Ekonomi Milyonları ilgilendiriyor: Asgari ücrette zam oranı netleşiyor!

Milyonları ilgilendiriyor: Asgari ücrette zam oranı netleşiyor!

19.06.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Asgari ücrete ara zam için ikinci komisyon toplantısı, bugün başladı. Bugünkü temaslarda işçilerin asgari ücret talebinin ve pazarlık çerçevesinin belirlenmesi bekleniyor. Sosyal Güvenlik Uzmanı Emin Yılmaz merak edilenleri milliyet.com.tr'ye anlattı.

Milyonları ilgilendiriyor: Asgari ücrette zam oranı netleşiyor

Mithat Yurdakul / ANKARA - Asgari ücrete temmuz zammı için Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun ikinci buluşması bugün gerçekleştiriliyor. Asgari ücrete yapılacak ara zam rakamını belirlemek üzere Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ikinci toplantısı başladı. Toplantıya, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ile Türk-İş ve TİSK temsilcileri katılacak. Toplantıda, Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı’nın ekonomi verileri ile Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) raporlarının masaya yatırılması öngörülüyor.

Haberin Devamı

Toplantıda işçi kesiminin de taleplerini açıklaması ve rakam telaffuz edilmesi bekleniyor. Toplantının ardından, Türk-İş Başkanı Ergün Atalay ve TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol’un da Bakan Işıkhan ile baş başa görüşebileceği öğrenildi. Bu temasta, pazarlıkların şekillenmesi bekleniyor.

Milyonları ilgilendiriyor: Asgari ücrette zam oranı netleşiyor

‘DOLAR’ TARTIŞMASI

Asgari ücrete ara zam için ilk toplantı, 13 Haziran Salı günü yapılmıştı. İşçi tarafı, Kurban bayramından önce bitmesini bekledikleri pazarlıklarda, asgari ücretin ekonomik şartlara, kiralara, hayat pahalılığına göre güncellenmesini istemişti. İşveren kesimi ise eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in gündeme getirdiği, asgari ücretin 500 dolar seviyesine yükseltilmesine karşı çıkmıştı. Son olarak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Dolar yerinde durmuyor her gün farklılaşıyor. Biz TL konuşmak durumundayız” diyerek “dolar” tartışmalarına kapıyı kapattı.

Haberin Devamı

BEKLENTİ

Asgari ücrette ağırlıklı beklenti, yüzde 30-35 aralığında bir zamla da 11 bin-12 bin TL bandında bir asgari ücret belirlenmesi. Halihazırda asgari ücret, brüt 10 bin 8 lira, net 8 bin 506 lira 80 kuruş olarak uygulanıyor. Asgari ücretin işverene maliyeti ise 11 bin 759 lira 40 kuruş. Yeni asgari ücrette ara zammın, kısa bir süreç içinde belirlenmesi bekleniyor. Asgari ücreti işçi, işveren ve hükümetten beşer temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, çoğunluk kararıyla belirliyor. İşçi kesimiyle asgari ücrette mutabakat sağlanamaması halinde, geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi, işveren ve hükümet tarafının imzasıyla da asgari ücret belirlenebiliyor.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Sosyal Güvenlik Uzmanı Emin Yılmaz şu ifadeleri kullandı: "Bayram öncesi açıklanacağına yönelik TİSK ve TÜRK-İŞ Başkanı söylemde bulundular. Burada en büyük senaryo enflasyon verisi üzerinden değerlendirme gelecektir. 2022’nin ilk yarı yılında yüzde 15 enflasyon açıklanmıştı sonrasında yüzde 10’luk refah payı açıklandı, yüzde 5’lik fark daha Cumhurbaşkanı vasıtası ile eklendi. Yüzde 15’e ekstra yüzde 15. Yani 1’e 1 refah payı beklentisi olmuştu.

Haberin Devamı

Sayın Vedat Bilgin, 500 dolara doğru neler yapılması lazımsa bunun üzerinden emek sarf edileceği ile alakalı söylemlerde bulunmuştu.

Ben TÜRK-İŞ’in 500 dolar üzerinden masaya getireceğini tahmin ediyorum. 500 dolar yaklaşık 11 bin 835 TL civarında oluyor.

Peki işveren tarafı ne diyecek? Bununla alakalı TİSK Başkanı Akkol, “Ne işçiyi üzecek ne de işvereni ezecek şekildeki bir rakamı telaffuz etmememiz lazım. Dengeli bir rakam üzerinden her iki tarafın da gönlünü alarak elimizden geleni yapacağız” demişti.

İŞTE EN GÜÇLÜ RAKAM!

İşçi tarafı 11 bin 835 TL, işveren tarafı 10 bin TL ile masada pazarlığa başlayacak. Orta yol nasıl bulunacak? Burada psikolojik sınır olabilir. Aralık ayında 8506 TL olduğunda asgari ücret dolar üzerinden hesaplandığında bugünkü kurda 10 bin 769 TL’ye tekabül ediyor. 10 bin 769 TL ile 11 bin 835 TL arası pazarlık olabilir.

Kendi öngörüm yüzde 25 ile yüzde 30 arasında. Yani 10 bin 500 TL ile 11 bin TL arası söz konusu olabilir. Rakamın yukarı çıkmasıyla alakalı asgari ücret teşviki vardı 400 TL idi. 600 veya 800 TL olması talebinde bulunacaklarını tahmin ediyorum."