Ekonomi Çağlayan: Yeni teşvik sistemi son derece iddialı olacak

Çağlayan: Yeni teşvik sistemi son derece iddialı olacak

06.02.2012 - 18:06 | Son Güncellenme:

Yeni teşvik sisteminin en geç 1 hafta 10 gün içinde açıklacağını belirten Bakan Çağlayan, "Stratejik yatırımlar kapsamında yatırım yapanlara arsa tahsisi ücretsiz olacak. Gerek vergi gerek yatırımlarda sosyal güvenlikte çok önemli destekler verilecektir "

Çağlayan: Yeni teşvik sistemi son derece iddialı olacak

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan: " Yabancıya mük edinme konusu şu anda TBMM'ye sunulmuştur. İsteyen ülkelerin vatandaşları Türkiye'de istediği araziye sahip olacaklardır" " Bir diğer önemli çalışma ise sonuna geldiğimiz yeni teşvik sistemi son derece iddialı bir sistem olacak. En geç 1 hafta 10 gün içinde açıklacayacağız. Demir çelik sektörü, ilaç, eczacılık, hava yolu, hava taşıtları ve yüksek katma değerli çok özellikli önemli destekler vereceğiz.Stratejik yatırımlar kapsamında yatırım yapanlara arsa tahsisi ücretsiz olacak. Gerek vergi gerek yatırımlarda sosyal güvenlikte çok önemli destekler verilecektir "

Haberin Devamı

Körfez İşbirliği Konseyi ( KİK ) 1. İş Forumu'nun açılışı Four Seasons Otel'de yapıldı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ( TOBB ) tarafından organize edilen toplantıya TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, İslam Ticaret ve Sanayi Odası (FGCCC) Başkanı Şeyh Salih Kamil, Körfez İşbirliği Konseyi ( KİK ) Genel Sekreter Yardımcısı Abdullah Bin Cuma Al - Shibli, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ve konsey üyeleri katıldı.

HİSARCIKLIOĞLU VE ŞEYH KAMİL'DEN İŞBİRLİĞİ VURGUSU

Forumun açılışında bir konuşma yapan, TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, "Benim bir prensibim vardır. Çok iş yap az laf üret. Bugün geldiğimiz noktada doğru yolu izlemişiz. Bugün Avrupa Birliği büyük bir ekonomik sorunla boğuşmaktadır.Yaklaşık bir yıldır krizin çözümü için sürekli toplantı yapılıyor. Ancak somut adım atılmadığı için kriz zayıflayacağına daha derin bir hal aldı.Vakit kaybedildikçe iş yapılması gereken zaman, lafla harcandığı için kriz daha fazla ülkeye yayıldı" dedi. Konuşmasında yeterli işbirliği yapılmadığına dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, "Ne yazık ki İslam dünyası olarak işbirliği açısından çok laf az iş ürettik. Büyük gücümüzü potansiyelimizi kullanamadık. Bunun sonuçlarını da yaşıyoruz " diye konuştu.

Haberin Devamı

İslam Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Başkanı Şeyh Salih Kamil ise, " İhracatımızı artırmamız gerekiyor. 135 milyar liralara varmış Türkiye'nin ihracatı. Bu elbette övünülecek bir rakamdır. Sadece ekonomi alanında değil diğer alanlarda da reformlar peş peşe geldi. İslam ülkeleri için en başarılı model Türkiye'dir. Türkiye bu işe başladığında zengin ülkeler safhında değildi. Çalışmasının mükafatını gördü. Nereden nereye geldi. Samimi temennim, körfez ülkelerini Türkiye'nin gelişmişliğinden istifade etmeye çağırıyorum. Körfez ülkelerinin serveti yeraltı zenginliği fakat Türkiye sanayisiyle, ekonomisiyle gelişmiş bir ülkedir. Türkiye'nin deneyiminden birikiminden istifade edilirse, zaman kazanılır " şeklinde konuştu.

"2011 YILI TİCARET HACMİMİZ YAKLAŞIK 12 MİLYAR DÜZEYİNDEDİR "

Haberin Devamı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ise, Türkiye'nin 2011 yılınınn ilk dokuz ayında yüzde 9.6 oranında büyüdüğünü söyledi. Yazıcı, hükümet olarak hedeflerinin Cumhuriyetin kuruluşunun 100. yılı olan 2023 yılında Türkiye'nin dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasında girmesi olduğunu da kaydetti.

Yazıcı, " Türkiye ihracatta son 8 yılda büyük bir başarı kaydetti. 2002'de 36 milyar dolar olan ihracatımızı 2008'de 136 milyar dolara yükselttik. Dünya ticaretinin küresel krizden etkilendiği süreçte dahi ihracatımız 100 milyar doların üzerinde kaldı. 2011'de ise, ihracatta 135 milyar dolar rakamını yakaladık. 2023'teki hedefimiz ise, 500 milyar dolar ihracat, 500 milyar dolar ithalat rakamına ulaşmaktır " dedi. Türkiye'nin Körfez İşbirliği konseyi ülkeleriyle toplam ticaret hacminin 2008'de en yüksek rakamına ulaştığını kaydeden Yazıcı, bu rakamın 2002 yılına göre 7 kat artarak 14.2 milyar dolar olduğunu belirtti. Yazıcı, "2010 yılında ticaret hacmimiz yeniden yükselmiş ve 9 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. 2011 yılı ticaret hacmimiz ise, yaklaşık olarak 12 milyar düzeyindedir. Dolayısıyla ekonomik işbirliğimizin güçlenmesi bölgenin gücünü ve refahını da artıracaktır " şeklinde konuştu.

