Ekonomi ‘Ali Sami Yen’in geliri 1.5 milyar TL’yi bulacak

‘Ali Sami Yen’in geliri 1.5 milyar TL’yi bulacak

04.04.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Torunlar GYO tarafından Mecidiyeköy’deki eski Ali Sami Yen stadyumunda inşa edilen Torun Center projesinde konutların yüzde 32’si, ofislerinse yüzde 35’i satıldı. Projeden 1.5 milyar TL’lik satış geliri bekleniyor

‘Ali Sami Yen’in geliri 1.5 milyar TL’yi bulacak

Torunlar GYO tarafından İstanbul’un merkezinde eski Ali Sami Yen stadyumu arsası üzerinde hayata geçirilen Torun Center, Mecidiyeköy’ün çehresini değiştirmeye hazırlanıyor. Kaba inşaatının yüzde 67’si tamamlanan projede konutların yüzde 32’si, ofislerin ise yüzde 35’i satıldı.
Daire satışlarında ilk etapta özellikle manzaralı 1+1 ve 2+1 konutların yoğun ilgi gördüğünü ifade eden Torunlar GYO Yönetim Kurulu Üyesi ve Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Emre Torun, KDV dahil 367.2 milyon TL taahhütlü ön satış gerçekleştirdiklerini aktardı.
Torun, “Bunun 67 milyon dolar’lık bölümü, genel müdürlüğünü Torun Center’a taşıyacak olan dünyaca ünlü sigorta şirketlerinden Mapfre Genel Sigorta’ya yapılan ofis satışından geliyor” dedi. İnşaat maliyetlerinin yüzde 86’sını bu ön satışlarla finanse ettiklerini ifade eden Torun, projeden KDV hariç 1.5 milyar TL satış geliri beklediklerini söyledi.

Yüzde 30’u bitti
Torun Center’ın inşasına ve satışına geçtiğimiz yıl başladıklarını hatırlatan Torun, bir yıl içinde projeyle ilgili önemli bir aşama kaydettiklerini belirterek, “Bugün geldiğimiz noktada projemizin kaba inşaatının yüzde 67’sini, toplamında ise yüzde 30’unu tamamladık” dedi.

Kent meydanı...
Torun Center’ın portföylerinde özel bir yerinin olduğuna dikkati çeken Torun, “Bunun en önemli sebeplerinden biri, önünde yer alan 10 bin metrekarelik kent meydanıdır. İstanbul’da bu büyüklükte meydana sahip ilk ve tek proje olma özelliği bizi gururlandırıyor” dedi.
Satış rakamlarına ilişkin de bilgi veren Torun, “Konutlarda yüzde 1 KDV avantajı ile satışlarımız devam ediyor. Konutların metrekare fiyatı 5 bin 500 dolar + KDV’den, ofisler ise metrekaresi 4 bin 500 dolar + KDV’den başlıyor” diye belirtti.

Haberin Devamı

Yatırım planı 2 milyar TL
Emre Torun, Torunlar GYO olarak 2017’ye kadar arsa bedeli hariç 2 milyar liralık yatırım planladıklarını söyledi. Paşabahçe’deki projeleri için otel markalarıyla görüşmelere başladıklarını söyleyen Torun, Eyüp’te inşa edecekleri 4 bin konutluk projede 1000 ön talep topladıklarını ifade etti. Yabancıların Türk gayrimenkul piyasasına ilgisinin arttığını belirten Torun, yurtdışı fuarlarına katılarak projelerini tanıtacaklarını söyledi.

Bahçe ofisler tasarlandı
Torun Center, zeminden 160 metre yüksekliğinde olan iki konut kulesi toplam 42 kattan, ofis kulesi ise 36 kattan oluşuyor. Projede yer alan üç bloğun tüm cepheleri, dördüncü katlardan itibaren İstanbul Boğazı manzarası sunuyor. Rezidanslar 1+1’den 4+1’e kadar 100 ile 425 metrekare arasında değişiyor. Kulelerin altında konumlandırılan bahçe ofisler ise 2 katlı olarak sunuluyor.

2015 sonunda teslim edilecek
Arsa dâhil 1 milyar TL yatırımla hayata geçirilen projenin, 2015 yılı 3. çeyreğinde tamamlanması planlanıyor. Torun Center, konut, ofis ve ticari alanların yer alacağı meydanı ile Türkiye’nin en önemli mimarlarından Aga Khan Ödüllü Mimar Emre Arolat tarafından tasarlandı. Ofis ve rezidans olmak üzere üç bloktan oluşan projede 42 katlı kulelerde 27. kata ulaşıldı.

