Ekonomi Ağaoğlu’ndan tek kalemde 200 milyon dolarlık satış

Ağaoğlu’ndan tek kalemde 200 milyon dolarlık satış

08.06.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Mütekabiliyet Yasası’nın ardından Maslak 1453 projesinden Suudi Arabistanlı işadamına tek seferde iki blok satan Ali Ağaoğlu, satış sözleşmesini de imzaladı. Yabancıya satış anlamında bir rekora imza atan Ağaoğlu, bu satıştan 200 milyon dolarlık gelir elde etti

Ağaoğlu’ndan tek kalemde 200 milyon dolarlık satış

Yabancı ülke vatandaşlarına gayrimenkul satışına olanak tanıyan Mütekabiliyet Yasası’nın ardından yabancı yatırımcının ilgi odağı olan Maslak 1453 projesi satış rekorları kırıyor. Bu kapsamdaki çalışmalarına devam eden Ağaoğlu Şirketler Grubu Başkanı Ali Ağaoğlu, Maslak 1453 projesinde satışını yaptığı 200 milyon dolarlık iki bloğun sözleşmesini imzaladı.
200 milyon dolar değerindeki bu satış bugüne kadar tek kalemde gerçekleşen en büyük hacimli perakende gayrimenkul satışı oldu.
Konuyla ilgili açıklama yapan Ali Ağaoğlu, gayrimenkule yabancı yatırımcının ilgisi azalmış değil aksine artarak devam ettiğini belirterek, yabancı yatırımcının Türkiye’nin geleceğini çok iyi okuduğunu ve planlarını uzun vade için yaptığını söyledi. Ağaoğlu, “Bugüne kadar yabancıya 631 milyon dolar değerinde 1.925 adet daire satışı yaptık hedefimiz yılsonunda 1 milyar doların üzerine çıkmak” dedi.
Gayrimenkule yabancı yatırımcının ilgisi azalmış değil aksine artarak devam ettiğini vurgulayan Ağaoğlu, “Geçtiğimiz yıl hayata geçen mütekabiliyet yasası sonrası 631 milyon dolarlık bir satışa eriştik ve 2013 yılı sonunda ülkemize 1 milyar doların üzerinde bir döviz girdisi sağlamış olacağız” dedi.
‘Güven veriyor’
Ağaoğlu Maslak 1453’ten 200 milyon değerinde 2 blok satın alan Suudi Arabistan’ın önde gelen iş adamlarından Ehsaan Fareed Abduljawad da, Türkiye’nin büyümesine ve istikrarına güvendiklerini belirtti. Abduljawad, Türkiye’ye güvendiklerini belirterek, “Türkiye son yıllarda ekonomik anlamda çok gelişti ve her geçen gün daha da büyüyerek gelecek adına güven veriyor” dedi. Bu istikrarın neticesinde Türkiye’nin gelecekte çok daha önemli bir ülke olacağını düşündüklerini ifade eden Abduljawad, “Ülkenize yatırım yapmak istiyoruz. Gayrimenkul alanında çok ciddi yatırım fırsatları var bu nedenle Maslak 1453 projesiyle uzun süredir ilgiliydik. Bugün de projeden 200 milyon dolar değerindeki 2 kuleyi alarak yatırım yapıyoruz. İlerleyen dönemlerde de yeni yatırım yapma niyetimiz olabilir” diye konuştu.
Projede toplam 3.040 daire satıldı
Yüksekliği 21 ila 55 kat arasında değişen ve 24 bloktan oluşacak Maslak 1453’te 4 bin 789’u konut olmak üzere 5 bin 300 bağımsız bölüm bulunuyor. Proje lansmanından bu yana projede bugüne kadar konutların 3 bin 40 konut satışı gerçekleşmiş bulunuyor.
Ağaoğlu projelerinin genelinde ise yabancıya bugüne kadar 631 milyon dolar değerinde 1925 daire satışı gerçekleşti. Bu satışların 606 milyon dolar gibi önemli bir kısmı körfez ülkelerine gerçekleşirken 25 milyon doları diğer ülkelere yapıldı.
‘Olumsuz havaya güzel bir yanıt’
Ağaoğlu, “Bugün imzalarını attığımız bu satış yabancıların ülkemize ve ülkemizdeki gayrimenkul projelerine duyduğu güvenin en önemli göstergesidir. Özellikle son günlerde Gezi Parkı olayları sonrasında gündeme gelen ve ekonomide suni olarak estirilmeye çalışılan olumsuz havaya bu satış güzel bir yanıt oldu” diye ifade etti.
Gezi Parkı’ndaki eylemler sonrasında görüşlerini de dile getiren Ali Ağaoğlu, körfez bölgesinden aralarında gazetecilerinde olduğu önemli bir grubu İstanbul’da konuk ettiklerini ve misafirlerinin Gezi Parkı’ndaki gelişmeleri Türkiye’deki demokrasinin gelişmişliğinin bir göstergesi olarak değerlendirdiklerini söyledi.

