Ekonomi BES nedir? Bireysel Emeklilik Sistemi yaş sınırı kaç?

BES nedir? Bireysel Emeklilik Sistemi yaş sınırı kaç?

12.03.2021 - 16:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi'nde, Ekonomi Reformları Tanıtım Toplantısı'nda konuşma yaptı. Yaptığı açıklamalar arasında BES de yer aldı. Bireysel Emeklilik Sisteminin kısaltılmışı olan BES nedir? Bireysel Emeklilik Sistemi yaş sınırı kaçtır? İşte son dakika haberleri arasında yer alan BES ile ilgili yeni gelişmeler...

BES nedir Bireysel Emeklilik Sistemi yaş sınırı kaç

Son zamanlarda gündemden düşmeyen ve her vatandaşı yakından ilgilendiren Bireysel Emeklilik Sistemi hakkında flaş açıklamalar geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından duyurulan BES ile ilgili yeni gelişmeler vatandaşları meraklandırdı. Peki BES nedir? Bireysel Emeklilik Sistemi yaş sınırı kaç?

Haberin Devamı

BES NEDİR?

Bireysel Emeklilik Sistemi, kişilerin aktif çalışma yaşamları süresince yaptıkları tasarrufları uzun vadeli yatırıma yönlendirerek emeklilik dönemlerinde yaşam standartlarını koruyabilecekleri bir gelir elde etmelerini sağlayan özel emeklilik sistemidir. Kişiler bu sisteme gönüllü katılarak, sosyal güvenlik sisteminin sağladığı emeklilik gelirine ek bir gelir oluşturur.

BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİ YAŞ SINIRI KAÇ?

Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı:

BES'in gelişmesi ve derinleşmesine katkı sağlıyoruz. BES'i çok daha genişletilmiş kesimlere yaygınlaştırıyoruz, 18 yaş altındaki çocuklarımızın sisteme girmesinin önündeki engelleri kaldırıyoruz. Bu süreci yüzde 25 devlet katkısıyla kamunun üzerine düşen sorumluluğu da yerine getiriyoruz. Böylece tasarruf alışkanlığı ve finansal okuryazarlık bilincinin gelişmesini teşvik ediyoruz. Sandık ve vakıf gibi kurumların emeklilik birikimlerinin 2023 yılı sonuna kadar BES'e aktarımına imkan veriyoruz.

Haberin Devamı

Türkiye birçok alanda gelecek vadeden işler geliştiriyor. Gururumuzu kabartan bu gibi projeler aksamasın diye kitle fonlaması platformlarını hayata geçiriyoruz. Cari açıkla mücadelede 3 temel politikayı takip edeceğiz, ilki yapısal cari açığa odaklanıyoruz, ikinci ihracatın tabana yayılmasını sağlıyoruz, üçüncü sanayi yeşil dönüşümü destekliyoruz. Potansiyeli olup hiç ihracat yapmamış KOBİ'leri ihracata teşvik edeceğiz.

Siyasi istikrarsızlığın hakim olduğu 1990'larda ihracatımız da aynı kaderi paylaşıyordu. Bizim iktidarımızla birlikte ihracatta görülmemiş bir hareket başlıyor. Makine, ekipman ihracatı hızla artıyor. 60 küsür sene sonra nihayet bu dönemde sanayide büyük bir gelişime şahitlik ediyoruz. Bu başarıyı takdir etmekle birlikte yeterli görmüyoruz. İhracatımızın kilogram başına değeri düşüktür. Yapısal cari açıkla mücadele bu yüzden önemli ve gereklidir. Kredi garanti fonu teminatıyla 5-6. bölgelerde yapılacak imalata dayalı ithal ikamesi sağlayan sektörlere uzun vadeli krediler veriyoruz.