Ekonomi Bali: Türkiye’nin avantajı 4 çıpada

Bali: Türkiye’nin avantajı 4 çıpada

26.02.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, geçmişte Türkiye’ye önemli avantaj sağlayan 4 çıpadaki tahribatın tamir edilmesi gerektiğini söyledi. Bloomberg HT yayınında bankacılık ve ekonomi gündeminde öne çıkan konuları değerlendiren Bali, “Geçmişte bizi koruyan dört özelliğimiz vardı: Mali disiplin, AB tanımlı borç stokunun GSYH’ye oranının yönetilebilir olması, tek haneli enflasyon ve sağlam bankacılık sistemi. Bu dört unsurda oluşan bazı tahribatları tamir etmeliyiz. Çare budur” diye konuştu.

Bali: Türkiye’nin avantajı 4 çıpada

Türkiye ekonomisinin kendini tamir edecek bir dinamizme sahip olduğunu belirten Adnan Bali, “Pandemi bu süreçleri tamir etme imkanını aldı. Dolayısıyla aşılama süreci ve pandemiden çıkış bu açıdan çok önemli olacak” dedi.

‘Sadeleşme görüldü’


Bali şunları söyledi:

“Kasımdaki sıkıntılı günlerden sonra yeni dönemde parasal politikalarda normalleşme ve sadeleşme gördük. Para politikasında atılan adımlarla söylem uyumlu. Piyasalarda bunun olumlu tepkisini de gördük. Önceki gün atılan zorunlu karşılık adımları da bu politikaların devamlılığı açısından önemliydi. Ama bence piyasalar bunu daha olumlu fiyatlamalıydı. Politika setinin doğal sorumlu bir parçası olarak hareket etmeliyiz. Bu koordinasyonunun TCMB Başkanı ve Hazine ve Maliye Bakan Lütfi Elvan ile olduğunu düşünüyoruz. Kasım sonrasında gerçek kişiler döviz satmaya başladı. Tüzel kişilerin döviz alımlarında da yataylaşma görülüyor. Ödemeler dengesinde net hata noksanda 5 milyar dolarlık giriş var, bunun normalleşmeyle ilişkili olduğunu düşünüyorum.”

Faiz indirimi zemini

Parasal sıkılaştırma üzerine kurulan yapıda faizin tek başına bütün sorunları çözecek sihirli bir enstrüman olmadığını dile getiren Bali şöyle devam etti: “Faizde baz senaryomuz şu. Bu yılın biraz katılaşan bir enflasyon trendi var. İkinci çeyrekte 100-150 baz puan gittikten sonra parasal sıkılaşmanın ve düşük kurun etkileriyle yılın ikinci yarısında geriye dönmesi gerektiğini bunun da faiz indirimlerine zemin sağlayacağını düşünüyorum. Bu biraz zaman alacak. Tahammüllü olmalıyız bu konularda. Enflasyondaki dönüşle birlikte beklentilerin değişmesi, ters dolarizasyon, rezerv birikim süreci ve pandemide kontrollü toparlanma görürsek bu bizim baz senaryomuz olur. Finansal istikrarın sağlanması herkese elzemdir.”