Ekonomi Altında tarihi rekor! 2000 lira seviyesine çok az kaldı

Altında tarihi rekor! 2000 lira seviyesine çok az kaldı

04.12.2023 - 08:09 | Son Güncellenme:

Altın fiyatlarında yaşanan ani değişimler vatandaşlar tarafından yakından takip ediliyor. Peki 2000 lira sınırına dayanan gram altında yeni rekorlar gelir mi? İşte detaylar...

Altında tarihi rekor 2000 lira seviyesine çok az kaldı

Milliyet.com.tr/ Gram altın rekor üstüne rekor kırıyor. 1997 lira seviyesine kadar çıkan gram altında yeni rekorlar gelir mi? Ekonomist Hikmet Baydar tahminini açıkladı. Baydar açıklamasında şu ifadeleri kullandı: Ons altın doların (XAUUSD) Cuma günü 2035 seviyelerinden başlayıp 2075 e kadar yükselerek günü 2070.93 seviyesinden kapanması gram altının yükselişindeki en önemli sebeptir.

Haberin Devamı

Bunun yanında USDTL’nin gevşememesi yurt dışındaki gelişmeyi aynen hissetmesine neden oldu. Yurt dışında altının prim yapmasının arkasındaki sebeplere bakacak olursak, daha çok jeopolitik riskler körfezde sıcak çatışmanın yayılma risiki ile faizlerin daha fazla artmayacağına olan inancın altını yukarı yönlü destekleyen ana konular olarak karşımıza çıktığını görmekteyiz.

ALTINDA YÜKSELİŞİN DEVAMI GELİR Mİ?

Altında yükselişi tetikleyen konulardan birisi döviz kuru olduğuna göre, burada yukarı hareket olursa gram altında yükseliş olabilir. Ancak Sn Mehmet Şimşek’in açıklamalarına göre yerel seçimlerden sonra yabancı yatırımcı girişi olabilir beklentisi, özellikle seçim sonrası dövizin düşme riski olduğunu gösteriyor. O zaman gram altın da bundan olumsuz etkilenebilir. Diğer konu jeopolitik riskler nedeniyle altının daha güvenli liman olması düşüncesiyle paranın altına kayması. Bu konuda İsrail’in tavrı ile diğer ülkelerin sabrı belirleyici olacak. Katliamın bölgede savaşa dönüşmesi altın için ciddi bir yükseliş anlamına gelecektir. Aksine sorun çözülürse, parasal sisteme güven artacağından altında kar realizasyonu riski artar. O yüzden bu gelişmeler altının seyrini yakından etkileyecektir.

Haberin Devamı

PİYASALARDA BEKLENTİ NE?

Piyasalarda beklenti enflasyonda bir sürpriz olmadığı takdirde faiz artırımı olmayacağı yönünde. Verilere bağlı hareket edileceğini hem fed yetkilileri açıklıyor hem de piyasa enflasyonda yukarı hareketin bir artırımı daha getirebileceği söyleniyor. Şimdilik veriler enflasyonda sürpriz bir yükseliş yönünde olmayabileceği yönünde olduğu için pas geçme ihtimali oldukça yüksek görünüyor. Faiz artırımlarının sonuna gelinmesi altın alımlarının artmasını da olumlu yönde etkileyebilir. O yüzden altında bir miktar daha yükseliş gelmesi ve 2080 onsusd seviyesinde bulunan direnci kırmayı deneyebileceğini düşünüyoruz. Teknik olarak da sinyaller daha yukarıyı işaret etmektedir.

BORSADA YÜKSEK KAZANÇ DÖNEMİ SONA MI ERDİ?

Borsa da gerçekten kararsız bir seyir var. Ancak olumsuzluklarda işlem hacminin düşmesi satıcıların daha düşük fiyatlara razı olmadığını gösteriyor. Yatay seyirde yönsüz bir görünüm gösteren endeksin en önemli hikayesi, yabancı yatırımcı girişi beklentisidir. Yükselen faizler ve iç talebin azaltılmasına yönelik politikalar borsanın pek de lehine değil. Kaldı ki para girişi olmazsa halka arzlar borsada satışın gelmesine bile neden olabilir. Yabancı girişi için gri listeden çıkma, not artırımı ve yerel seçimin siyasi belirsizliğe neden olmayacak şekilde sonlanması önemlidir. Bu gelişmelere bağlı olarak borsa yön bulmaya çalışacaktır. Şimdilik yükselmek isteyen bir borsanın olduğunu söylemekle yetinelim.7577 seviyesinin de çok önemli bir seviye olduğunu, altına sarkmalarda stop satışlarının gelebileceğini, 8530 seviyelerinde bulunan fibonacci direncinin ise satış getirme potansiyeli olduğunu da eklemiş olalım.