Ekonomi Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda bir ilk! 4 işçi toplantıya neden katıldı?

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda bir ilk! 4 işçi toplantıya neden katıldı?

12.12.2023 - 20:18 | Son Güncellenme:

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda ilk defa 4 işçi yer aldı. Kasiyer, hastane işçisi, enerji işçisi ve karayollarında çalışan taşeron işçi toplantıda asgari ücretlilerin sesi oldu. Peki bu 4 işçi neden toplantıda yer aldı? CNNTÜRK ekibinden Kübra Aydın uzmanına sordu. İşte detaylar...

Asgari Ücret Tespit Komisyonu yeni yıldaki asgari ücreti belirlemek için ilk toplantısını gerçekleştirdi. Bu toplantıya 4 işçi katıldı. Bu işçiler neden bu toplantıya katıldı? Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya tüm merak edilenleri anlattı.

Haberin Devamı

Asgari Ücret Tespit Komisyonunda bir ilk 4 işçi toplantıya neden katıldı

TOPLANTIYA NEDEN İŞÇİLER KATILDI?

Özgür Kaya "Asgari Ücret Tespit Komisyonu, asgari ücreti belirlerken komisyon üyeleri 5 işçi temsilcisi, 5 işveren temsilcisi ve 5 de hükümet temsilcisi olmak üzere toplam 15 kişiden oluşmaktaydı. Bu komisyona katılanların tamamına yakını sendikacı veya bürokrat kesimi temsil ettikleri için sahada asgari ücretle çalışan bir kişinin hangi zorluklarda hangi koşullarda yaşamını idame ettirdiklerini bilme olasılığı yoktu. Sahada bir olayı ya da bir sorunu görebilmek için olayın kendisini yaşamak gerekiyor. TÜRK-İŞ'in bu sene yapmış olduğu son derece olumlu bir hamledir. Bu seneki komisyona bir market çalışanımız, bir hastane çalışanımız, bir enerji sektöründe çalışanımız ve bir de karayolu işçimiz toplantıya dahil oldu. Sahada hangi koşullarda yaşadıklarını, hangi koşullarda geçimlerini sağladıklarını, kendileri hükümet yetkililerine ve sendika temsilcilerine anlatmış oldular. Hükümet yetkilileri asgari ücret tespitinde her hangi bir uzlaşma çıkmadığı taktirde ellerini de güçlendirmiş olacak. Bu sektörlerde çalışanlar bir fırında ekmeğin kaça satıldığını, markette yumurtanın kaça satıldığını bir bürokrattan çok daha iyi bilebiliyor. Dolayısıyla bu işçilerin komisyonda yer almaları, sorunları birinci ağızdan iletmeleri son derece önemli" dedi.