Ekonomi Asgari ücrette ilk randevu 11 Aralık’ta

Asgari ücrette ilk randevu 11 Aralık’ta

02.12.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

Asgari ücrette zam pazarlığı 11 Aralık’ta başlıyor. Enflasyon beklentilerine paralel bir artış yapılması halinde asgari ücret 16 bin liraya yaklaşacak.

MİTHAT YURDAKUL - Türk-İş ve TİSK asgari ücret için henüz bir rakam telaffuz etmezken, Hükümetin, önümüzdeki yıl için “tek zam” sinyali vermesi de pazarlıkları kızıştıracak.

Haberin Devamı

Milyonları ilgilendiren 2024 yılında uygulanacak asgari ücreti belirleyecek komisyonun ilk toplantısı 11 Aralık Pazartesi günü saat 14.00’te yapılacak. Yılsonuna kadar azami 4 kere bir araya gelmesi beklenen Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda bu kez 4 asgari ücretli işçi yer alacak. Toplantılarda yer alacak bir sağlık işçisi, bir kasiyer, bir enerji işçisi ile karayollarında kar temizleyen bir taşeron karayolu işçisi, asgari ücretle geçimi anlatacak. İşçiler adına Türk-İş’in, patronlar adına TİSK’in 5’er temsilciyle masaya oturacağı toplantılarda, ilk olarak yol haritası belirlenecek. Komisyonun ilk toplantısında, izlenecek takvim belirlenirken, asgari geçim koşullarına ilişkin başta TÜİK olmak üzere, resmi veriler talep edilecek.

Haberin Devamı

16 BİN TL’YE YAKLAŞACAK

6 aylık enflasyon rakamının yüzde 40 düzeyinde olması beklentileri ve hükümet kanadından gelen “işçiyi enflasyona ezdirmeyeceğiz” açıklamaları göz önüne alındığında, pazarlıkların bu seviye civarında şekillenmesi bekleniyor. Net ücretin yüzde 40 zamlanması halinde, yeni ücret için rakam 16 bin liraya yaklaşacak. Asgari ücret komisyonunda en önemli gündemlerden birisi de 2024’te ara zam olup olmayacağı konusu olacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, “Asgari ücret zaten hep yılda bir kereydi biliyorsunuz. Yine tek zam olacak şekilde çalışıyoruz” diyerek, geçen senenin aksine yılda tek zamma işaret ederken, Türk-İş Başkanı Ergün Atalay’dan “Hiç olmasın, zam yapmayın. Enflasyon da olmasın, zam da yapmayın, para da vermeyin” çıkışı gelmişti.

Asgari ücret için TİSK ve Türk-İş rakam tellafuz etmezken, DİSK 30 bin lira seviyesine işaret etti. Pazarlıklarda Türk-İş’in geçim araştırmasında ortaya çıkan rakamlar da önemli bir veri olacak. Araştırmanın Kasım ayı sonuçlarına göre, dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 14 bin 25 TL’ye, yoksulluk sınırı 45 bin 686 TL’ye, bekar bir çalışanın yaşama maliyeti de aylık 18 bin 239 TL’ye yükseldi. Asgari ücret halen aylık brüt 13 bin 414 lira 50 kuruş, net 11 bin 402 lira 32 kuruş olarak uygulanıyor.