"TÜRKİYE 246 GÜMRÜK BÖLGESİNE İHRACAT YAPIYOR"

Haberin Devamı

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan da forumda bir konuşma yaptı. Çağlayan, " Yedi ülkemizin toplam gayri safi hasılası yaklaşık 2 trilyon dolar. Yedi ülkenin bugün ihracat rakamları toplamı yaklaşık 1.1 trilyon dolar. Toplam ithalatı 650 milyar dolar. 120 milyonluk bir nüfusa sahip bu yedi ülkenin toplam dış ticaret rakamı yakaşık 1.8 trilyon dolar. Böylesine önemli bir ekonomik güce sahip olan yedi ülkenin işadamları biraraya gelerek ülkelerimizde iş ortamının geliştirilmesi ülkemizin gayri safi hasılalarının artırılmasını yatırımların artırılmasını konuşuyoruz " dedi. Türkiye'nin hemen hemen her ülkeye ühracat yaptığını söyleyen Bakan Çağlayan, "Bundan sadece dokuz yıl önce ihracatımız 36 milyar dolardı.Bugün 136 milyar dolarla 246 gümrük bölgesine ihracat yapılıyor. Sadece iki yere ihracat yapılmıyor biri Kiribati biri Panolu. Bakın dünya atlasına yerlerini göreceksiniz. Türkiye bunların dışında 246 gümrük bölgesine ihracat yapmaktadır. Buralara da ihracat yapacağız. 376 milyar dolar toplam dış ticaret hacmine sahip olmuştur" dedi.

Haberin Devamı

"TÜRKİYE SON 8 YILDA 107 MİLYAR DOLAR DOĞRUDAN SERMAYE ALMIŞTIR"

Bakan Çağlayan, "Türkiye bu yıl 2011 yılı itibariyle yüzde 8' in üzerinde bir büyüme rakamına sahip olacaktır. Yüzde 83' lük bir büyüme rakamıyla dünyada önemli bir konuma sahip olacaktır. Türkiye ve Hollanda aynı büyüme potansiyeline sahip olursa Türkiye'nin konumu 16. sıraya gelecektir" dedi. Çağlayan, " Türkiye'nin doğrudan yatırımlarının da arttığını kaydederek, " 2003 yılına kadar Türkiye'ye gelen doğrudan yatırım 15 milyar dolardı. 2003' ten sonra serbest piyasa liberal ekonomi ve düzenlemelerle son 8 yılda Türkiye 80 yılda almış olduğu doğrudan yatırımın 7 katından fazlasını alarak 107 milyar dolarla doğrudan sermaye almıştır.Bunların yüzde 82' si Avrupa kaynaklıdır.Türkiye'ye 80 yılda gelen doğrudan sermaye bir yılda geliyor" dedi.

"YENİ TEŞVİK SİSTEMİ SON DERECE İDDİALI OLACAK"

Konuşmasında yabancılara getirilecek teşvik sisteminden de bahseden Çağlayan, " Şu anda TBMM'ye sunulmuştur. Yabancıya mük edinme konusu. İsteyen ülkelerin vatandaşları Türkiye'de istediği araziye sahip olacaklardır. Arazi konusunda yatırım yapmak için başka ülkelere gitmek yerine kendi inancımızın kendi kültürümüzün en iyi şekilde paylaşacağınız Türkiye'ye gelip gerekli yatırımları yapma imkanı bulacaksınız. Bir diğer önemli çalışma ise sonuna geldiğimiz yeni teşvik sistemi son derece iddialı bir sistem olacak. En geç 1 hafta 10 gün içinde açıklacayacağız. Demir çelik sektörü, ilaç, eczacılık, hava yolu, hava taşıtları ve yüksek katma değerli çok özellikli önemli destekler vereceğiz. Stratejik yatırımlar kapsamında yatırım yapanlara arsa tahsisi ücretsiz olacak. Gerek vergi gerek yatırımlarda sosyal güvenlikte çok önemli destekler verilecektir. Bunun göstergesi olarak 2008 yılında Ar - Ge teşvik yasası şu an dünyanın en iddialı teşvik yasalarından biridir. Bu konuda Türkiye'yi yüksek katma değerin adeta odağı haline getirmek istiyoruz" dedi.

Konuşmaların ardından Venture Capital Bank ile Göknur Gıda arasında bir gıda ortaklık anlaşması imzalandı.Program sonunda Türk - Arap İş Kadınların Konseyi kurulmasına dair bir anlaşma daha imzalandı. Protokole Arap İş Kadınları Konseyi Başkanı Hissah Saad Al Sabah ile TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Aynur Bektaş imza koydu.