Ekonomi Almanya, Özbekistan’dan 50 bin işçi almak istiyor

Almanya, Özbekistan’dan 50 bin işçi almak istiyor

04.02.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Almanya, Özbekistan’dan 50 bin açık pozisyon için işçi talebinde buludu.

Almanya, Özbekistan’dan 50 bin işçi almak istiyor

EKONOMİ SERVİSİ - Özbekistan Dış İşgücü Göç Ajansı’nın (AELM) bildirdiğine göre, Almanya Federal Çalışma ve Sosyal İşler Bakanlığı, hükümetin Ausbildung programı aracılığıyla istihdam edilenlerin 1.000 euro’dan, doğrudan işverenle sözleşme imzalayanların ise 2.000 euro’dan başlayan maaşlarla çalışacağını bildirdi.

Haberin Devamı

Gazeta.uz’un haberine göre açık pozisyonlar listesinde hemşirelik, kamyon şoförlüğü, turizm ve otel hizmetleri, restoran, zanaatkarlık, mekatronik ve inşaat işleri yer alıyor. Başvuracakların AELM yedek personel veri tabanına eklenebilmeleri için bir anket doldurmaları gerekiyor. Ayrıca işçi olarak gelmek isteyenler için Özbekistan genelinde Almanca dil kurslarının da düzenlenebileceği ifade edildi.

DİL ÖĞRENİYORLAR

Ülkedeki tüm eğitim merkezlerini bu boş pozisyonlar için personel yetiştirmek üzere işbirliğine davet eden AELM yetkilileri gazeteye yaptığı açıklamada, “İlgili anlaşmalara varıldı. İşverenlerin kendi gereksinimleri var, ancak hedefe yönelik önlemler alırsak 50 bin kişiyi istihdam edilebilir. Bu nedenle vatandaşlarımızı göndermeden önce Almanca ve meslekler konusunda eğitmeye çalışıyoruz” dedi. Özbekistan genel olarak Rusya ve Kazakistan’a işçi gönderiyor. Ancak savaş başladığından beri Rusya’da çalışanların sayısında da ciddi bir azalma söz konusu.