Ekonomi ‘Avrupa’nın en büyük tahkim merkezlerinden biri olduk’

‘Avrupa’nın en büyük tahkim merkezlerinden biri olduk’

25.10.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

İstanbul Tahkim Merkezi (ISTAC) yönetimi olağan genel kurul toplantısında yeniden yapılanırken, yeni dönem için hedef büyüttü.

‘Avrupa’nın en büyük tahkim merkezlerinden biri olduk’

ISTAC Yönetim Kurulu’nda görev dönemleri sona eren avukat Bülent Şarlan’ın yerine avukat Egemen Gürcün ve Mehmet Fatih Bilici’nin yerine Mustafa Şenocak görev aldı. İstanbul Tahkim Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ziya Akıncı, ISTAC’ın artık uluslararası tahkim liginin iddialı merkezlerinden biri haline geldiğini vurguladı. Merkezin ulaştığı dava hacmi ve dosyaları sonuçlandırma hızının önemini vurgulayan Akıncı, “ISTAC, Türkiye için çöldeki vaha gibi” dedi.

Haberin Devamı

Bir yılda 140 dava

ISTAC Başkanı Akıncı İstanbul TOBB Plaza’da gerçekleşen genel kurulda 2023 yılı faaliyetlerini anlatırken, merkezin bugün ulaştığı konumu şu sözlerle özetledi:

“Geçen sene genel kurulumuzu yaptığımız ekim ayından bugüne bir yıllık faaliyet dönemimizde ISTAC’a 140 dava gelmiştir, bu dava sayısı genç bir tahkim merkezi için ciddi bir rakamdır. Yıllık bazda ulaştığımız bu dava yoğunluğu ile Londra, Paris, İsviçre’yi bir tarafa bırakacak olursak Avrupa’nın en büyük tahkim merkezlerinden bir tanesi olduk. Dava konusu parasal değerlerin de git gide çok yükseldiğini, özellikle inşaat ve enerji alanındaki davalarla çok ciddi meblağlarda uyuşmazlıkların merkezimizde çözüldüğünü memnuniyetle söylemek isteriz. Artık Avrupa’daki birçok tahkim merkezinden çok ileriyiz. Bu yılki davalarımızdan 25 tanesi uluslararası özellikte, hatta hiç Türkiye ile alakası olmayan tarafların uyuşmazlıkları da ISTAC’a geliyor. Bu da ISTAC’ın artık uluslararası alanda güvenilen bir merkez olduğunu kanıtlıyor. Dolayısıyla bu anlamda hem kamu hem özel sektör ISTAC’ı çok yaygın bir şekilde kullanıyor. Gerek kamu ihalelerinde gerekse özel sektörde binlerce sözleşmeye ISTAC klozu giriyor. Özellikle kamu ihale sözleşmesindeki değişiklik kamunun davalarımıza katılma sayısını artırdı. Belediyeler, KİT’ler, bakanlıklar bizim davalarımızda yer alıyorlar, çünkü ISTAC tahkimi ile uyuşmazlıkları çok hızlı çözümleniyor. Bizim asıl iddialı olduğumuz seri tahkimde davaların yüzde 92’si 3 aydan önce sonuçlanıyor, bu Türkiye için çöldeki vaha gibi bir şey. Avukat meslektaşlarımız bilir, mahkemelerde ticari davalarda 3 ayda hâkimi göremiyoruz, oysa ISTAC’da 3 ayda ilamlı icrayla karar elde edilebiliyor. Yani bu imkânı kullananlar, bu deneyimi yaşayanlar ISTAC’tan vazgeçmiyorlar.”