Ekonomi Altında tarihi zirve! Finans uzmanlarından '1500 TL' uyarısı

Altında tarihi zirve! Finans uzmanlarından '1500 TL' uyarısı

14.04.2023 - 07:44 | Son Güncellenme:

Altın ABD'de zayıf enflasyon verisi sonrası Fed'in faiz artırmayacağına dair fiyatlamaların artmasıyla yükselişini sürdürürken, 1273 TL ile yeni rekor seviyesi görüldü. Peki yükseliş devam eder mi? 1500 TL seviyesi görülür mü? İşte detaylar..

Altında tarihi zirve Finans uzmanlarından 1500 TL uyarısı

Milliyet.com.tr/ Altın, ABD’de zayıf enflasyonun Fed’in parasal sıkılaştırma döngüsünün sona yaklaştığına dair umutları artırmasının ardından dolarda zayıflamanın sürmesiyle yükselişini sürdürdü. Öte yandan gram altın rekor seviyesini yenileyerek 1273 TL seviyesini gördü. Peki yükseliş devam eder mi? 1500 TL seviyesi görülür mü? İşte detaylar...

Haberin Devamı

Konuyla ilgili milliyet.com.tr'ye açıklamalarda bulunan Dinamik Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Ceyhun Yavaş şu ifadeleri kullandı: 

"ABD’den gelen enflasyon verileri manşet tarafta gerilemeyi işaret ederken çekirdek tarafta ise beklentiler dahilinde bir gerçekleşme görüldü. FOMC toplantı tutanaklarında da bankacılık riskleri ve ılımlı resesyondan sonra görülebilecek toparlanmanın zaman alacağı beklentisi altında bir sıçrayışa yol açtığı görüşündeyiz. Bu durum piyasalarda faiz artırım beklentilerini bir miktar daha zayıflattığını ve bunun neticesinde dolar cinsi varlıklarda geri çekilmeyi takip ettik. Faiz artırım patikasına geç başlayan AMB’de ise bunu destekleyen açıklamaların da etkisiyle eurusd paritesi 10 haftanın zirvesi olan 1,10 seviyesine ulaştı.

Haberin Devamı

GRAM ALTINDA REKOR SERİSİ SÜRER Mİ? POTANSİYEL ALIM VE SATIM SEVİYELERİ NEDİR?

Dışarıda ons altındaki güçlenme içeride seçim beklentileriyle birlikte ılımlı yükseliş hareketi içerisinde olan kurların da etkisiyle gram altında 1273 TL seviyesiyle rekor görüldü. Uluslararası kuruluşların dolar kuru tahminini baz alırsak ve dışarıdaki risklerin de güvenli liman algısını kuvvetlendirmesi içeride ise gram altında yükselişin süreceğine işaret edebilir.

Gram altında, 1231-2257 kanalı korunması halinde yükseliş trendi korunabilir. Bu durumda 1354 TL seviyesi hedeflenebilir. Orta vadede 1181 TL desteğinin korunması halinde 1641 TL seviyesi gündemimizde yer alabilir.

 

YATIRIMCI NE ALMALI?

Küresel resesyonun bir şekilde konuşulduğu bir zaman diliminde dolar ve euro gibi para birimleri bulundukları ülkenin de risklerini barındırdığı ve bu doğrultuda düşündüğümüzde temkinli davranmak isteyen yatırımcıların altın iyi bir tercih aracı olacağı görüşündeyiz. Ülkemizde seçimlerden kaynaklı genişlemeci bir politika izleniyor ve 10 ay sonra da yerel seçimler olacak. Biz bu politika çerçevesinde risk algısı bir miktar yüksek olan yatırımcıların da borsayı tercih edebileceği görüşündeyiz.

Ata Yatırım Hazine Müdürü Yalaz Özkanlı ise açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "Son dönemde gelen ABD verileri Fed’in faiz artışı döngüsünde belki nihai bir adımdan sonra sona geldiği görüşünü destekliyor. Cuma günü tarım dışı istihdam verisi ve bu hafta ABD enflasyon verisi beklentiler paralelinde ekonomide ılımlı bir soğumaya işaret etti.

Haberin Devamı

ABD ekonomisinde soğuma emarelerinin artması paritenin uzun dönem ortalama seviyelerine kademeli olarak geri yükselmesini beraberinde getirebilecektir. Bu çerçevede ABD’den önümüzdeki dönemde gelecek başta enflasyon, istihdam ve ücretler verileri takip edilecek, ancak PMI, fabrika siparişi ve perakende satış gibi öncü verilerin de önemi ve etkisinin artması beklenebilir.

"ALTIN İÇİN DESTEKLEYİCİ BİR ORTAM YARATIYOR"

Ons altın ve Dolar/TL kurunun aynı anda yükselmesi gram altında yönün daha da hızlı bir şekilde yukarı olmasını beraberinde getiriyor. Dolarda gözlenen değer kaybı altın için destekleyici bir ortam yaratıyor. TL’de değerlenmeye neden olabilecek anlamlı bir konjonktür değişikliği yokluğunda gram altın fiyatlarında yukarı yönlü hareket ihtimalinin daha yüksek kalmayı sürdürdüğü değerlendirilebilir.

"ŞOKLARA DAHA AZ DUYARLI YATIRIM PORTFÖYLERİ UYGUN OLABİLİR"

 Hem yurtiçi hem yurt dışı belirsizliklerin yüksek seyrettiği bir dönemden geçtiğimiz göz önüne alındığında yatırımcıların nispeten riski düşük, çeşitliliği yüksek ve olası şoklara daha az duyarlı yatırım portföyleri hedeflemeleri uygun olabilir.