Ekonomi Bakan Dönmez'den önemli açıklamalar

Bakan Dönmez'den önemli açıklamalar

21.11.2022 - 11:23 | Son Güncellenme:

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, 12. Türkiye Enerji Zirvesi'nde önemli açıklamalarda bulunuyor.

Bakan Dönmezden önemli açıklamalar

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı: "Türkiye’nin enerji merkezi olma hedefini dile getiriyoruz. Bir sabah kalkıp biz bu sabah enerji merkezi olmak istiyoruz demedik. Türkiye’nin enerji merkezi olması yönünde dile getirilen uluslararası talepler de bir anda ortaya çıkmadı. Türkiye’nin enerjide dönüşümünün meyvelerini topluyoruz.

Haberin Devamı

Bir günde bu noktaya gelmedik. Bugün 7 uluslararası doğal gaz boru hattına, 2 kara,2 deniz LNG tesisine, 2 yeraltı doğalgaz depolama tesisine sahibiz.

Fiyatların serbest piyasada oluştuğu organize toptan doğal gaz ve vadeli gaz piyasasına sahibiz. TANAP ve TÜRKAKIM gibi dev projeleri kısa zamanda devreye alabilecek teknik yeterliliğe sahibiz.

Karadeniz gazıyla birlikte yerli gazımız dahil olunca elimiz daha da güçlenmiş olacak. Yoğun bir enerji diplomasisi yürütüyoruz. Orta Doğu, Akdeniz’den gelecek yeni doğal gaz boru hattı ve ülkelerle ortaklaşa hidrokarbon sondajı için görüşmeler yaptık.

Türkiye altyapısıyla doğal gaz merkezi olmaya sahip bir ülke. Yeni hatların en ekonomik rotasının Türkiye olması bugün sahip olduğumuz altyapının daha da gelişmeye müsait bir potansiyel olduğunu hepimize gösteriyor.

Haberin Devamı

Yerli gazımız da bu süreçte aktif bir oyuncu olacak. Karadeniz’de keşfettiğimiz doğal gazı karaya çıkaracağımız Filyos’ta olağanüstü gayretle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Cuma günü sahadaydım çalışmaları yerinde inceleme imkanım oldu. Bütün çalışmalarımız planlanan takvime uygun bir şekilde ilerliyor.

Derin deniz tabanındaki 170 km boru hattının serim işlemini tamamladık. Test ve devreye alma işlemleri devam ediyor. Filyos’daki çalışmalarımız yüzde 80 oranında tamamladık. Deniz tabanındaki gazı burada işleyecek ulusal gaz dağıtım sistemine aktaracağız.

170 km boru serim işlemi geçtiğimiz hafta bitti. Karadeniz’in 170 km açığından gelecek yerli gazımızı sisteme bağlayacak BOTAŞ’ın çalışması var. O boru hattı da tamamlandı. Test işlemlerimiz devam ediyor."