Ekonomi Cenevre sürpriz yapacak

Cenevre sürpriz yapacak

04.03.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Avrupa’nın önemli fuarlarından biri olan Cenevre, bu yıl yine konvansiyonel motorlu süper sporların yanı sıra elektrikli modellerle dikkatleri üzerine çekecek...

Cenevre sürpriz yapacak

Her yıl düzenlenen ve bu anlamda Avrupa’nın en önemli otomotiv etkinliklerinden biri olan Cenevre Otomobil Fuarı, bu yıl 89. kez kapılarını açıyor. Geleneksel motorlara sahip süper spor otomobillerin de yerini alacağı fuarda, elektrikli ve hibrit modellerin çokluğu dikkat çekecek. Ayrıca bu fuarda yeni Çinli markaların yanı sıra yeniden doğmaya çalışan Lagonda gibi markalara da ev sahipliği yapacak.

Haberin Devamı

Lamborghini, Ferrari, Aston Martin gibi markalar, geleneksel motorlara sahip güçlü süper spor modellerini Cenevre’ye getirirken, Citroen ve Seat gibi markalar da tamamen elektrikli, çok küçük boyutlu yeni modellerle şovda dikkatleri üzerine çekmeye çalışacak. Fabrika kapatacağı haberleriyle gündeme gelen Honda ise, Avrupa’da satacağı ilk tam elektrikli modelini yine bu fuarda tanıtırken, Çinli “Aiways” şirketi de “U5” adlı eletkrikli crossover modelini sergileyecek.

Elektrikliler, elbette pek çok markanın standında yerini alacak. Peugeot, elektrikli ve hibrit modelleriyle bu konudaki yeni hamlesini tanıtmayı amaçlarken, Audi’nin “Q4 e-tron” konsepti de, bu lüks markanın elektrikliler konusunda neler yapmak istediğinin göstergesi olacak.

Haberin Devamı

Cenevre sürpriz yapacak

Yeni Bursalı

Bu arada fuar, Türkiye’de üretilen yeniliklerin de tanıtımına aracılık edecek. Bursa’da üretimine başlanan yeni nesil Renault Clio’nun dünya tanıtımı, ilk kez Cenevre’de gerçekleşecek. Bununla birlikte “komşusu” Tofaş”ın tesislerinde üretilen Egea’nın (Tipo) “Sport” da burada olacak.

Öte yandan bu yılki Cenevre Fuarı, en çok “yok”lar listesine sahip fuar olma özelliğini kazandı bile... Nitekim bugüne kadar Ford, Jaguar & Land Rover, Hyundai, Volvo, Opel, Infiniti ve Mini’nin, son anda bir değişiklik olmaması halinde fuarda yer almayacakları belirtildi.

Cenevre sürpriz yapacak

Panda City Cross’ta, 500’de de kullanılan 1.2 lt 69 HP’lik benzinli motor görev yapıyor. Aracın fiyatı 80 bin 900 TL’den başlıyor.

Fiat Panda’ya yeni versiyon

Fiat’ın şehir otomobili Panda’nın yeni SUV gövde seçeneği “City Cross”, satışa sunuldu. Şehir içinde kullanımı kolay ve çevik bir karakter sergileyen Panda City Cross, yerden yüksekliği, hafif arazi şartlarıyla başa çıkabilen yeni ön ve arka tampon tasarımı ve tavan raylarıyla tam bir SUV görünümü sunuyor. Aracın dikkat çeken standart donanımları arasında LED gündüz farları, ön sis farları, direksiyondan kumanda edilebilen Bluetooth bağlantılı Uconnect sistemi, 15 inç jantlar ve 6 adet hava yastığı yer alıyor.

Cenevre sürpriz yapacak

Cenevre sürpriz yapacak

Makyajla birlikte eksiğini de tamamladı

Haberin Devamı

Kia’nın Türkiye’de de popüler modeli olan Sportage, makyajlanan versiyonuyla bir süre önce satışa sunuldu. Makyajlı Sportage’ın en büyük yeniliği ise, uzun zamandır eksik olan 1.6 lt dizel motor ve otomatik şanzıman kombinasyonu oldu.

Aynı zamanda 7 ileri otomatik şanzımanla da sunulan Sportage, lt dizel motor ile fabrika verilerine göre 100 km’de ortalama 4.7 lt yakıt tüketiyor. Araca, tüm bunların yanında akıllı güvenlik donanımlarının yanı sıra yeni bilgi ve eğlence sistemi de eklenmiş.

Yenilikler art arda

Kia Genel Müdürü Can Ağyel, Sportage’ın Türkiye’de çok beğenildiğini hatırlatırken, yenilenen versiyonda sunulan 136 PS gücündeki 1.6 lt dizel motor ve otomatik şanzımanın yanı sıra yenilenen dış ve iç tasarımı, gelişmiş donanım özellikleriyle başarısını daha da ileri götüreceğine inandıklarını söyledi.

2018 yılının sonunda Stonic ve premium segmente yönelik Stinger’ı pazara sunduklarını hatırlatan Ağyel, “Her iki aracımız için de olumlu geri dönüşler alıyoruz. 2019’daysa ana motivasyonumuz Sportage olacak. Bununla birlikte, Mart ayının ikinci yarısında Cee’d HB modelini sunacağız. İkinci çeyrekte Proceed ve KIA Cee’d SW modellerimizi, yılın ikinci yarısında ise yeni Cerato 1.6 lt dizel otomatiği devreye alacağız” dedi.

