Ekonomi Bakan Kurum: Vakit gelmiştir, artık Türkiye Yüzyılı Başlıyor!

Bakan Kurum: Vakit gelmiştir, artık Türkiye Yüzyılı Başlıyor!

29.12.2022 - 14:41 | Son Güncellenme:

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “Mamak Diriliş Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi Kapsamında Yapımı Tamamlanan Konutların Hak Sahibi Belirlenmesi Kura Çekimi ve Şehit Hamza Halit Sülün Millet Bahçesi İlk Fidan Dikim Töreni”nde açıklamalarda bulundu.

Bakan Kurum: Vakit gelmiştir, artık Türkiye Yüzyılı Başlıyor

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “Mamak Diriliş Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi Kapsamında Yapımı Tamamlanan Konutların Hak Sahibi Belirlenmesi Kura Çekimi ve Şehit Hamza Halit Sülün Millet Bahçesi İlk Fidan Dikim Töreni”nde yaptığı konuşmada “Bugün maalesef Ankara’mızın tarihi birikimine sahip çıkılmamaktadır! Geçen yıllara rağmen taş üstüne taş konulmamaktadır! Ankara’nın geleceği, çalışır vaziyette teslim aldıkları kurumları bile çalıştıramayanların ellerinde heba olmaktadır! Başkentimizin Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde çeyrek asırda kazandığı her şey, siyasi ikbal kavgalarının gölgesinde birer birer harcanmaktadır! Biz Ankara’yı bugüne kadar kaderine terk etmedik, bundan sonra da asla etmeyeceğiz! Çünkü bizim gündemimizde şahıslar yoktur, ben yoktur! İkbal kaygısı, gelecek kavgası yoktur! Her zaman milletimiz için, Ankara’mız için, 81 ilimiz için eser vardır, hizmet vardır, yatırım vardır, proje vardır, Sayın Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu Türkiye Vizyonu vardır!  Vakit gelmiştir! Artık Türkiye Yüzyılı başlıyor.” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Cumhuriyetin 100. yılına Başkent Ankara’ya yakışır eserlerle girdiklerini belirten Bakan Kurum, “Yeni evlerimiz, dükkânlarımız, millet bahçemiz, yeşil alanlarımız, Cumhuriyetimizin kalbi, Muhteşem Türk Şehirlerinin Başkenti Ankara’mız için, Mamak’ımız için hayırlı uğurlu olsun.” dedi.  

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Ankara’nın Mamak ilçesindeki Diriliş Mahallesi 5. Etapta kentsel dönüşüm projesi kapsamında inşa edilen 519 konutun kura çekimi ve Şehit Hamza Halit Sülün Millet Bahçesi İlk Fidan Dikim Töreni’nde açıklamalarda bulundu.

Bakan Kurum, göreve geldikleri günden bu yana geçen 4 yılda Mamak’ta temel atma ve açılış töreni sayısının 10’u geçtiğini hatırlatarak “Biz Mamak’a, Cumhurbaşkanımızın dünyaya ilan ettiği Türkiye Yüzyılı ufkuna, ‘Güçlü Türkiye’nin Güçlü Başkenti Ankara’ diyerek hizmet etmeye gayret ediyoruz, edeceğiz. 2023’ün şafağında, Gazi Başkentimizden bir söz veriyoruz. Başta Ankara’mızın 25 ilçesi olmak üzere, milletimize en güzel yuvaları yapmaya, yavrularımızın özgüvenle, huzur içerisinde büyüyecekleri yaşam alanlarını inşa etmeye aşkla, azimle, kararlılıkla devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

20 yıldır Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde “Güvenli Konutlar, Huzurlu Yuvalar” anlayışıyla başta Mamak olmak üzere Ankara’nın tüm ilçelerinde 39 bin konutun dönüşümünü bitirdiklerini söyleyen Bakan Kurum, “Bugünkü değeriyle 39 milyar liralık yatırım değeri demek bu. 39 bin konutu bitirdik ve hemşehrilerimize teslim ettik. On binlerce Ankaralının güvenli ve sağlıklı yuvalarda yaşamasını sağladık. Bugün tüm ilçelerimizde toplam 5 bin yuvamızın dönüşümüne süratle devam ediyoruz.” ifadelerini paylaştı.

