Ekonomi Bugün onun doğum günü

Bugün onun doğum günü

09.08.2011 - 10:25 | Son Güncellenme:

Piyasalar alev alev yanıyor, Merkez Bankası Başkanı Başçı, TV TV dolaşıp yatıştırmaya çalışıyor...

Bugün onun doğum günü

MERKEZ Bankası başkanlık koltuğuna yaklaşık 4 ay önce geçen Erdem Başçı, Avrupa ülkelerinin borç sorunlarıyla boğuştuğu, ABD’nin kredi derecelendirme kuruluşlarının ‘negatif’ radarına takıldığı bir ortamda, piyasaları ters köşeye yatırmak pahasına attığı adımlarla, kararlılığını gösterdi. “Sıcak para kaçar” endişesine kapılmadan düşük faiz-yüksek karşılık poltikasını sürdüren Başçı, piyasa oyuncularının beklentilerinin aksine faiz oranlarını geçen hafta aşağı çekerek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “sıfır faiz” hedefi doğrultusunda güçlü bir adım atmış oldu. Para politikası alanında kararlılığını ortaya koyan ve bugün 46 yaşına giren Erdem Başçı, paranın patronu olma sürecinde de aynı azimle devam etti. Babası Ahmet Uğur Başçı’nın, Ankara’da Çıkrıkçılar Yokuşu’nda Devlet Bakanı Ali Babacan’ın babası Hilmi Babacan ile karşılıklı dükkânı bulunan Erdem Başçı, 9 Ağustos 1966’da Ankara’da doğdu. Babacan gibi, ilk ve orta öğrenimini TED Ankara Koleji’nde tamamlayan ve 1983’te bu okuldanmezun olan Başçı daha sonra, ODTÜ Elektrik ve Elektronik’ten 1987’de ‘yüksek şeref’ derecesiyle mezun oldu.

İKTİSAT MASTER’I ALDI

Haberin Devamı

Bilkent Üniversitesi’nde işletme ve iktisat yüksek lisansı yapan Başçı, ABD’deki John Hopkins Üniversitesi’nden de iktisat master derecesi aldı. Başçı daha sonra, Bilkent Üniversitesi’nden iktisat doktoru unvanını alarak, 1995-2003 yılları arasında Bilkent Üniversitesi İktisat Bölümü’nde öğretim üyesi olarak çalıştı. 1999’da doçent olan Başçı, para iktisadı, finansal iktisat,makro iktisat kuramı vematematiksel iktisat dersleri verdi. Başçı, 2003 yılından bu yılın nisan ayına kadarMerkez Bankası Başkan Yardımcılığı görevini yürüttü.

İKTİSATÇI EŞİ

Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın kolej arkadaşı olan Erdem Başçı’nın ismini Türkiye, yoğun olarak 2006’da yaşanan ‘atama krizi’nde duymuştu. Süreyya Serdengeçti’nin görev süresinin dolmasının ardından yaşanan atama krizinde Erdem Başçı’nın adı gündeme gelmiş, ancak o dönemde Başçı’dan çok eşi Sıdıka Başçı’nın başörtüsü gazetelere manşet olup tartışılmıştı. İktisatçı ve borsa uzmanı olan ODTÜ mezunu Sıdıka Başçı, eşi Erdem Başçı ile birlikte bilimsel makalelere de ortak imza attı. 1970 yılında doğan Sıdıka Başçı, ODTÜ İktisat Bölümü öğrencisiyken Erdem Başçı ile evlendi. Mezun olduktan sonra eşi gibi İngiltere York Üniversitesi’nde çalıştı. Türkiye’ye döndükten sonra, 1999 yılında Estim Ekonomik Araştırma ve Danışmanlık Hizmetleri Şirketi’ni kurdu, ekonomi-borsa konularında danışmanlık yaptı.

5 YIL ÖNCE BAŞKAN OLACAKTI AMA...

Haberin Devamı

İKTİSATLA birlikte kesişen yolların ardından Erdem Başçı’nın ismi 2006’da Merkez Bankası başkanlığı için konuşulmuştu ancak dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in “Benim önüme gelen isim Erdem Başçı değildi” açıklaması hükümeti zor durumda bırakmıştı. Köşk’e giden ve Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’den veto yiyen ismin de, Albaraka Türk’ün eski Genel Müdürü Adnan Büyükdeniz olduğu ortaya çıkmıştı. O dönemde Köşk’ten Durmuş Yılmaz ataması gelene kadar Başçı, Merkez Bankası Başkanlığı’na vekalet etmişti. Ancak bu tarihten tam 5 yıl sonra Başçı, Merkez Bankası’nda başkanlık koltuğuna oturmuş oldu.

KİMLİK KARTI DOĞUM TARİHİ: 1966

Haberin Devamı

DOĞUM YERİ: Ankara

ÜNİVERSİTE: ODTÜ Elektrik ve Elektronik (yüksek şeref derecesiyle mezun)

DAHA ÖNCEKİ GÖREVLERİ: 1995-2003 Bilkent Üniversitesi İktisat Bölümü’nde öğretim üyesi, 1999’da İngiltere York Üniversitesi misafir öğretim üyesi, 2003- 2011 Merkez Bankası Başkan Yardımcılığı

MEDENİ HALİ: Evli

Yazarlar