Ekonomi Bayramla okul birleşti 4 milyar TL harcanacak

Bayramla okul birleşti 4 milyar TL harcanacak

21.09.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Okulların açılışının ertelenmesi Kurban Bayramı ve okul alışverişinin çakışmasına neden oldu. Alışverişte yoğunluk son haftaya bırakılırken, her ikisi için 4 milyar TL’lik harcamanın perakendeye akması bekleniyor

Bayramla okul birleşti  4 milyar TL harcanacak

Kurban Bayramı alışverişi okul hazırlığıyla çakıştı. Turizmcilerin isteğiyle okulların açılışı 28 Eylül’e ertelendi. Bu nedenle önceki yıllarda eylül ayı başına denk gelen okul alışverişi Kurban Bayramı’yla birleşti.
Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği (AMPD) Başkanı Mehmet Nane, bayramlarda perakende alışverişlerinde genel ortalama olarak her zaman yüzde 20-30 arasında bir artış olduğunu söyledi. Hem Kurban Bayramı hem de okul alışverişinin bu yıl çakışmasının biraz sektörü etkileyebileceğini dile getiren Nane, “Geçen yıl bayram ve okul alışverişi ayrı dönemdeydi. Aynı döneme gelmesi sinerji mi yaratır, olumsuz mu etkiler henüz belli değil. Son haftada belli olur. Bayramlarda hergünkü ciroların yüzde 50 üzerine çıkılıyor. Böyle olup olmadığını göreceğiz” dedi.
Nane, hem bayram hem de okul alışverişinin beraber yapılmasının sinerji yaratabileceğini de vurgulayarak, “Bayram döneminde gıda ve hazır giyim perakendesinde 2 milyar TL’lik bir ciro olmasını bekliyoruz.

Yoğun bir hafta
Okula hazırlık için de kırtasiye ve tuhafiye dahil 2 milyar TL’lik bir ciro tahmini var. Toplamda Kurban Bayramı ve okul alışverişi için perakendeye 4 milyar TL akacağını tahmin ediyoruz” diye konuştu. Nane, şu anda perakende de gıda harcamasının önde olduğunu da aktararark, perakendeciler olarak dolar kurundaki artışı da fiyatlara yansıtmadıklarını kaydetti.
Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sami Kariyo ise, hem okul hem de bayram alışverişinde yoğunluğun son haftaya kaldığını belirterek, şu görüşleri dile getirdi: “Bu haftadan itibaren daha yoğunlaşacak. Hem okul hem de bayram alışverişinin aynı döneme gelmesi biraz etkileyecek. Ancak her ikisi de ihtiyaç. Tüketicilerin ikisinden de keseceğini düşünmüyorum. Kurban’da genelde gıda alışverişi daha önde oluyor.
Gıdayı hazır giyim takip eder. Okul alışverişinde de henüz kuvvetli bir hareket görülmedi. O da bu hafta daha hareketlenir. Sektörü yoğun bir hafta bekliyor.”

‘Kurban edildik’
Tüm Kırtasiyeciler Derneği (TÜKİD) Başkan Yardımcısı Orhan Taşdemir de, okul alışverişinin bayramla çakışmasının sektör için olumlu olmadığını kaydederek, şöyle konuştu: “Sezon için hazırlığı mart, nisan ayı gibi yaptık. O dönemden malzemeler alındı. Ödemeler de okulların açılışı dikkate alınarak eylül sonu gibi düşünüldü.
Bu nedenle sektör için kötü oldu. Ancak bunun olumlu yönü de doların artışından dolayı bir zam olmayacak. Perakendeci kırtasiyeciler maalesef turizm sektörüne kurban edildi.”

Haberin Devamı

Aile bütçeleri ikiye bölündü
TÜKİD Başkan Yardımcısı Orhan Taşdemir, çakışmanın iki sektörü de etkileyeceğini dile getirerek, “Hem bayram hem de okul alışverişi tek bütçeden yapılmak zorunda kalacak. Bütçeler bölündü. Okullar önceden açılmış olsaydı insanlar bütçesini buraya harcar kalanı bayram alışverişine ayırırdı. Şimdi ikiye bölecek. Hem vatandaş hem de perakendeciler için kötü oldu. Okul alışverişi için 3 milyar TL civarında bir harcama öngörüyoruz. Yine de sektör olarak iyimserliğimizi korumaya çalışıyoruz” diye konuştu.