Bakan Murat Kurum, Ankara’da gerçekleştirilen projeleri ilişkin şu bilgileri paylaştı:

“Başkentimizde bir yandan Nallıhan, Güdül, Beypazarı, Kızılcahamam’ın cadde ve sokaklarını, kent merkezlerini, tarihi yapılarını aslına uygun şekilde ihya ederek hemşerilerimize armağan ediyoruz. Cumhuriyet tarihimizin ilk toplu konut projesi olan Saraçoğlu Mahallesi’ni yenileyerek Türkiye Yüzyılı’nın başkentine yakışır bir buluşma mekânı haline getiriyoruz.

Haberin Devamı

Bir yandan Nallıhan’daki doğal kuş cennetimizi gözümüz gibi koruyor, diğer yandan Altındağ Cinderesi’nde, Aktaş’ta, İtfaiye Çarşısı’nda yeni konut ve dükkânlar inşa ediyor, Kalecik’te yüzlerce Eski Ankara Evi’ni tarihimize kazandırıyor, yine Beypazarı’nda yüzlerce esnafımız için Yeni Sanayi Sitemizi yapıyoruz.

Ankara’daki trafik problemini çözecek, esnafımıza ve milletimize, vatandaşımıza daha iyi bir hizmet verecek, GİMAT’daki esnafımızı inşallah Kazan’da yapacağımız projemize yerleştirmek için çalışmalarımızı yürütüyoruz.

Bir yandan yıkılma tehlikesi yaşayan Çankaya’daki Açelya Apartmanı ve etrafında dönüşüm çalışmalarımıza hızla devam ederken, diğer yandan Sincan Saraycık’ta yüzlerce yeni yuvamızı hemşerilerimize sunuyor; Çamlıdere’nin turizmini canlandıracak Termal Otel ve Kaplıcamızı Ankaralıların hizmetine sunuyoruz.

Başkent’imizde yaşanan sellerde Mamak’ta, Haymana’da, Altındağ’da, Balâ’da, Akyurt’ta seferberlik şuuruyla Ankaralıların yanında durduk. Tüm bu ilçelerimizde önce hasarları giderdik, şimdi de milletimize verdiğimiz sözleri bir bir yerine getiriyoruz.

Haberin Devamı

Gölbaşı’nda bisiklet ve yürüyüş yolları yaptık, yeni yeşil alanlar kazandırdık. Mogan Gölü kıyı düzenlemesini tamamladık. Bugün buralarda yüzbinlerce Ankaralı gönlünce dinleniyor, piknik yapıyor, eğleniyor.

Gölbaşı’nda yapacağımız Millet Bahçesi ile burayı bütünleştiriyoruz. Yine ODTÜ ile yapmış olduğumuz protokol çerçevesinde bakanlığımız ve ODTÜ üniversitemizle birlikte Eymir Gölü’nü de buradaki ekolojik koridora bağlayacak çalışmaları yürütüyoruz. Ve buradan da İmrahor’a, Mamak’a kadar uzanan bir ekolojik koridoru inşallah Ankara’mıza kazandırıyoruz ve buralarda yüzbinlerce Ankaralı hemşehrimiz gönlünce dinleniyor.

İnşallah şimdi sırada, Gölbaşı, Cebeci ve Keçiören millet bahçelerimiz var. Bu muhteşem bahçelerimizi de; 2023’te sizlerin hizmetine mutlulukla, heyecanla, coşkuyla sunacağız.”

Sincan Belediye Başkanı ile yaptığımız görüşmede, hemen Sincan Cezaevi’nin yanındaki 600 bin metrekarelik alan içerisinde doğal göletlerimizin de olduğu alanı Millet Bahçesi’ne çeviriyoruz. Ve Ankara’mızın hafta sonları gideceği, vakit geçireceği bir yeşil alan projesini, rekreasyon projesini, Millet Bahçesi’ni yine Sincan’ımıza kazandırıyoruz. Bu muhteşem projelerimizi inşallah etap etap tamamlayıp, 2023 yılı içerisinde sizlerin hizmetine sunmaya inşallah heyecanla, coşkuyla devam edeceğiz. 

