumluluğunda olacak.

Yeni düzenlemeyle satışı yapılan ürünün ayıbı halinde, ürün sahibi ve seyahat acentesinin sorumluluğu belirlenecek.