Ekonomi AVM'lerde de maskeler çıktı

AVM'lerde de maskeler çıktı

04.03.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Açık alanda maske zorunluluğunun kaldırılmasının ardından dün vatandaşlar, 2 yıl sonra sokağa maskesiz çıkabildi. AVM'lerde de maskenin çıkarıldığı İstanbul'un kalabalık caddelerinde karardan memnun olup maske çıkaranlar da vardı, takmayı sürdürenler de…

AVMlerde de maskeler çıktı

Çiğdem Yılmaz / İSTANBUL - Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, önceki gün Kovid-19'la mücadele kapsamında uygulanan maske takma zorunluluğunun açık havada kaldırıldığını, kapalı ortamlarda ise mesafe kuralına göre uygulanacağını ve hiçbir kurum ya da kuruluşa girişte HES kodu kontrolü yapılmayacağını açıkladı. "Maskeler cepte mi? Bazı durumlarda takmak şart" diye tweet atan Koca'nın açıklamasının ardından açık alanda birçok kişinin maske takmaya devam ettiği görüldü. Takmayanlar ise karardan önce de açık alanda maske takmadıklarını belirtti.

Haberin Devamı

'Yanlış bir karar'

Kararın yanlış olduğunu söyleyen Umut Kurt adlı bir kişi, "Özellikle İstanbul gibi kalabalık şehirlerde bu kararın alınmasını doğru bulmuyorum. Otobüs durağı da açık alan ve tıklım tıklım. Karardan sonra duraktaki birine, 'Maskenizi takar mısınız?' diyemeyeceğiz. Yüzlerce vaka ve onlarca ölüm varken, alınan kararın erken alınmış bir karar olduğunu düşünüyorum" diyerek kararı eleştirdi. İstiklal Caddesi'nde maskeli iki lise öğrencisine neden maske taktıklarını sorduk. Kovid bitene kadar maskelerini takacaklarını söyleyen öğrenciler, "Biz okulda da gün boyu böyleyiz. Açıkçası alıştık ve hâlâ risk varken neden çıkartalım ki, takmaya devam edeceğiz" dedi.

'Kendi sağlığım için'

Kararın doğru olmadığını söyleyen Enes Gül de insanların maske kullanmamak için bin türlü bahane ararken bu kararın alınmasını doğru bulmadığını söyledi. Gül, "Bu karardan sonra hiç takmayacaklar. Kararın en azından yaza doğru alınması daha doğru ve yerinde olurdu diye düşünüyorum. Ben takmaya devam edeceğim. Bunu her şeyden önce kendi sağlığım için yapacağım" diye konuştu. Alınan kararın geç kalınmış bir karar olduğunu söyleyen Tuğba Aydın ise "Açık havada maske takılması saçmalıktan başka bir şey değildi. Ben bu karardan önce zaten açık alanda maske takmıyordum" dedi. Bizimle konuşurken maskeli olan Aydın'a "Doğru bulmuyorsanız neden maskelisiniz?" diye sorduğumuzda da aldığımız cevap "Hava aşırı soğuk, soğuktan korunmak için takıyorum" oldu.

Haberin Devamı

'AVM havalandırılıyor'

Zorunluluk olmasına rağmen maske kullanmayanlar karardan en çok memnun olanlar arasında. Maskeleri çenelerinin altında olan Emel ve Murat Karadut çifti, "Biz zaten uzun bir zamandır açık alanda maske takmıyorduk. Alınan kararın pek önemi yok gibi. Takmak isteyen takmaya devam edecektir, bizim gibi takmayan da zaten takmayacaktır" dedi. Girdiğimiz bir alışveriş merkezinde (AVM) ise, HES kodunun kaldırılmasını vatandaşlara sorduk. Büyük bir çoğunluğun getirilen yasaklardan haberinin olmadığını öğrendik. Alışveriş için AVM'de bulunan bir kadın, "Sizin söylediklerinizden kısmi bir yasaklama geldiğini anlıyorum. Tamamen yasakların kalkması gerektiğini düşünüyorum" diye konuştu. E.D adlı kadın da açık havada maske zorunluğunun kaldırılmasını olumlu karşılarken, HES kodu uygulamasının devam etmesini gerektiğini belirterek "Eminim, Kovid olup AVM AVM gezecek insanlar olacaktık. Gittikleri yerlerde kıyafet deneyecekler, ellerini bir sürü ürüne sürecekler, bu yüzden HES kodu kaldırılmamalıydı" dedi. AVM'deki güvenlik görevlisi de bize AVM içinde de maskesiz gezebileceğimizi söyleyip, kapalı alan olan AVM’lerin yeterince havalandırıldığını söyledi:

Haberin Devamı

"AVM yeterince havalandırılıyor. Alınan karardan sonra bugünden itibaren müşterilerimiz maske takmayabilir. Karardan önce maske takmaları yönünde uyarılarımız oluyordu. Ancak artık bunu da yapmayacağız."

‘Kalabalık açık alanda kullanın’

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, İzmir Kemeraltı, İstanbul İstiklal Caddesi gibi yoğunluğun fazla olduğu açık alanlarda maske takılması gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Şener, “Açık alanın kalabalık olması halinde maske takmak gerekli. Kapalı alanda, özellikle 65 yaş üstü bireyler ve bağışıklığı baskılanmış bireylerle mesafenin kaybolduğu alanlarda mutlaka maskeyi kullanması gerek. Otobüsler, asansörler gibi kapalı alanlarda özellikle havalandırması iyi olmayan yerlerde mutlaka maske kullanılmalı çünkü Omicron varyantı kademeli olarak azalsa da halihazırda bizim için bir risk” dedi.

Haberin Devamı

‘Müzik yasağı değerlendirilecek’

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kovid-19 ile mücadele tedbirlerinin yumuşatılmasının ardından akıbeti merak konusu olan saat 00.00’dan sonra uygulanan müzik yasağının kaldırılmasıyla ilgili açıklama yaptı. Soylu, “Bütün bunları Sağlık Bakanımız ve Kültür ve Turizm Bakanımız ile değerlendireceğiz” dedi. Bilim Kurulu’nun kararlarının ardından genelge yayımlanmamasıyla ilgili de Soylu, “Sağlık Bakanlığımız, Bilim Kurulu’nun bu kararlarını bize bir yazı çerçevesinde iletecek. İlettiği andan itibaren arkadaşlarımız da karşılıklı değerlendirmeler yapıyorlar. Onun akabinde hemen yayımlanacak” ifadelerini kullandı. -ANKARA Milliyet

Haberin Devamı

188 can kaybı 49 bin vaka

Türkiye'de dün yapılan 398 bin 242 Kovid-19 testinden 49 bin 424'ü pozitif çıktı. 188 kişi yaşamını yitirirken, iyileşenlerin sayısı ise 66 bin 873 oldu. 18 yaş ve üstü nüfusta ikinci doz aşı uygulananların oranı yüzde 85,13, birinci doz aşı oranı yüzde 92,96 olurken, bugüne kadar uygulanan aşı miktarı 145 milyon 870 bin doza yükseldi. -ANKARA Milliyet