Ekonomi ‘Baba’ şoför jet hızı peşinde

‘Baba’ şoför jet hızı peşinde

20.07.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Yolcu taşıma uygulaması Uber’in CEO’su Dara Khosrowshahi, eski agresif CEO Kalanick’in ardından ‘aile babası’ profiliyle dikkat çekiyor. Tamamen “git ve getir” sistemi odaklı düşünen Khosrowshahi “1.5 saatte evinize piyano getirmenin hayali kuruyorum” dedi.

‘Baba’ şoför jet hızı peşinde

Akıllı telefon üzerinden hizmet veren yolcu taşıma uygulaması Uber’in CEO’su Dara Khosrowshahi (Hüsrevşahi), yeni projelere hazırlandığını dile getirerek, “Şu an düğmeye basınca 1.5 saatte evinize piyano gelmesinin hayalini kuruyorum” dedi. New York Times’a konuşan Khosrowshahi, İran’dan kaçan ailesinden Uber’le ilgili son gelişmelere kadar soruları yanıtladı.

Haberin Devamı

Röportajda 52 yaşında 4 çocuğuyla ‘bir aile babası’ profili çizen Khosrowshahi’nin Silikon Vadisi teknoloji şirketleri açısından “fazla normal” olduğu vurgulanarak, Uber’in agresif hamleleriyle tanınan önceki CEO’su Travis Kalanick’in adeta “arkasını topladığı” yorumu yapıldı. Seyahat sitesi Expedia’yı yönettiği 12 yılda gelirleri 5 kat artırdığı bilinen Khosrowshahi 2017’de Uber’in başına geçti.

Khosrowshahi, sadece “git ve getir” üzerine odaklandıklarını dile getirerek, planlarını, “nereye gitmek isterseniz, ne isterseniz, nasıl isterseniz, orada olmak istiyoruz” şeklinde özetledi.

Yemeğe ağırlık verdi

Röportajda, şirketin yatırım ve yetenek çekmek açısından cazibesini yitirip yitirmediği sorulduğunda Khosrowshahi, “Hayattaki amacım en seksi şirketi değil, en iyi şirketi oluşturmak” yanıtını verdi.  

Haberin Devamı

Pandeminin Uber’i olumsuz etkilediğini,  bu dönemde yemek getirme işi UberEats’e ağırlık verdiklerini anlatan Khosrowshahi şirketin 2017’de 2.5 milyar dolar değerindeyken şu an değerinin 50 milyar doları aştığını söyledi.

İran’dan kaçtılar...

Dara Khosrowshahi, 1979 yılında 9 yaşındayken ailesiyle İran’dan kaçmak zorunda kalmış. Ailesi kozmetik ve ilaç işinden elde ettikleri serveti kaybetmiş. Annesi daha önceleri kıyafetlerini satın aldığı lüks bir markanın mağazasında tezgâhtar olmuş.

Aile, çocuklarının eğitimine odaklanırken Khosrowshahi’nin babası İran’dan babasını çıkarmaya gidince 5 yıl boyunca alıkonulmuş.

Dara Khosrowshahi’nin Amerikalı bir sınıf arkadaşının babası o dönemde aileye sahip çıkmış. 1991’de Brown Üniversitesi’nden mühendis olarak mezun olan Khosrowshahi, uzun yıllar yatırım bankacılığı yapmış.

Barış için ‘dövmeli’ formül!

Dara Khosrowshahi, şanslı bir gün olarak gördükleri ‘12 Aralık 2012’de Las Vegas’ta evlendiği eşi Sydney Shapiro’yla Ortadoğu’da barışın formülünü buldukları esprisini yapıyor.

Buna göre Sydney Shapiro, eşinin ismini Farsça bileğine dövme yaptırmış, Khosrowshahi de eşinin ismini İbranice ensesine yazdırmış.