Ekonomi Alışveriş zili çaldı!

Alışveriş zili çaldı!

31.08.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Okulların açılmasına sayılı günler kala alışveriş telaşı başladı. Bu yıl okula başlama maliyeti en az 900 lira olarak hesaplanırken, sıfır ürünleri pahalı bulan veliler ikinci el ürünlere yöneldi.

Alışveriş zili çaldı

AYLİN RANA AYDİN - Ders zilinin çalmasına sayılı günler kaldı. Öğrenciler ve veliler okul için kırtasiye listelerini hazırladı, alışverişe başladı. Kırtasiye sektörü, bu yıl okula başlama maliyetinin 900 ila 1.200 lira arasında olduğunu belirtiyor. Bu rakam ürün ve marka tercihlerine göre değişiklik gösteriyor. Kırtasiye sektörü, geçen yıl okula başlama maliyetini 600-800 lira aralığında hesaplarken bu rakam 2021 yılında 361, 2020 yılında ise 330 lira idi. Bu yıl sıfır ürünleri pahalı bulan tüketiciler, ikinci el kırtasiye ürünlerine de ilgi göstermeye başladı.

Haberin Devamı

Tüm Kırtasiyeciler Derneği (TÜKİD) Başkanı Vecdet F. Şendil, kırtasiye ürünlerinde güvenilirlik oranının yüzde 99 civarında olduğunu dile getirdi. Velilerin alışverişlerini alanında ihtisaslaşmış kırtasiye perakendecilerinden yapmalarını tavsiye eden Şendil, “Velilerimizin, kendilerine on iki ay boyunca hizmet veren, işi kırtasiye olan, alanında ihtisaslaşmış, ürünleri tanıyan, onları doğru ürüne yönlendirebilecek, sorularına cevap alabilecekleri, zengin ürün çeşitliliğine sahip noktalar olan kırtasiye perakendecilerini tercih etmelerini öneriyoruz” diye konuştu.

Ürün fiyatlarının alım gücü ve tercihlere göre farklılık gösterdiğini kaydeden Şendil, şöyle konuştu: “Geçen yıl ile bu yılı kıyasladığımızda genel olarak ürün bazında yüzde 40 ila yüzde 75 arasında bir artış olduğunu söyleyebiliriz. Bu yıl bir çanta ortalama 900 ila 1200 lira arasında dolacak. Ürün fiyatları, elbette alım gücüne ve tercihlere göre farklılık gösteriyor. Örneğin 200 liraya da okul çantası alabilirsiniz, 800 liraya da. Tüketicinin talebine ve gelir durumuna göre satın alma tercihleri değişiyor.”

Haberin Devamı

YÜKSEK VERGİ

Kırtasiye ürünlerinin bazılarının KDV’sinin yüzde 20 bazılarının ise yüzde 10 olduğunu hatırlatan Şendil, “2004’te alınan kararla kurşun kalem, boya kalemi, sulu boya, pastel boya, okul defteri, silgi, kalemtıraş, cetvel, pergel, gönye, iletki gibi kırtasiye ürünlerinde KDV yüzde 18’den yüzde 8’e indirilmişti. Buna karşın versatil kalem (mekanik kurşun kalem) gibi bazı ürünlerde oran yüzde 18 olarak kalmıştı. Resmi Gazete’de yayımlanan son kararlarla birlikte bu oran yüzde 20 olmuştu. Bu oran yüzde 10’a düşmeli. Silgi, kurşun kalem, defter, boya gibi kırtasiye malzemeleri de en az gıda kadar temel ihtiyaç. Dar gelirli kişilerin kırtasiye ürünlerine daha kolay ulaşımı ve sektörün önünün açılması için yüzde 10 olan KDV oranının yüzde 1’e düşürülmesini istiyoruz” talebinde bulundu. Şendil, dünya ve Türkiye’deki enflasyonist ortam nedeniyle kırtasiye sektörüne kredi desteği de talep ettiklerini sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

Alışveriş zili çaldı

İKİNCİ ELE NUR YAĞDI

Artan ürün fiyatları okul alışverişlerini de etkiledi. Sıfır kırtasiye ürünlerini pahalı bulan tüketiciler, ikinci el satışlara yöneldi. İkinci el ürün satan online platformlarda sıfırdan daha düşük fiyatlarla az kullanılmış defter, silgi, kalem, kalemlik, cetvel, çanta, beslenme çantası ve okul önlüğü gibi pek çok ürün satılıyor. Bu ürünlerin açıklamalarında kullanım süreleri, ürünün durumuna ait bilgiler yer alıyor. İkinci el ürünler sıfır fiyatlarından çok daha düşük fiyatlara tüketiciye sunuluyor. Örneğin ikinci el kalemlik fiyatları 20 liradan, defterler 15 liradan, okul çantası 100 liradan, özellikli kalemler 16 lira, okul önlükleri 100 liradan başlayan fiyatlarla tüketicilere sunuluyor. Yanı sıra defter, kalem, silgi, cetvel gibi bazı ürünlerin ikinci ellerinden set oluşturanlar da bulunuyor. Bu setlerin fiyatları da 200-300 lira arasında değişiyor.