Ekonomi Çeyiz desteği başvuru şartları nedir, kimlere verilir? Çeyiz desteği ne kadar, başvurusu nasıl ve nereden yapılır?

Çeyiz desteği başvuru şartları nedir, kimlere verilir? Çeyiz desteği ne kadar, başvurusu nasıl ve nereden yapılır?

15.06.2021 - 11:42 | Son Güncellenme:

Devlet yuva kurmak isteyen fakat maddi sıkıntı yaşayan gençlere 350 milyon lira çeyiz desteği sağladı. Aylık gelirin 24 katı kadar da evlenme ödeneği veriliyor. Evlilik öncesinde olan vatandaşlar çeyiz desteği başvuru şartları nedir, kimlere verilir sorularına cevap arıyor. Peki Çeyiz desteği başvurusu nasıl, nereden yapılır?

Çeyiz desteği başvuru şartları nedir, kimlere verilir Çeyiz desteği ne kadar, başvurusu nasıl ve nereden yapılır

Evlilik hayali kuran fakat maddi anlamda sıkıntı yaşayan kişilere müjde geldi. Evlenme ödeneği olarak bilinen çeyiz parası bu yıl evlenecek binlerce gencin giderlerini karşılamasına yardımcı olacak. Bir diğer destek de "çeyiz hesabı" üzerinde yapılacak ödemelerle gerçekleştirilecek.

Haberin Devamı

ÇEYİZ DESTEĞİ BAŞVURU ŞARTLARI NEDİR, KİMLER ALABİLİR?

Evlenme ödeneği, sosyal güvenlik kapsamında anne, babasından aylık, gelir alan kız çocuklarına evlenmeleri halinde ödeniyor. Ölüm aylığı, geliri alırken evlenmiş olmamak gerekiyor. Erkek çocuklarına ödenmiyor. Bağ-Kur'dan yetim aylığı alanlar da yararlanabiliyor.

ESKİ EŞİYLE YENİDEN EVLENEN YARARLANIR MI?

Dul olup yeniden evlenenler, eski eşle nikâh tazeleyenler yararlanamıyor. Evlenme ödeneğinin miktarı Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan alınan en son gelir veya aylığının 2 yıllık tutarı kadar ödeniyor.

ÇEYİZ DESTEĞİ NE KADAR?

Sabah'tan Hazal Ateş'in haberine göre aldığı aylığın veya gelirin 24 katı kadar ödenen evlenme ödeneği kapsamında 750 lira alan bir genç 18 bin liralık çeyiz parası alabilecek.

Haberin Devamı

BOŞANMA DURUMUNDA BU PARA İADE Mİ EDİLİYOR?

Kız çocuğunun boşanması durumunda anne ya da babasından yeniden gelir ve aylığı alması için 2 yıl geçmesi gerekiyor. Çeyiz parası aslında iki yıllık gelir veya aylığın peşin verilmesi anlamına geliyor. Bu paranın iadesi söz konusu değil.

ÇEYİZ DESTEĞİ BAŞVURUSU NASIL VE NEREDEN YAPILIR?

Bulunulan yerdeki sosyal güvenlik il müdürlükleri ve merkezlerine başvuru yapılabilir. Alınan aylığın 24 katı ödeme yapılıyor. Çeyiz parası kaç kere evlilik yapılırsa yapılsın sadece bir defaya mahsus ödeniyor.

Anne, babasından yetim (ölüm) aylığı evlendiği için kesilen ve bu çerçevede çeyiz parası alan kız çocuğu, eşini kaybeder ve eşinden dolayı yetim aylığı almaya hak kazanırsa aylığı hemen alabilir.

Yazarlar