Ekonomi AHL’de kamu zararı olmayacak

AHL’de kamu zararı olmayacak

23.06.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, Atatürk Havalimanı’nın (AHL) sözleşme süresinden yaklaşık 1.5 yıl önce ticari uçuşlara kapatılmasının kamu zararı oluşturmayacağını bildirdi.

AHL’de kamu zararı olmayacak

AHL’de kamu zararı olmayacak
Milletvekillerinin konuya ilişkin sorularını yanıtlayan Turhan, TAV İstanbul Terminal İşletmeciliği’ne ödenecek olası kar kayıplarının tespit çalışmalarının sürdüğünü belirterek, “İstanbul Havalimanı’nın işletmeye açılış tarihinden itibaren DHMİ Genel Müdürlüğü’ne kira ödemesinin de başlayacak olması nedeniyle TAV’a ödenecek tazminattan dolayı devletin herhangi bir zararı söz konusu olmayacaktır” vurgusunu yaptı.

Haberin Devamı

Bildirim yapıldı

Turhan, milletvekillerinin AHL’nin ihale süresi dolmadan kapatılması sonucu ortaya ne kadar bir kamu zararı çıkacağı, 4 bin 500 çalışanın işten çıkarılacağı ve bunlara ödenecek tazminatlara ilişkin soru önergelerine yanıt verdi.

Turhan yanıtında, AHL ticari yolcu terminallerini işleten ve 2021 Ocak ayına kadar DHMİ Genel Müdürlüğü ile sözleşmesi bulunan TAV İstanbul Terminal İşletmeciliği’ne, İstanbul Havalimanı ihalesine teklif verme tarihi olan 3 Mayıs 2013 tarihinden önce resmi yazı gönderildiğini kaydetti.

AHL’de kamu zararı olmayacak

Turhan bu yazı ile TAV İstanbul Terminal İşletmeciliği’nin aynı zamanda yüzde 46 hissesinin yabancı ortağa ait olması da dikkate alınarak, idareden kaynaklanan yeni durumun, yeni havalimanının hizmete girmesi ile çakışması halinde, şirketin olası kar kayıplarının ödeneceğinin” bildirildiğini açıkladı.

Haberin Devamı

Tespit sürüyor

Turhan, “AHL’nin yolcu trafiğine kapanış tarihi itibarıyla olası kar kayıplarının tespiti çalışmalarının” devam ettiğini bildirdi. Taşınma planlanırken, AHL’de görev yapan DHMİ çalışanlarından bir kısmının İstanbul Havalimanı’nda görevlendirildiğini, diğer personelin ise istekleri doğrultusunda başka havalimanlarında görev alabilmesine imkan tanındığını kaydeden Turhan, “Yeterli sayıda personel de AHL’de görevlerine devam ediyor” dedi. Turhan, THY, Çelebi, Havaş gibi diğer kuruluşların personel azaltılmasından ziyade başta güvenlik olmak üzere ek personel ihtiyacı olduğunu vurguladı.

AHL’de kamu zararı olmayacak

Yatlara kolaylık

Bakan Turhan, ticari yatların özel tekne sınıfına geçişini kolaylaştırmak için yeni bir düzenleme yaptıklarını belirterek, “Söz konusu düzenlemeyle ticari yatın ilk kayıt tarihinden itibaren 5 yıl sonra yapılacak özel tekne cins değişikliğinde uygunluk değerlendirmesi aranmayacak. Geçiş maliyetini düşürecek uygulama 1 Temmuz 2019’da yürürlüğe giriyor” dedi.