Haberin Devamı

Yeni Mamak Dönüşümü’nün en önemli ayağını oluşturan Dutluk Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi’ndeki 548 yeni konutun kurasını çektiklerini ve söz verdikleri gibi geride kalan Mart ayında hak sahibi vatandaşlara teslim ettiklerini anımsatan Bakan Kurum, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Mamak Yatıkmusluk, Altıağaç, Karaağaç, Hüseyingazi’de, Anayurt ve Gülseren’de 9 bin 146 kentsel dönüşüm konutumuzu da yine sizlere teslim ettik. Son olarak haziran ayında Altıağaç ve Karaağaç’ta yapımını tamamladığımız rezerv konutlardan, Mutlu Mahallesi Riskli Alandaki hak sahiplerimize verilmek üzere 238 yeni yuvamızın kurasını çekmiş, onları da sizlerin hizmetine sunmuştuk. İşte nasıl ki Mamak’ta Mehmet Parlak amcamıza, ‘Sana söz! 6 ay içerisinde temelleri atacağız.’ dediysek ve daha kısa sürede temellerimizi attıysak yine aynı anlayışla bugün de 519 konutumuzu tamamlayarak kuralarını büyük bir coşku içerisinde hep birlikte büyük bir coşkuyla çekiyoruz.” diye konuştu. 

“İlk Evim, İlk İş Yerim projemiz kapsamında Mamak’ımıza 3 bin 645, Ankara’mıza toplamda 18 bin 139 konut inşa edeceğiz”

Bakan Kurum, Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut hamlesi olan “İlk Evim, İlk İş Yerim, İlk Evim Arsa” projesi kapsamında Mamak’a 3 bin 645, Ankara’ya toplamda 18 bin 139 konut inşa edeceklerini hatırlatarak “Vatandaşlarımızın, hemşehrilerimizin kendi konutlarını yapacakları, gençlerimizin ilk konutunu sahip olacakları 100 bin konut yapılacak imarlı arsamızı da Ankara’da ilk kez ev sahibi olacak hemşerilerimizin, sizlerin hizmetine sunacağız. TOKİ Başkanlığımız eliyle söz verdiğimiz gibi 2 yıl içerisinde bu projemizi tamamlayacağız. Bu projemizin ilk etabı. 250 bin konut, 1 milyon konut arsası, 10 bin işyerimiz ilk etabı tamamlanır tamamlanmaz hemen ardından ikinci etabın da sürecini de vatandaşlarımızın talepleri doğrultusunda gerek Mamak’ımızda, gerekse Ankara’mızın tüm ilçelerinde ihtiyaç sahibi vatandaşlarımız için yapmaya devam edeceğiz.” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2018 yılında müjdesini verdiği 81 ilde 81 milyon metrekare millet bahçesi yapma hedefini kararlılıkla sürdürdüklerinin altını çizen Bakan Kurum, “Bu azimle tüm Türkiye’ye tam 468 millet bahçesi kazandırıyoruz. Bunlardan 164’ünü tamamlayarak evlatlarımıza, gençlerimize, vatandaşlarımıza armağan ettik. Ankara’mızda da toplam büyüklüğü 4.8 milyon metrekare olan 24 millet bahçesi projemiz var. Bunlardan 11’ini tamamlayarak sizlerin hizmetine sunduk. Mamak’ın ilk millet bahçesi olan Üreğil Millet Bahçemizin açılışını hep birlikte gerçekleştirdik. İşte bugün de Mamak’ımızda şehit öğretmenimizin hatırasını yaşatacak Hamza Halit Sülün Millet Bahçemizde ilk fidanlarımızı toprakla buluşturuyoruz. TOKİ Başkanlığımızca Mamaklı vatandaşlarımız ve yavrularımız için hayata geçirdiğimiz en nadide, en gözde eserlerimizden birisi olacak bu millet bahçemiz, tam 58 bin metrekare büyüklüğe sahip olacak. Bahçemizde, yeşilin içerisinde çocuk oyun alanları, tematik bahçeler, millet kıraathanesi, kadın kooperatifi, bisiklet ve yürüyüş yolları, otopark ile mescit yer alacak. Bu güzel eseri de inşallah 2023 yılı içerisinde tamamlayacağız, Mamak’a, Mamak’ın gençlerine, çocuklarına armağan edeceğiz.” dedi.