Ruslar Türkiye’yi sevdi 1168 konut satın aldı
Çevre ve Şehircilik Bakanlığından alınan bilgiye göre, yılın başından bu yana yabancılar Türkiye'den yüksek sayıda gayrimenkul alımı yaptı.
Buna göre, yılın başından bu yana ABD’den Kuveyt’e, İngiltere’den Tanzanya’ya kadar 83 ülkenin vatandaşı, Türkiye’den 6 bin 294 taşınmaz aldı.
Bu sürede 6 bin 802 yabancıya, 862’si arsa, 5 bin 432’si konut olmak üzere toplam 6 bin 294 taşınmaz satışı gerçekleşti.
Türkiye’den en çok gayrimenkul alanların başında Rusya Federasyonu vatandaşları gelirken, bunu Almanlar ve İngilizler takip etti. Rusya’dan bin 373 kişiye, 41 arazi, bin 168 konut olmak üzere toplam bin 209 taşınmaz satışı yapıldı.
İkinci sıradaki Alman vatandaşları, Türkiye’den 629 taşınmaz satın aldı. Almanya’dan 588 kişiye, Türkiye’nin çeşitli yerlerinden 198 arsa ile 431 konut satışı yapıldı. İngiliz vatandaşları ise 106 arsa, 495 konut olmak üzere 601 taşınmaz sahibi oldu. Türkiye’ye ilgi gösteren ülkeler arasında ABD, İsveç, Ukrayna, Norveç, Fransa gibi ülkeler de yer aldı. Türkiye’den 13 arsa ile 41 konut alan Amerikalılar, toplam 11 bin 962 metrekarenin sahibi oldu. Norveçliler 420, İsveçliler 240, Ukrayna vatandaşları 103, Fransızlar da 42 taşınmaz edindi.
Arazi alımı ilk sırada
Arap ülkelerinden ise ilk sırada 81 arazi ve 185 konutla Suudi Arabistan, ikinci sırada 12 arazi ve 235 konutla Kuveyt, üçüncü sırada ise 49 arazi ve 53 konutla Birleşik Arap Emirlikleri yer aldı.
Avrupa ve Arap ülkelerinden gelen yoğun talebin yanı sıra Arjantin, Bolivya, Estonya, Hindistan, Letonya, Liberya, Nijerya, Slovenya, Tanzanya, Tayland, Tunus, Umman, Venezüella vatandaşlarına da birer gayrimenkul satıldı.
Türkiye’den gayrimenkul alımı yapılan diğer ülkeler arasında, Afganistan, Arnavutluk, Avustralya, Avusturya, Çin, Irak, İran, İsrail, İsviçre, İtalya, Japonya, Kanada, Güney Kore, Macaristan, Makedonya, Mısır, Moldova, Özbekistan, Polonya, Türkmenistan, Umman, Yeni Zelanda, Yunanistan yer alıyor.

Haberin Devamı

TOKİ’den 36 ay sıfır faiz uygulaması
TOKİ bünyesindeki Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklıgı’nın Başakşehir’in şirin mahallesi Bahçeşehir’de 2.kısımda sahip olduğu Spradon Guartz projesi farklı ödeme seçenekleri sunuyor.
Buna göre 1+1 daireler için sabit ödeme seçeneğinde, yüzde 0.50 kredi oranıyla, yüzde 10 peşinatla, 180 ayda aylık 1518 lira ödeme yapılabiliyor. 36 aya kadar sıfır faiz uygulanıyor.
Tüketici Fiyat Endeksi’ne göre belirlenmiş ödemelerde ise, yüzde 5 peşinatla, 150 ay, aylık 1266 lira, yüzde 10 peşinatla, 180 ay 1000 lira olarak belirlenmiş.
Kredisiz seçenekte de, yüzde 5 peşin, 72 ay aylık 2361 lira ödeme yapılıyor.
Projede 1+1, 2+1, 3+1 ve 4+1 daireler yer alıyor. Yürüyüş alanları, çocuk oyun parkları, dört adet açık yüzme havuzu, güneşlenme terası, bir kapalı havuz, fitness merkezi, sauna ve Türk hamamından oluşan sosyal alanların bulunduğu proje, toplam 53 bin metrekare yerleşim alanı içinde yükseliyor. Projede, yüzde 80’i yaya yolları, rekreasyon ve bahçe sulama sistemlerinden oluşan peyzaj alanı bulunuyor.