Haberin Devamı

Cenevre sürpriz yapacak
Pirelli’den yerli SUV lastiği

Pirelli, yüksek kilometre ve hafif arazi koşulları için özel olarak geliştirdiği crossover ve SUV lastiği Scorpion Verde All Season’ı Türkiye’de de üretmeye başladı. Pazarda en çok satılan “215/65R16 98V” ebatlarındaki lastiği Türkiye’de üretme kararı alan Pirelli, böylelikle hızla gelişmekte olan SUV pazarının lastik ihtiyacını “yerinde karşılayabilmeyi” amaçlıyor. Söz konusu ebattaki lastikler, daha çok Dacia Duster, Nissan Qashqai, Renault Captur, VW Tiguan gibi modellerde kullanılmakta.

Cenevre sürpriz yapacak

İspanyol yol faresi

İspanyol Seat markasının Cenevre yeniliği, bir süre önce Mobil Dünya Kongresi’nde de tanıtılan elektrikli “Minimo” olacak. Renault’nun “Twizy” ile başlattığı minik elektrikliye başlayan Minimo, güvenliği, rahatlığın yanı sıra motosiklet çevikliğini sunuyor. İki kişilik yüzde 100 elektrikli konsept otomobil, entegre pil değişim sistemine sahip. Bu da aracın yalnızca birkaç dakikada şarj olmasına ve 100 kilometreden fazla yol kat edilebilmesine olanak sağlıyor.

Haberin Devamı

Cenevre sürpriz yapacak

Elektrikli gelecek...

Cenevre’de yeni 208 ve e-208 modellerinin yanında Peugeot Sport imzasını taşıyan 508 Concept olmak üzere iki dünya tanıtımı gerçekleştiren Fransız üretici Peugeot, ayrıca şarj edilebilir hibrit modeller de dahil çeşitli elektrikli araçlarını da burada toplu halde gösterecek. Haziran ayında siparişe açılacak ve sonbaharda satışa sunulacak 3008 Hybrid4 ve 508 Hybrid dışında markanın yüzde 100 elektrikli ve otonom araçların geleceğine yönelik vizyonunu ortaya koyan “Peugeot e-Legend Concept” de fuarda olacak.

Cenevre sürpriz yapacak

Büyüklerin rüyalarını süsleyecek oyuncak

Dünyaca ünlü oyuncak firması Lego, efsane bir otomobil olan 1967 Ford Mustang Fastback’in koleksiyonluk sayılabilecek bir örneğini üretti. Tam 1.471 parçadan oluşan bu mavi Mustang, istenirse modifiye de edilebiliyor. Yani, şayet istenirse araç için kaputu delip geçen supercharger eklentisi, yanlardan çıktan egzostlar, bagajda “nitro” takviyesi, ayarlanabilir arka süspansiyon gibi parçalar da araca monte edilebiliyor. Tabii, hayaller dahilinde... Bir de bütçe dahilinde elbette. Çünkü bu saydığım ve sayamadığım ek modifiye parçaları için ABD’de 150 dolarlık bir ekstra bedel ödenmesi gerekiyor. Ancak, değer sanki...

Filo kiralama ‘ticari’yle gazlayacak

Operasyonel araç kiralama sektörü 2018 yılında, Türkiye’de satılan yeni otomobillerin yüzde 18.4’ünü, yani 89 bin 463 adedini satın alarak filosuna kattı. Bu dönemde 10.5 milyar TL’lik yeni araç yatırımı yapan sektörün aktif büyüklüğü de 29.7 milyar TL’yi aştı.

2018 yılında yaşanan sınırlı daralmanın geçici bir durum olduğunu belirten TOKKDER Yönetim Kurulu Başkanı İnan Ekici, “Ticari araç kiralamanın olanaklı hale gelmesi ile 2019 yılına daha olumlu şekilde bakmaya başladık. 2019 yılında büyüme ivmesini yeniden yakalayacağımızı ve sektörümüzün 2020 yılı sonunda yaklaşık 375 bin adetlik araç parkına ulaşacağını düşünüyorum” diye konuştu.

Cenevre sürpriz yapacak

Aston Martin show peşinde

Efsanevi otomobil markası Aston Martin, bu yıl Cenevre’de “Project 003” kod adlı hiper otomobilini gösterecek. “Valkyrie” ve “Valkyrie AMR Pro”nun (eski adıyla 001 ve 002) ardından Aston Martin tarafından geliştirilen üçüncü hiper otomobil olan “Project 003”, ortadan motorlu bir araç olacak. Dünya genelinde yalnızca 500 adet üretilecek olan “Project 003”, 2021 yılı sonunda satışa sunulacak. Bununla birlikte Aston Martin’in, “Lagonda” markasını taşıyan elektrikli bir SUV göstereceği de belirtiliyor.

Cenevre sürpriz yapacak

Ferrari kendini aşıyor

İtalyan süper spor otomobil üreticisi Ferrari’nin Cenevre bombası, “F8 Tributo” olacak. Şirketin geliştirdiği ve bir yol otomobiline yerleştirdiği en güçlü V8 motorla donatılan Ferrari F8 Tributo, 720 beygir güç ve 770 Nm tork üretiyor. Çift turbo beslemeli motor, aracı 0’dan 100km/s hıza 2.9 saniyede çıkartabiliyor. 340 km/s maksimum hıza sahip F8 Tributo, yerini aldığı 488 GTB’den çok daha iyi bir kalkış ve hız sunuyor. Aracın tasarımı ise, çok daha dikkat çekici ve sportif.

Yazarlar