Ekonomi Atak, Atabey ve Akbay dünya kümeslerinde

Atak, Atabey ve Akbay dünya kümeslerinde

20.08.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Tavukçuluk Araştırma Enstitüsü, Türkiye şartlarında en iyi verimi veren iki kahverengi Atak ve Atak-S ve iki de beyaz yumurtacı Atabey, Akbay olmak üzere toplam 4 yumurtacı ebeveyn tavuk ve hibrit hat geliştirdi. Oluşabilecek olumsuzluklara karşı sektörün damızlık ihtiyacı sigortalanırken, söz konusu tavuklar, Azerbaycan, Gürcistan, Irak, Somali ve Türkmenistan’da büyük ilgi görüyor. 

Atak, Atabey ve Akbay dünya kümeslerinde

MELTEM GÜNEŞ Ankara  - Bakanlıktan edinilen bilgiye göre, Türkiye’de yumurtacı damızlık ıslahı konusunda çalışma yapan tek kuruluş olan Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü’nün (TAGEM) Tavukçuluk Araştırma Enstitüsü’nde, Türkiye şartlarında en iyi verimi veren 2 adet kahverengi Atak ve Atak-S ve 2 adet de beyaz yumurtacı Atabey, Akbay olmak üzere toplam 4 adet yumurtacı ebeveyn ve hibrit hat geliştirildi. Geliştirilen hatların Ulusal Irk Tescil Komitesince tescillerinin yapılmasının ardından, Türk Patent Enstitüsü’nce de marka tescilleri tamamlandı. Böylece, dünyada yaşanabilecek salgın hastalıklar, savaşlar ve siyasi ambargolar gibi olumsuzluklara karşı sektörünün damızlık ihtiyacı 4 tavuk ile sigortalandı. Sağlanan genetik ilerlemenin sürdürülmesi için çalışmalar devam ediyor. 

Haberin Devamı

Türkiye’nin ihtiyacını karşılamasının yanı sıra, damızlık civcivler yurt dışından da büyük ilgi görüyor. Azerbaycan, Gürcistan ve Türkmenistan’a civciv satışı gerçekleştirildi, ayrıca Gürcistan, Irak, Türkmenistan’a döllü Atak-S yumurta, Somali’ye ise tavuk gönderildi. 

Somali’ye civciv gitti

Somali’ye yumurta tavukçuluğunun geliştirilmesi için destek verildi. Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), İHH İnsani Yardım Vakfı ve Somali Zemzem Üniversitesi işbirliği ile Zemzem Üniversitesi Ziraat Fakültesi’ne bir kümes yaptırıldı. Bu kümese enstitüde geliştirilen 1200 adet Atak-S civciv götürülerek büyütüldü ve yumurta üretimi başladı.