Ekonomi Bakan Bolat dış ticaret rakamlarını açıkladı

Bakan Bolat dış ticaret rakamlarını açıkladı

02.02.2024 - 10:53 | Son Güncellenme:

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 2023 yılı ihracatını artıda kapatmayı başaran Türkiye’nin 2024’e de rekorla başladığını belirterek 20 milyar 28 milyon dolarla en yüksek ocak ayı ihracatını gerçekleştirdiklerini söyledi.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Malatya’da ocak ayına ilişkin dış ticaret rakamlarını açıkladı. 2024 yılının ocak ayında dış ihracatın bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,6 oranında artarak 20 milyar 28 milyon dolara ulaştığını belirten Bolat, böylece tarihin en yüksek ocak ayı ihracat değerine ulaşıldığını aktardı.

Haberin Devamı

İthalatın, ocak ayında yüzde 22 oranında artarak 26 milyar 201 milyon dolar olarak gerçekleştiğini ifade eden Bolat, böylece ocak ayında dış ticaret açığının bir önceki yıla göre yüzde 67 oranında güçlü bir şekilde gerilemeyi sürdürerek 6,2 milyar dolara indiğini kaydetti.

Bolat, ihracatın ithalatı karşılama oranının ise yüzde 18,9 puan artarak 2024 ocak ayında yüzde 76,4'e yükseldiğini ifade etti.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "Ocak ayında tarihimizin en yüksek ihracat rekorunu kırmış olduk. Son 12 aylık ihracatımız 256,5 milyar dolara yükseldi. Ocak ayında ihracatımız yüzde 3,06 artarak 20 milyar 28 milyon dolara yükseldi. Küresel ticaretten aldığımız pay yüzde 1,06'ya yükseldi. Ocak ayında ithalat yüzde 22 azalışla 26,2 milyar dolara geriledi. Ocak ayında dış ticaret açığı 6,2 milyar dolara indi. İhracatın ithalatı karşılama oranı 18,9 puan artışla yüzde 76,4'e yükseldi. 267 milyar dolara ulaşmak için yüzde 4.4 artırmamız lazım. Her ay bir önceki ayın aynı ayından daha fazla ihracat yapmamız lazım. Bunu yaptık mı global hedefimizi tutturmuş olacağız.

Haberin Devamı

İthalatımızda her ay bir önceki yılın aynı ayından daha düşük artış söz konusu. 2023'ü 362 milyar dolar ithalatla kapamıştık. 0.55 oranında düşüş vardı. Bu yıl ilk Ocak ayında yüzde 22'lik düşüşle kapamayı başardık.

AB'ye ihracatımızı yüzde 3.2 oranında artırmışız. AB bizim için çok önemli dış ticaret ortağımız. Payımızı artırmak istediğimiz bir ortak. Cari işlemlerde Ocak ayı verisi açıklandığında 40 milyar dolar civarına gerilemiş olacağız. Şubat, Mart, Nisan'da tempo bu şekilde sürerse 30 milyar dolar bandına aşağı doğru getirmiş olacağız. Bu Türkiye'nin döviz yeterliliğinin iyileşmesini sağlayacak. Bu şekilde finansal istikrar, makro ekonomide fiyat istikrarının daha da iyileşmesini getirecek. Enflasyonla mücadelede silahların güçlenmesini sağlayacak. Enflasyonda faiz oranlarıyla birlikte daha iyi noktalara geleceğiz.

Bakan Bolat dış ticaret rakamlarını açıkladı

İHRACAT ZİRVESİNE KATILDI

Malatya'da düzenlenen İhracat Seferberliği Zirvesi'ne de katılan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 6 Şubat depremleri sonrasında toplamda 40 bin kadar kalıcı konutun tamamlandığını ve yakın zamanda kura ile hak sahiplerine teslim edileceğini ifade etti.

Haberin Devamı

'PAYLAŞTIĞIMIZ VERİLER SEVİNDİRİCİ'

Bakan Bolat Türkiye'nin ihracatına ilişkin de verileri paylaştı, "2023 yılının ikinci yarısında atağa geçmiştik. 14 ve 28 Mayıs seçimlerinde milletimizin göstermiş olduğu istikrar yolu ekonomide de güçlü bir performans göstermekte. Bu çerçevede almış olduğumuz tedbirlerle haziran ayından itibaren hem ihracatımız artı trendine girdi hem de ithalatımız ağustos ayı itibari ile gerileme trendine girdi. Ocak ayı için bugün halkımız ve kamuoyu ile paylaştığımız veriler sevindirici. 2024 yılının ilk ayında 34 gün ticaret tamamen durmasına rağmen ihracatımız artış gösterdi." dedi.

KIZILDENİZDEKİ SALDIRI

Ticaret Bakanı Ömer Bolat Kızıldeniz'de yapılan füze saldırılarına da değinerek, "Kızıldeniz'deki füze saldırıları ve bu noktada dünya lojistik şirketlerinin Kızıldeniz Süveyş Kanalı'nı kullanma çabası şimdilik geçici görünüyor. Bunun bizim açımızdan artıları da var eksileri de. Dünya ticareti açısından lojistik maliyetleri yükseldi. Türkiye zaten 2-3 günde teslimat yapabilme yetenekleri sayesinde hem tedarik hem lojistik anlamında bir üst konumda. Türkiye; firmalar, üreticiler hatta ABD'li üreticiler için başka ülkelerden ve Körfez ülkelerinden, Ortadoğu'da yatırım noktasında, üretim noktasında ortaklık yapılmak istenen yatırım yapılmak istenen bir ülke konumunda" ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

'ULUSLARARASI ARENADA VE DİPLOMASİDE AÇIK BİR MAĞLUBİYETİDİR'

İsrail'in 7 Ekim 2023 tarihinden itibaren Gazze'ye yönelik saldırılarına ilişkin değerlendirme yapan Bakan Bolat, "İsrail'in Gazze'ye yönelik acımasız saldırıları karşısında başta Cumhurbaşkanımız, Dışişleri Bakanımız ve hükümetimiz bütün dünyayı ayağa kaldırdı. Oraya insani yardımların bir an önce ulaşmasını sağlamak için hükümetimiz ilk günden beri bu noktada büyük gayret sarf ediyor. Sayısız uçaklar ve gemi yoluyla bu yardımlar Gazze'ye ulaştırılıyor. Artık batı kamuoyunun neredeyse yarısından fazlası İsrail'i suçlar ve kınar hale geldi. Israil çok güvendi, batı kamuoyunun bile desteğini kaybetmeye başladı. Belki hükümetler, devletler düzeyinde hâlâ açık bir destek alıyor ama görüyorsunuz işte Uluslararası Adalet Divanı'nda yargılanıyor. Bu İsrail'in, uluslararası arenada ve diplomaside açık bir mağlubiyetidir. Hiçbir devlet kuruluşu İsrail ile ticaret yapmıyor. Çok net ve açık olarak bunu söylüyorum. Özel sektör kuruluşları yapıyor, yabancı sermayeli firmalar yapıyor bunların da uzun süreli kontratları var, sözleşmeleri var. Diplomasi kanallarının açık olması gerekiyor. Gerek Gazze için gerekse Batı Şeria için" diye konuştu.