Ekonomi Ah o gemide ben olmasaydım

Ah o gemide ben olmasaydım

05.01.2020 - 07:50 | Son Güncellenme:

Uluslararası gemilere 19 bin lira aylıkla vasıfsız işçi yetiştireceklerine dair internet sitelerine ilan veren dolandırıcılar, iş arayanlardan ‘kurs’, ‘belge’, ‘pasaport’ gibi paralar topluyor. Kişi belgesini alıyor ama ortada iş yok

Ah o gemide ben olmasaydım

‘Gemide vaadi’ ile dolandırıcılık yapanlar yeniden hortladı. Çeşitli zamanlarda pek çok insanı dolandıran bu simsarlar, yeni yılın ilk günlerinde yine pek çok iş ilanı sitesinde boy göstermeye başladı. Kara, deniz, hava yolu dinlemeden çalışan dolandırıcılar, internet sitelerine ‘uluslararası gemilere vasıflı vasıfsız eleman aranıyor’ ilanı vererek, ‘kayıt parası’, ‘kurs’, ‘pasaport’, ‘belge’ gibi isimler altında para topluyor. Verilen ilanlarda ‘yüksek maaş’ garantisi verilirken, kişinin sabıka kaydı dışında hiçbir tecrübe ve birikimine ihtiyaç duyulmadığı belirtiliyor.

19 bin lira aylık

Yeni yılın ilk günlerinde neredeyse tüm iş ilanı sitelerinde bir anda ortaya çıkan ilanların, daha önce de sık sık kullanıldığı görülüyor. Dolandırılan vatandaşlar ise çeşitli sohbet ve şikayet sitelerine yaşanan olayları anlatıyor.

Daha önce ‘dolarla aylık’ kandırmacası yapan ve şimdi yeniden hortlayan dolandırıcılık yönteminde ilanlar öyle çekici ki; yüksek maaştan prime, ikramiyeden yolculuk başı fazla ödemeye kadar içerikler yer alıyor. İlanlarda Türkiye çapında pek çok şehirde gerek küçük ofisler, gerekse sadece telefon hatlarıyla ulaşılabilen bu yapılar; ‘6 bin liradan 19 bin liraya varan maaş’, ‘6 ayda bir ikramiye’, ‘yolculuk başı ikramiye’, ‘prim/kalacak yer’, ‘tüm sosyal haklarla’ gibi argümanlar kullanıyor.

Ah o gemide ben olmasaydım



Özellikle işsiz gençleri hedefleyen ilanlar ile vatandaşın 1.500 liradan 3 bin liraya kadar dolandırıldığı görülüyor.

İş ilanlarına inananların çoğu, dolandırıcıların bir büroları olması sebebiyle güven duyduklarını belirtirken, yaşananlardan sonra bu küçük bürolar ve kapılarındaki denizcilik şirketinin aslında hiç olmadığını anlıyor.

Belge var, iş yok

İlanlarla sisteme çekilenlerden gemide çalışmaya yönelik kurslara yönlendirme amacıyla sözleşmeler imzalanıyor. Bu da para karşılığında yapılıyor. Halbuki bu kurslar, kişinin kendisinin başvurabileceği, zaten alabileceği belgeleri içeriyor. Bu kursa dolandırıcı firma aracılığıyla giden kişi, belgesini alıyor fakat ortada belirtilen bir iş bulunmuyor. Oyalanan kişiler sonuçta bir işe yönlendirilmediği gibi, imzaladığı sözleşme nedeniyle yapacak bir şey de bulamıyor.
Dolandırıcıların bir kısmı ise hiçbir kurs, belge isteminde bile bulunmadan, açtıkları bürolarda kayıt parası topladıktan sonra hemen ortadan kayboluyor.

Maaşından kesiyor

Bir de iş arayanlar ile şirketler arasında iş vaadi veren ‘simsar’lar var. Bunlar de yine ‘gemide iş’ ilanı veren kişilerin, belge almayı kolaylaştıracağına ilişkin söylediği yalanlarla çeşitli isimler altında para talep ediyor. Belgesini alan ancak iş bulamayanları gözüne kestiren simsarlar, iş bulma vaadiyle kişilerden para alıyor veya batmak üzere olan yerlerde çok düşük vasıflı işler bulduğu kişinin maaşından ‘hakkını’ kesiyor.