Ekonomi Cepte ÖTV ayarı üst segmenti vurur

Cepte ÖTV ayarı üst segmenti vurur

02.05.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Cep telefonlarına yüzde 25-40-50 oranında ÖTV artışı geldi. Artışın bu yılki satışları düşüreceği ve özellikle üst segmenti vuracağı öngörülüyor. Yolcu beraberini de artıracak

Cepte ÖTV ayarı üst segmenti vurur

Cep telefonunda şubat ayından beri konuşulmaya başlanan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) artışı dün itibariyle gerçekleşti. Cep telefonunun da aralarında bulunduğu üç ürün grubunda ÖTV arttı. Dolar ve euro kurundaki artış nedeniyle zaten bir hayli yükselen cep telefonu fiyatları daha da artacak. Bu durumun sektörde satışların düşmesine neden olacağı da belirtiliyor.

Haberin Devamı

Cep telefonunda asgari maktu vergi tutarı, ÖTV oran ve matrahları yeniden belirlendi. Bu kapsamda, ÖTV matrahı 640 lirayı aşmayan cep telefonlarında vergi oranı yüzde 25, 640-bin 500 lira arasındakiler için yüzde 40, diğerleri için yüzde 50 oldu.

Satışları etkiler

Casper Yönetim Kurulu Üyesi Yalçın Yıldırım, ÖTV’deki artışın ülkedeki cari açığı azaltma yönünde atılmış bir adım olduğunu belirterek, “Sade bir vatandaş olarak baktığımızda tasarrufa yönelik bu kararı olumlu karşılıyoruz. Lüks tüketimi azaltacak” dedi. Ancak sektör açısından bakınca ise satışları olumsuz etkileyeceğini dile getiren Yıldırım, “Orta ve üst segmente talebi azaltacak. Sektör geçen yılı 11 milyon adetlik satışla kapattı. Bu yıl ise şubat ayında 850 bin adetlik akıllı telefon satışı gerçekleşti. Bu yıl sektörün geçen yılın bir milyon altında 10 milyonla yılı kapatması bekleniyordu ama ÖTV zammıyla beraber bu oran yüzde 10-15 aşağı düşebilir. Sektör yılı 9 milyonla kapatabilir. Bu karar giriş seviyesine de talebi artıracaktır” değerlendirmesini yaptı.

Haberin Devamı

Hemen yansıtılmaz

General Mobile Yönetim Kurulu Başkanı Sebahattin Yaman ise, ÖTV’de artışın bütün segmentlerdeki cep telefonlarına zam gelmesi anlamı taşıdığını aktararak, ancak markaların bunu hemen fiyatlara yansıtmayabileceğini kaydetti. Yaman, sözlerini şöyle sürdürdü: “Özellikle üst segmentteki telefonlara talebi azaltabilir. Ancak şirketler bunu hemen fiyatlarına yansıtmaz, biraz kendi fiyatlarına yedirirler. Ama bir süre sonra üst segmentte fiyat artışı olabilir. Şu anda ayda 850 bin adetlik akıllı telefon satışı var. Bu karar sonrasında bu azalabilir. Ocak ve şubatta genelde durgun olan sektör bu yıl iyiydi. Yıl sonunda satış düşebilir. Toplam satışları mutlaka etkiler.”

Yaman, ÖTV’ye zammın yolcu beraberinde cep telefonu getirilmesi oranını da artırabileceğini vurgulayarak, özellikle üst segmentte bu ticaretin artacağı uyarısında bulundu.

Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İşadamları Derneği (MOBİSAD) Başkanı Mustafa Kemal Turnacı da, bu yeni kararla bin TL’lik bir telefonda verginin yüzde 25’ten yüzde 50’ye çıkartıldığını belirterek, “Daha önce 250 TL ÖTV alınıyordu. Bu kararla vergi tutarı 500 TL’ye çıktı. Bu artış, elbette cep telefonu fiyatlarına da yansıyacaktır. Her ne kadar ÖTV artışını arzu etmesek de, bu kararın sektörümüzü kapsayan KDV ve yolcu beraberinde gelen cihazlarla ilgili yeni düzenlemelerin yapılmasıyla birlikte gelecekte pozitif yansımalarının da olabileceğini düşünüyoruz. KDV ve yolcu yanında cihazla ilgili düzenleme yapılması da gerekiyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Telefon vergisi nasıl hesaplanır?

Cepte vergilendirme gümrükten ithalat sırasında yapılıyor. Sanılanın aksine perakendedeki son fiyatına yansıtılmıyor. Örneğin; 13.999 TL’lik iPhone XS Max’in 512 GB’lık modelinin gümrük fiyatına vergiler yansıtılıyor. Bu fiyatı Apple Türkiye’nin ne kadara aldığını bilememekle beraber 7.000 TL olarak alırsak buna önce yüzde 10 TRT Bandrolü yansıyor sonra yeni orandan yüzde 50 ÖTV ekleniyor. Bu rakama % 18 KDV ekleniyor. Sonra da kar konuyor.

Haberin Devamı

Cepte ÖTV ayarı üst segmenti vurur

Cepte ÖTV ayarı üst segmenti vurur