3 statlık şehir parkı yapacak
Emre Torun, projede 10 bin metrekarelik şehir parkı olacağını söyledi. Bölgede kamuya açık şehir parkı ihtiyacı olduğunu belirten Torun, “Projemizin ve yan arazideki projenin mimarı Emre Arolat. Her iki proje toplamında 3 stat kadar şehir parkı oluşacak” dedi. Torun, proje içinde Ali Sami Yen’in tarihini anlatacak bir heykel yapacaklarını dile getirdi.

Haberin Devamı

Halkalı’da 4 farklı ödeme seçeneği başlattı
İstanbul Halkalı’da yer alan 1000 konutluk Soyak Evostar, hemen teslim evlerinde 4 farklı ödeme seçeneği sunuyor. 2 Nisan’a kadar sürecek kampanyadan isteyen 72 ay sıfır faizle, isteyen % 10 peşin indirimle, isteyen vade farksız 9 eşit taksitle, isteyen de 120 ay 0.59 faizle ev sahibi olabiliyor.
1+1 dairelerin 184.000 TL’den, 2+1 dairelerin de 250.500 TL’den başlayan fiyatlarla satıldığı Soyak Evostar’ın 72 ay vadeli % 0 faiz seçeneğinde 1+1 dairelerde taksitler 1.278 TL’den, 2+1 dairelerde de 1.740 TL’den başlıyor.
Daha uzun vadeyle ev sahibi olmak isteyenler de % 1 peşinatla, 120 ay vadeli yüzde 0.59 faiz oranlı ikinci seçeneği tercih edebilirler. Bu seçenekte taksitler 1+1 daireler için 1.608 TL’den, 2+1 daireler için de 2.190 TL’den başlıyor.

Peşinata özel indirim
Bu seçeneklerin dışında Soyak Evostar’dan ev satın almak isteyenler % 10 peşinat indiriminden ya da vade farksız 10 eşit taksit seçeneğinden yararlanabilirler.
Soyak’ın tüm projelerinde olduğu gibi Soyak Evostar projesinden konut sahibi olmak isteyenler % 1 KDV taahhüdünden de yararlanabiliyorlar.
Alırken de otururken de daha az ödeme yapılmasına imkân tanıyan Soyak Evostar’da gereksiz hacimlerden doğan satış fiyatları, ekstra ısıtma, soğutma, elektrik, su, temizlik ve aidat giderlerinin en aza indirilmesi amaçlanıyor.

Haberin Devamı

‘İnşaat sektörüne nihayet bahar geliyor’
Yerel seçimlerin sonuçlanmasının ardından döviz ve borsada görülen istikrar inşaat sektörünü memnun etti. Seçim öncesi yaşanan ekonomik dalgalanmadan en çok etkilenen sektörlerden inşaat sektörünün Ankaralı temsilcileri, şimdiden olumlu dönüşler alındığını söyledi.
Tamamlandığında Ankara’nın en yüksek kule konut ve AVM projesi olacak Leed gold sertifikası adayı One Tower’ı hayata geçiren İTO Yatırım’ın ortaklarından Özkan Özçelik, piyasalardaki belirsizliğin yaklaşık 6 aydan beri inşaat sektörünü olumsuz yönde etkilediğini kaydetti.
Ankara’da son bir kaç aydır tüm sektör temsilcilerinin yerel seçimlere kilitlendiğini ifade eden Özçelik, “Artık bu süreç de geride kaldı. Siyasi tabloya bakıldığında çok fazla değişiklik görmüyoruz. Bunun etkisi çok kısa süre içinde dövizde gerileme borsada artış ile kendini gösterdi” dedi. Özçelik, seçimlerin henüz sona ermiş olmasına karşın, sektörde beklenenin üstünde hareket gözlendiğini belirterek, “İnşaat sektörünün son 5-6 ayın kaybını Nisan, Haziran döneminde telafi etmesini umuyoruz” diye konuştu.
Başkent’te Uptown İncek’i inşa eden LEMA Grup ortaklarından Emre Katırcı da, projelerinin farklı konut tipleri içermesi nedeniyle sektördeki olumsuz yansımalardan en az etkilenen firmalardan biri olduklarını belirtti. Katırcı, “Bundan sonraki süreçte projelerimiz daha hızlı yol alacak. Konut almak isteyenler güncel fiyat avantajlarını çok iyi değerlendirmeli” dedi.

Normal seyrine dönüyor
Ankara’da lüks ve konforun yeni adresi olacak Elit Royal Residence projesini hayata geçiren Elit Yapı’nın Yönetim Kurulu Üyesi Mert Yıldızhan da seçimlerin sonuçlanmasının ardından görülen olumlu etkiden oldukça memnun olduklarını ifade etti. Kurların şimdiden normal seyrine dönmeye başladığını bildiren Yıldızhan, şunları söyledi:
“Seçimlerin etkisiyle borsa ve dövizlerde de olumlu gidişat başladı. Kurlar böyle devam ederse inşaat yatırım anlamındaki cazibesini devam ettirir. İstikrar elbette her anlamda önemli. Ekonomik anlamda da istikrar sağlanacağı için inşaat sektöründe de güzel geri dönüşler oluşturur. Şu anda bile projemizin ziyaretçi sayısı artmaya başladı.”