‘İnşaat sektöründe eğitimli işçi gerekli’
Metropolist Yapı&Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Derbazlar, inşaat sektöründeki iş güvenliği ve istihdam sorunlarının sektörün büyümesinin önünde engel olduğunu söyledi. Sektörün ekonomide ayrı bir öneme sahip olduğunu ifade eden Derbazlar, “Türkiye dünyada inşaat sektöründe liderliğe oynarken, dünyada marka haline gelebileceği en önemli sektör iken, bunu ancak altyapısındaki kalifiye elemanla sağlayabilir. Yüksek iş güvenliği, sektörde ki eğitim kalitesini artırarak sürekliliğini sağlayacaktır” dedi.
Derbazlar, inşaat sektöründe istihdamın önemli bir payı olduğunu anlatarak, çalışanların mutlak surette eğitimden geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Aslı Bahçe’de teslimler için geri sayım başladı
İnanlar İnşaat’ın Kartal’da hayata geçirdiği son projesi Asl’ı Bahçe’de geri sayım başladı. Yapılan açıklamaya göre, gösterilen yoğun ilgiyle kısa sürede dairelerinin yüzde 90’ının satıldığı projede, sınırlı sayıda dairelerin satışı devam ediyor. Bu yaz yaşamın başlayacağı Asl’ı Bahçe’de, teslim tarihine kadar tüm dairelerin tükeneceği tahmin ediliyor.
Anadolu Yakası’nda gelişimin ve yatırım potansiyelin en güçlü şekilde hissedildiği Kartal’da yükselen projede, Adalar manzarası sunuluyor.
TEM ve E-5 e yakınlığı ile dikkat çeken proje, Kartal Adliyesi, Sabiha Gökçen Havalimanı ve Metroya yakın konumlanıyor.

Arkaşını ev sahibi yapana 1 yıl aidat ödetmiyor
Türk – İtalyan mimarlar tarafından tasarlanan Stüdyo 24, bir yakınına referans olup ev sahibi olmasını sağlayanlara 1 yıl aidat ödememe kolaylığı sunuyor.
Cathay İleri Projeler’in hayata geçirdiği Stüdyo 24’te aidat, resepsiyon, lobi, fitness, açık havuz, kapalı garaj, lobi, toplantı odası, cep sineması ve teras gibi yaşamı kolaylaştıracak ve günün her saatine keyif katacak tüm rezidans hizmetlerini kapsıyor. Stüdyolar, yüzde 1 KDV avantajı ile sunuluyor.
Emlak Konut GYO ve EPP güvencesiyle Ispartakule’de hayata geçirilen projede, 38 ile 207 metrekare arasında konutlar bulunuyor.

Projedeki kampanyayı haziran sonuna uzattı
Ankara’da son yılların gözde mekânı İncek’te 765 konutluk İncek Prestij’i inşa eden Mikro İnşaat, kampanya başlattı. Kısa bir süre için lansmana özel fiyat ve ödeme avantajları sunan İncek Prestij’e, yüzde 25 peşinat, kalanı 36 ay sıfır faiz ile sahip olunabiliyor. Kampanya haziran ayı sonuna kadar sürecek.
Proje ortaklarından Sarper Ak, İncek’te yaklaşık 60 bin metrekarelik çok özel bir lokasyonda yer alan projelerinde çok sayıda kişiyi konforlu yaşamı ulaştırma noktasında birleştiklerini söyledi.
Ak, bu kapsamda loft dairelerden, 1+1, 2+1 rezidans, geniş aileler için 5+1, 6+2 daireleri yatay ve dikey olarak 16 farklı mimarili blokta konumlandırdıklarını anlattı.

KONUT KREDİLERİ 97.3 MİLYAR TL OLDU
Merkez Bankası’nın yaptığı hesaplamalara göre, 24-31 Mayıs tarihleri arasında toplam tüketici kredileri 1 milyar 860 milyon TL artışla 215 milyar 677 milyon TL’den 217 milyar 537 milyon TL’ye yükseldi. Aynı hafta içinde konut kredileri 707.7 milyon TL artışla 97 milyar 307 milyon TL’ye yükseldi.