“Bizim bir Ankara hayalimiz var”

Bakan Murat Kurum, dört bir yanı millet bahçeleriyle donatılmış, her noktasında temiz enerjiyi kullanan, atığını dönüştüren, kendi enerjisini üreten, istihdama, ekonomiye katkı sağlayan, depreme karşı dayanıklı, kültürel dokusu korunmuş, yatay mimariye sahip bir Ankara hayali olduklarını da sözlerine ekledi.

“Başkentimizin Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde çeyrek asırda kazandığı her şey, siyasi ikbal kavgalarının gölgesinde birer birer harcanmaktadır!”

Ankara’nın tarihi birikimine sahip çıkılmadığını belirterek muhalefete eleştirilerde bulunan Bakan Kurum, “Geçen yıllara rağmen taş üstüne taş konulmamaktadır! 4 sene içerisinde maalesef bizim bıraktığımız Ankara’nın geleceği, çalışır vaziyette teslim aldıkları kurumları bile çalıştıramayanların ellerinde heba olmaktadır! Başkentimizin Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde çeyrek asırda kazandığı her şey, siyasi ikbal kavgalarının gölgesinde birer birer harcanmaktadır!” ifadelerini kullandı.

“Bizim gündemimizde şahıslar yoktur, ben yoktur; ikbal kaygısı, gelecek kavgası yoktur!” 

Bakan Kurum, muhalefete yönelik eleştirilerini sürdürerek “Biz Ankara’mızı bugüne kadar kaderine terk etmedik, bundan sonra da asla etmeyeceğiz! Çünkü bizim gündemimizde şahıslar yoktur, ben yoktur! İkbal kaygısı, gelecek kavgası yoktur! Her zaman milletimiz için, Ankara’mız için, 81 ilimiz için eser vardır, hizmet vardır, yatırım vardır, proje vardır, Sayın Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu Türkiye Vizyonu vardır! Bizim geniş gönüllü milletimize dar görüşleriyle istikamet çizmeye çalışanlar bilmelidir ki biz dünyaya Ankara’dan bakan engin yürekli güzel milletimizle birlikte büyük ve güçlü Türkiye için çalışmaya Neşet Ertaş’ın ifadesiyle aşkla, azimle, kararlılıkla devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.

“Vakit gelmiştir, artık Türkiye Yüzyılı Başlıyor!”

Mamaklı vatandaşların, 2023’te yeni bir destan yazacağını ve 2023 seçimlerinde bir kez daha Cumhur İttifakını ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı rekor oyla destekleyerek Büyük ve Güçlü Türkiye yürüyüşüne devam diyeceğini kaydeden Bakan Murat Kurum, “Sizin bu kararlılığınız gösteriyor ki Türkiye Yüzyılı engellenemez! Çünkü tarih bizi çağırıyor! Çünkü mazlum coğrafyalar bizi çağırıyor! Çünkü dünya bizi bekliyor! Çünkü Türk-İslam dünyası Türkiye’yi bekliyor! Vakti gelmiş bir fikrin karşısında hiçbir güç duramaz! Vakit gelmiştir! Artık, Türkiye Yüzyılı başlıyor!” sözleriyle konuşmasını noktaladı.

Konuşmasının ardından Mamak Diriliş Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi için ilk kuraların çekimini başlatan Bakan Kurum, ardından Şehit Hamza Halit Sülün'ün adının yaşatılacağı millet bahçesinde ilk fidanları toprakla buluşturdu. Millet bahçesi kütüğüne Şehit Hamza Halit Sülün'ün adı çakılarak dualar edildi.