Haberin Devamı

Kıpırdanmalar başladı
Paladyum Beytepe’yi inşa ederek Ankara’ya ilk çevreci konut kulesini kazandıran Uzaltaş AŞ’nin Yönetim Kurulu Başkanı Ünal Pala da istikrardan memnun olduğunu ifade ederek, “Henüz çok erken olmasına rağmen olumlu anlamda kıpırdanmalar başladı. Tabi, dövizin yükselmesi bizim gibi lüks konut inşa eden firmalarda maliyeti çok arttırdı. Bu durumun konut fiyatlarına da yansımasını bekliyoruz. Ancak ekonomide istikrar olunca alım gücü de yükselir” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Sektörde çiçek açacak’
Ankara iş dünyasının yeni buluşma noktası olan Besa Kule İş Merkezi’ni inşa eden Besa Grup’un Yönetim Kurulu Üyesi Efe Bezci ise, seçim öncesi piyasalarda görülen dalgalanmanın nihayet durulmaya başladığına dikkati çekti. Bezci, “Dolar ve euro’nun düşmesi ve borsanın yükselişe geçmesi inşaat sektörünü olduğu kadar iş dünyasını da hareketlendirir. Bahar ayları zaten inşaat sektörü açısından en canlı aylardır. Piyasa böyle giderse, inşaat sektöründe de bahar çiçekleri açar” diye belirtti.

Emlak Konut, TOKİ’den 15 adet arsa satın aldı
Emlak Konut GYO, Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) adına kayıtlı 15 adet arsayı 1 milyar 531 milyon TL bedel ile satın aldı.
Açıklamada, mülkiyeti TOKİ adına olan, İstanbul Başakşehir’de 9 adet 547 bin 300 metrekare yüzölçümlü, Ankara’da Çankaya-Etimesgut-Yenimahalle ilçelerinde 5 adet 493 bin 453 metrekare yüzölçümlü, Kocaeli Derince’de 1 adet 72 bin 620 metrekare yüzölçümlü olmak üzere, toplam 1 milyon 113 bin 374 metrekare yüzölçümlü arsanın, 1 milyar 530 milyon 909 bin 640 TL bedel satın alınmasına yönelik TOKİ ile protokol imzalandığı kaydedildi.

Konutların yüzde 80’i sahiplerine kavuştu
Artaş Grubu’nun Maslak’ta inşa ettiği Eclipse Maslak’ın konutları hızla sahiplerini bulurken, fiyat artışından etkilenmemek için son haftaya girildi. 550 konut, ofis ve ticari alanlardan oluşan projede dairelerin % 80’i sahiplerini buldu. Projenin Eclipse Maslak Business markalı yatay ofis blokları da yatırımcılardan yoğun ilgi görüyor. İnşa çalışmalarında sona yaklaşılan projenin konut ve ofis bloklarının teslimleri ağustos ayında yapılacak.
Alternatif ödeme planlarının sunulduğu projede anlaşmalı bankalar aracılığıyla 120 aya kadar cazip faiz oranlarıyla konut kredisi kullanılabiliyor.

Yeni projeyi tanıtmak için Kuveyt’e gidecek
Kuveyt’te yılda iki kez düzenlenen gayrimenkul fuarı bu yıl 7-12 Nisan 2014 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Kuveyt ve Türkiye arasında inşaat ve yatırımda köprü vazifesi gören fuara Türkiye’den birçok firma katılacak.
Bu firmalar arasında yerini alan Babacan Yapı, Güneşli Express, Crown Deluxe ve Crown Palace projeleriyle fuarda yerini alacak. Şirket Crown Palace için fuarda ön talep toplayıp, ön rezervasyon alacak.

Yüzde 5'in üzerinde büyüme hedeflendi
Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği’nin (İMSAD) düzenlediği ‘Yerel Seçimlerin Ardından Beklentiler’ konulu toplantıda konuşan İMSAD Başkanı Dündar Yetişener, inşaat sektörünün her zaman ekonomin üstünde büyüdüğünü belirterek, geçen yıl büyümenin yüzde 7.1 oranında gerçekleştiğini söyledi. Yetişener, “Bunda artan kamu yatırımlarının payı yüksekti. Bu yıl inşaatta iç pazarın büyüme hedefi yüzde 5’in üzerinde” dedi.
Yetişener, inşaat malzemeleri sanayinin büyüme göstergelerinin pozitif yönde geliştiğini ifade ederek, sektörü daha yukarıya taşıyabilmek için gereken reformların yapılması gerektiğini söyledi.