Ekonomi Avusturyalı ortakla e-ticarete ‘akacak’

Avusturyalı ortakla e-ticarete ‘akacak’

09.10.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Hisselerinin yüzde 25’ini Avusturyalı kargo ve posta şirketi Austrian Post’a satan Aras Kargo, Türkiye’de her yıl katlanarak büyüyen e-ticaret kolilerinin dağıtımına odaklanacak

Avusturyalı ortakla e-ticarete ‘akacak’

Aras Kargo Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Evrim Aras, Avustrian Post şirketiyle ortak olarak, Türkiye hızla büyüyen e-ticaret taşımacılığına odaklanacaklarını söyledi. Aras, Austrian Post şirketinin, Aras Kargo’nun İş Girişim Sermayesi’ndeki yüzde 20 hissesi ile Aras ailesine ait olan yüzde 5 hissesini toplam 125 milyon TL’ye satın aldığını hatırlatarak, 2013 sonunda 600 milyon TL’lik satış geliri hedeflediklerini, 2015 sonuna kadar da 100 milyon TL yatırım yapacaklarını açıkladı.
Kesin olmayan istatistiklere göre Türkiye’de kargo pazarının 1.5 milyar liralık bir hacmi olduğunu ve 5 yılda pazarın 5 milyar liralık hacme ulaşacağını ifade eden Aras, pazarın her yıl yüzde 12, Aras Kargo’nun ise yüzde 16 büyüdüğünü söyledi. Aras, şöyle konuştu:
“2012 yılı sonunda elde ettiğimiz yıllık yüzde 16’lık büyüme hedefini sürdürüyoruz. 2014 hedefimiz de bu büyüme hızına paralel. Bankalararası Kart Merkezi verilerine göre internetten satışlar Ağustos 2013’te bir önceki yıla göre yüzde 26 artış gösteriyor. Aras Kargo’nun da e-ticaret sitelerine sağladığı hizmetten elde ettiği gelir de buna paralel yükseliyor. E-ticaret siteleri için geliştirdiğimiz Tahsilatlı Kargo ürünümüzün satışları 2012’de bir önceki yıla göre 2.2 kat arttı. Özellikle e-ticaretteki büyümeye paralel artan müşteri taleplerini araç filomuzun iyileştirilmesi ve operasyon merkezlerimizdeki teknolojilerin yenilenmesi ile karşılamayı planlıyoruz.”
Peşimizi bırakmadılar’
Evrim Aras, Aras Kargo’nun 19 bölgede, 844 şubede, 1500 yerleşim merkezine hizmet verdiğini, araç sayısının 3 bin 23, çalışan sayısının ise 9 bin 700 olduğunu belirterek, “Hisse satış döneminde şirketimize ilgi çok yüksekti. Austrian Post ile 4 yıldır görüşüyorduk, peşimizi bir an bile bırakmadılar” dedi.

Haberin Devamı

‘Aras Kargo stratejik partnerimiz’
Austrian Post Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Georg Pölzl de, yüzde 52’si kamuda olan şirketin halka açık bir yapıda olduğunu, 25 bin çalışanıyla yılda 1 milyar mektup, 65 milyon koli ve 760 milyon insert taşıdığını söyledi.
Avrupa’da 9 bin 200 araç ve 25 bin çalışanla faaliyet gösteren şirketin yıllık gelirinin 2.4 milyar euro olduğunu kaydeden Pölzl, “E-postanın yaygınlaşması nedeniyle posta pazarı geriliyor, buna karşın koli pazarı daha fazla büyüyor. Türkiye’de koli pazarının kişi başına ortalama hacmi 11 euro. Avusturya’da 69, Almanya’da 116 ve Norveç’te 233 euro. E-ticarette büyük potansiyel olduğuna ve bu pazarın büyümeye devam edeceğine inanıyoruz. Bu en büyük motivasyonumuz. E-ticaret bizim pazarın büyümesinde itici güç. Türkiye bu gelişmenin başında, çok büyük potansiyel sunuyor” dedi.