Ekonomi Bu dünyadan bir Halis Ağa geçti

Bu dünyadan bir Halis Ağa geçti

05.01.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

78 yaşında hayata veda eden Halis Toprak, ticarete Diyarbakır sokaklarında başladı, sonunda bir sanayi devi oldu. İş hayatında bir ara tökezlese de borçlarının tamamını ödemeyi bildi

Bu dünyadan bir Halis Ağa geçti

İş dünyasının ‘Halis Ağa’sı, işadamı Halis Toprak’ın 1938 yılında Diyarbakır’ın Lice ilçesinde başlayan renkli hayatı, önceki gün Fransa’nın Nice şehrinde son buldu.

Haberin Devamı

Diyarbakır sokaklarında başlayan mütevazı ticaret hayatı, sonunda Toprak ailesini Adana’dan İstanbul’a uzanan bir sanayi devi haline getirdi. Ancak arada çok zor günler de yaşandı...

Halis Toprak’ın babası Hacı Hamit Toprak, Diyarbakır’da at üstünde manifaturacılıkla ticaret hayatına atıldı. 1968 yılına gelindiğinde İstanbul Sultanhamam’ın en büyük tüccarıydı. Baba Toprak, yüzde 40’ı kendisinin, kalanı oğulları Halis, Muhsin ve Muhlis’in üzerine Toprak Ticaret’i kurdu.

Bu dünyadan bir Halis Ağa geçti


Bir dönem iş dünyasının en renkli isimleri arasında olan Sakıp Sabancı ve Toprak yan yana.

Özal etkili...

Aynı yıl Adana’da Paktaş Dokuma’nın hisselerini toplamaya başladılar ve çoğunluğu ele aldılar. O dönem Devlet Planlama Teşkilatı’nda (DPT) çalışan Turgut Özal’la tanışmaları hayatlarında çok şeyi de değiştirdi.

Haberin Devamı

Turgut Özal Halis Toprak’a ‘Soyadın gibi toprak işiyle uğraş’ tavsiyesinde bulundu. Özal’a kulak veren Toprak, bir inşaat şirketi kurdu. Daha sonra kâğıt, seramik, ilaç ve gıda gibi 30’a yakın sektörde Toprak Holding adı altında sanayicilik faaliyetini en üst noktaya taşıdı. Hızla büyüyen Toprak Holding ve Halis Ağa’yı çok seven Özal, Toprak’ın tüm hayatı üzerinde etkili oldu. Turgut Özal, “Sen kravat tak, ben teşvik vereyim” diye espri yaptığı Toprak’a kravat bile taktırır. 1992 yılında ise ana ortakları Toprak Grubu şirketleri olan Toprakbank kurulur.

Bu dünyadan bir Halis Ağa geçti


Halis Toprak yönetiminde Toprak Holding 30’a yakın sektörde önemli başarılara imza attı.

Borçlarını ödedi

Zamanla mali yapısı zayıflayan Toprakbank 2001 sonunda Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) kapsamına alındı. Halis Toprak, 32 yıl sürdürdüğü yönetim kurulu başkanlığını 2009’da oğlu Mehmet Toprak’a devretti.

Aynı yıl Toprak Grubu’nun şirketlerinin tümünün yönetimine TMSF el koydu. Halis Toprak, Toprak Grubu’na ait 22 şirketin ve 21 sanayi tesisinin yönetimini, Toprak Grubu’nun TMSF’ye olan borcunun tamamını ödeyerek geri aldı. 29 Haziran 2012 tarihinde tekrar Toprak Holding Yönetim Kurulu Başkanlığı’na geldi.

Haberin Devamı

Toprak Grubu’ndan aynı dönemde yapılan açıklamada, “Toprak Grubu TMSF’ye borcunu tamamıyla ödemiş ve TMSF ile nihayetinde helalleşmiştir. Toprak Grubu’nun 22 şirketinin ve 21 sanayi tesisinin yönetimi 1056 gün sonra Halis Toprak’ın Yönetim Kurulu Başkanlığı’nda Toprak Ailesi’ne geçecek” denilmişti.

11 çocuğu var

İlk eşi Ayşe Hanım’dan 10 çocuğu olan Halis Toprak, ayrılmak istediğinde mahkeme 540 milyar liralık rekor bir tazminata hükmetti. Ancak Toprak, daha sonra eşi için ‘İstemedi parayı, öyle haysiyetlidir’ dedi. 1999’da evlendiği ikinci eşi Özlem Hanım’dan da bir oğlu olan Toprak, 10 yıl evli kaldıktan sonra boşandı. Kamuoyunda yankı uyandıran Nazlıcan Tağızade ile evliliği ise kısa sürdü.

Halis Toprak’ın cenazesi bugün Ortaköy Büyük Mecidiye Camii’nde ikindi namazını müteakip kılınacak namazın ardından Zincirlikuyu Mezarlığı’ndaki aile kabristanına defnedilecek.

Bu dünyadan bir Halis Ağa geçti


Halis Ağa’nın iş hayatındaki zorluklar sağlığını etkiledi.