Ekonomi Adıyamanlı üç kadın Kuzey Irak’ın ‘Papermoon’unu açıyor

Adıyamanlı üç kadın Kuzey Irak’ın ‘Papermoon’unu açıyor

27.09.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

Irak pazarına uluslararası kozmetik markalarıyla giren Adıyamanlı üç kadın girişimci Erbil’in en lüks restoranını açıyor. Kadınlar, “Bölgede 24 milyon dolara mesire köyü yapılıyor, lüks tüketim artıyor” dedi

Adıyamanlı üç kadın Kuzey Irak’ın ‘Papermoon’unu açıyor

Adıyamanlı biri eczacı, biri avukat, birisi de restoran işletmecisi üç kadın girişimci bir araya geldi, Kuzey Irak’a lüks restoran açıyor. TOBB Adıyaman Kadın Girişimciler Kurulu’nda tanışan Selda Tandoğan Demirel, Ferhan Arslan ve Nimet Peri adlı üç kadın Irak pazarına önce kozmetikle girdi. Pierre Fabre gibi uluslararası kozmetik bakım ürünlerinin Irak distribütörlüğünü aldılar.
Kuzey Irak’ın her yıl bütçeden 8 milyar dolar petrol geliri aldığını hatırlatan TOBB Adıyaman Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Selda Tandoğan, “Türkiye 100 milyar dolar ihracat yapıyor, nette 10 milyar dolar gelir ancak kalıyordur. Kuzey Irak bu miktarda parayı net olarak alıyor. Her tür lüks markanın olduğu Irak’ta gece hayatı da canlanıyor. Erbil’e, İstanbul’daki Papermoon ve Sunset benzeri VIP bir restoran açmak için kolları sıvadık, izinleri aldık” dedi.

‘Oran ve Bektaş’la görüştük’
Girişimci kadınların en büyük hayali ise Adıyaman’a bir tekstil fabrikası kazandırmak. Boş kalan Tekel tesislerinde tekstil yatırımı yapmak istediklerini anlatan Tandoğan şunları söyledi:
“Tekstilci Umut Oran ve Aynur Bektaş’la görüştük. Yatırıma ikna ettik. Tek isteğimiz bu yatırımı teşvik kapsamında faaliyete geçirmek. 600 kadın çalıştırma sözü veriyoruz. Ancak belediyemiz taşı toprağı zaten konutla dolmuş Adıyaman’da binayı TOKİ’ye devretti. Tesisler sanayiye tahsis edilsin istiyoruz.”



CHP’li Kaban’dan yatırım istediler
Eğitim bayramı için gittiğimiz Adıyaman’ın Besni ilçesinde karşımıza birden fazla öykü çıktı. Ankara Sigorta Genel Müdürü Şaban Çırağan tam 12 yıldır kutladıkları Besni Eğitim Bayram’ı için yurtdışından dahi hemşehrilerinin geldiğini söylüyor. Besni Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu üyesi Çırağan, “İlçede okur yazar oranı yüzde 98’e ulaştı” dedi. Besnililer, ilçeye bayram için gelen eğitim yatırımlarıyla tanınan CHP Parti Meclisi Üyesi, Cabani ayakkabılarının sahibi hemşehrileri Mehmet Kaban’dan bölgeye yatırım yapmasını istedi.

Kuzey Iraklılar jet ski yapacak

Haberin Devamı

Kuzey Irak’ta sosyal yaşamı canlandırmaya yönelik yatırımların başladığını anlatan işadamı Abuzer Arslan ise inşaatını kendisinin yaptığı 24 milyon dolarlık mesire köyünü örnek olarak gösteriyor. Barzani ailesinin yaşadığı Barzan bölgesine yakın bölgede, 150 dönüm üzerine kurulacak köyde suni gölet, restoran dinlenme evleri olacak. Kuzey Iraklıların burada jet ski yapmak istediğini Demirel, “Gölet üzerinde birde HES kuruyoruz” dedi.