Ekonomi B sınıfı ehliyetle 125cc motor izni

B sınıfı ehliyetle 125cc motor izni

11.02.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Motosiklet sektöründe yaklaşık bir yıldır beklenen düzenleme dün Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

B sınıfı ehliyetle 125cc motor izni

İSMAİL ŞAHİN - Karayolları Trafik Yönetmeliği’nde yapılan değişiklik ile artık B sınıfı otomobil ehliyeti ile 125cc’ye kadar motosiklet kullanılabilecek. Ancak yapılan düzenlemede B sınıfı ehliyet ile 125cc’ye kadar motosiklet kullanımı belirli kurallara bağlandı.

Haberin Devamı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, düzenlemenin detaylarını aktardı. Buna göre; 2 yıllık “B” sınıfı sürücü belgesi olan, 5 yıl içinde sürücü belgesi geri alınmamış ve sağlık şartlarını taşıyanlar, eğitim dersini tamamlayarak uygulama sınavında başarılı olunca A1 sınıfı sertifikanın sürücü belgesi sistem kayıtlarına işlenenecek ve 125 cc’ye kadar motosikletler kullanılabilecek. Sürücü belgesi üzerine kod yazılmasına gerek olmayacak. Ancak söz konusu kişiler, istemeleri halinde 2 yıl içerisinde sertifikalarını sürücü belgesine işletebilecek.

Pazar %25  büyüyebilir

Motosiklet Endüstrisi Derneği (MOTED) Genel Koordinatörü Remzi Öztürk, “Düzenleme bizim için milat. 3.500 TL masraftan kurtaran düzenleme motosiklet kullanmayı kolaşlaştırmıyor, yatırım da çekecek. 1 milyon 250 bin satış bekliyoruz” derken Doğan Trend Motosiklet Direktörü Emre Acar “Sektör hazırlıklı, arz sorunu olmaz. Yüzde 25 büyüme bekliyorum” diye konuştu. Honda Türkiye Motosikletten Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Çetin Kardeş ise “Uygulama şartları netleşsin etkilerini daha net konuşuruz” dedi.