Ekonomi ‘Beatris abla’ bağışladı engelliye Bektaş iş verdi

‘Beatris abla’ bağışladı engelliye Bektaş iş verdi

06.05.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Beatrice Bruningen’in İzmit’te bağışladığı arsaya yapılan, ‘Bizimköy fabrikası’ Hey Tekstil’in dokunuşuyla dünya markalarına üretim yapmaya başladı

‘Beatris abla’ bağışladı engelliye Bektaş iş verdi

1948’li yıllarda Türkiye’ye yerleşen Avusturya asıllı Beatrice Bruningen’in hayatıyla, 1999 Kocaeli depreminden yaralı kurtulanların hayatı 2005’te birbirine bağlandı. Beatrice Bruningen önce İstanbul’a yerleşip, Ümraniye taraflarına büyük araziler alıyor. Arazi mafyası tarafından rahatsız edilince, İzmit taraflarına yerleşiyor. Akmeşe yolu üzerinde, Körfez’e tepeden bakan deniz manzaralı bir bölgeden 100 dönüm arazi alıyor. Hayvan sevgisiyle tanınan Beatrice Bruningen çiftliğinde yarış atları yetiştiriyor, köpekleriyle yaşıyor. Yerel giysilerle köylülerden birisi ve herkes ona ‘Beatris abla’ diyor.

Haberin Devamı

AB’de destekledi
Bruningen, 70 dönüm değerli arazisini ölmeden önce, engelliler yararına kullanılması kaydıyla Türk Anneler Derneği’ne bağışlıyor. 2001’de vefat ediyor, hayali 2005’te gerçeğe dönüşüyor. Depremden sonra Kocaeli Sanayi Odası öncülüğünde hazırlanan ‘Bizimköy Engelliler Üretim Merkezi’ projesine Büyükşehir Belediyesi, Türk Anneler Derneği, Kocaeli Valiliği, Uluslararası Lions Kulüpleri ve Kocaeli Üniversitesi de katkı verince proje hayat buluyor. Avrupa Birliği’nin de projeye hayran kalıp karşılıksız hibe kredisi vermesiyle fabrika yatırımı gerçekleşiyor. Tesise sipariş veren Aynur Bektaş, Kocaeli depremi sonrasında bölgede artan engelli sayısının 19.500 civarında olduğunu söyledi. Bektaş, “İstanbul’dan ustalarımız geldi, işi öğretti. İstanbul’da bir atölyede günde 1.500 parça çıkıyorsa, burada da 1.300 parça çıkıyor” diyor.

Engellilere adanmış bir hayat: Beatrice Bruningen
1917 Avusturya doğumlu, Beatrice Bruningen 2’nci Dünya Savaşı sonrasında ülkesinden ayrılıp 1948’de İstanbul’a yerleşiyor. Türkiye’de evlenen Bruningen, Akmeşe yakınlarında şu anda Bizimköy tesislerinin bulunduğu araziye yerleşiyor. Eşini kaybetmesinin ardından tek evladı zihinsel engelli kızının da 16 yaşında vefatıyla yaşamını engellilere adadı. Bruningen harasının hemen yanına zihinsel engelliler çocuklar rehabilitasyon merkezi kurdu. Zamanının büyük bir kısmını aralarında kızının da bulunduğu bu merkezde özürlü çocukların eğitimiyle ilgilenerek geçirdi. Beatrice Bruningen 2001’de 84 yaşında öldü. Elinde kalan değerli arsaları da engellilerin hizmetinde kullanılması için Türk Anneler Derneği’ne bağışladı.