Ekonomi Büyük şirketler girişim avında

Büyük şirketler girişim avında

17.12.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye’de startup ekosistemi gelişirken, büyük firmalar da desteklerini artırıyor. PepsiCo Türkiye Kurumsal İlişkiler ve Sürdürülebilirlik Kıdemli Direktörü Esra İren, ekosistemin gelişmesi, güçlenmesi ve toparlanması için büyük şirketlere önemli roller düştüğünü, bu dönemde şirketlerin destekleri ve iş birliklerinin çok kıymetli olduğunu söyledi.

Büyük şirketler girişim avında

HANİFE BAŞ- Türkiye’nin startup’lar konusunda dünyada iyi bir konumda olduğunu dile getiren İren, “Genç bir nüfusa sahip olmamız, gelişmekte olan, dinamik ve yeniliklere açık bir ülke olmamızın bunda etkisi büyük. Türkiye’nin geleceğe yönelik pek çok startup girişimiyle şimdiden ümit vaat eden ülkelerden biri olduğunu söylersek abartmış olmayız. Çünkü gençlerin bu konuda hevesleri, çabaları ve şimdiden hayata geçirdikleri startup’lar bu konuda dünyada adımızdan söz ettireceğimizi gösteriyor. Her ne kadar 2022 yılında dünya genelinde daralan ekonomilerin ve faiz politikalarının sonucunda startup’lara yatırımlar azalsa da bunun geçici bir süreç olduğuna inanıyorum. Bu daralmadan Türkiye ilk çeyrekte çok etkilenmedi” dedi.

Haberin Devamı

Büyük şirketler girişim avında

İnovasyonu teşvik etmenin anahtarının start-up’lar ve şirketler arasında iş birliği yapmaktan geçtiğini kaydeden İren, şunları söyledi: “Biz de global bir şirket olarak işlerimizi geliştirmek için start-up’larla çalışıyoruz. PepsiCo Labs, PepsiCo’nun büyümesini sağlayacak ve verimliliğini artıracak startup şirketleri belirleme ve onlarla iş birliği yapma işlevi gören teknoloji girişim kolu olarak bize büyük bir fayda sağlıyor. PepsiCo Labs’in belirlediği Pulse Industrial, BrenPower, Ozo Innovations, UBQ Materials, Security Matters ve Elateq olmak üzere altı yeni start-up var. Bunlardan bazıların pilot projeleri de PepsiCo Türkiye olarak bizim tesislerimizde gerçekleştirilecek. Bizim için özellikle start-up’larla iş birliği yapmak, sürdürülebilirlik yolculuğunda en temel koşullardan biri. Tüm paydaşlarımızı bu iş birliği ağına dahil etmek istiyoruz. Gelecek nesillere daha iyi ve sürdürülebilir bir dünya bırakmak ancak bu şekilde mümkün olabilir. Bundan sonraki süreçte de PepsiCo olarak bu konuda iş birliklerimizin sayısını artırmayı hedefliyoruz.”

Haberin Devamı

6 projeyle iş birliği

Esra İren, iş birliği içerisinde oldukları 6 startup projesinin ikisinin Türkiye’de kurulduğunu kaydetti. İren, “Pulse Industrial yapay zeka sistemi aracılığıyla buhar kapanlarındaki arızaları gerçek zamanlı olarak uzaktan tespit ederek endüstriyel tesislerde buhar kaybını azaltmak için çalışan bir startup” diye konuştu.

Yazarlar