Ekonomi Çeyiz hesabında ilk ödeme mayısta

Çeyiz hesabında ilk ödeme mayısta

12.04.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Evlenecek genç çiftlere açılan “çeyiz hesabı”nda alınacak ödemeler için bankalara başvurular 17 Nisan Çarşamba günü başlıyor.

Çeyiz hesabında ilk ödeme mayısta

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, çeyiz hesabı ödemeleri için bankalara başvurular 17 Nisan’da başlıyor. İlk ödemeler ise mayıs ayı içerisinde yapılacak. Şu ana kadar 15 bankada 22 bin 344 katılımcı çeyiz hesabı açtı. Çeyiz hesabıyla ilgili ayrıntılar şöyle:

Haberin Devamı

Devlet katkısı oranları

- 3 yıllık birikim sonucunda alınacak devlet katkısı oranı yüzde 20, verilebilecek en yüksek tutar ise 6 bin 500 lira.

- 4 yıllık birikim sonucunda alınacak devlet katkısı oranı yüzde 22, verilecek en yüksek tutar 7 bin 500 lira.

- 5 yıl ve üzerindeki sürede alınacak devlet katkısı oranı yüzde 25, verilebilecek en yüksek tutar ise 9 bin lira.

Para nasıl çekilecek?

- Çeyiz hesabında biriken paranın tamamı, evlenmeden 2 ay öncesine kadar çekilebilecek. Hesap bankadan bankaya taşınabilecek.

- Ödemesini alacak olan hesap sahibi, evlilik tarihinden itibaren 6 ay içerisinde aile cüzdanı ve ilk evliliği olduğuna dair ilçe nüfus müdürlüklerinden alacağı belge ile birlikte çeyiz hesabının bulunduğu bankaya gidecek. Banka, 9 bin liraya kadar olan devlet katkısını, kendisine aktarıldıktan sonraki gün içinde hesap sahibinin çeyiz hesabına aktaracak. Sözleşmede belirlenen bir dönem içerisinde, çeyiz hesabından en fazla iki defa çekim hakkı tanınıyor. Çekim hakkının kullanılması halinde hesapta kalan bakiyenin, çeyiz hesabının açılış tarihinden itibaren yatırılması gereken asgari tutarlar toplamından az olmaması gerekiyor.

Haberin Devamı

- Evlilik amaçlı çekim hakkı bir defada kullanılacak. Hakkın evlilik tarihinden önce kullanılması ve bir sebeple evliliğin ertelenmesi durumunda, 3 ay içinde evlendirme dairesine ve çekim hakkının kullanıldığı bankaya başvurularak hesabın devamı talep edilebiliyor.

Kimler nasıl başvuruyor?

- 27 yaşını doldurmadan ilk evliliklerini yapanlara devlet katkısı veriliyor. Ayrıca evlilik tarihinden önce en az 3 yıl düzenli ödeme yapması gerekiyor.

- Çeyiz hesabı açıldığında banka ile müşteri arasında özel, “çeyiz hesabı sözleşmesi” düzenleniyor. Hesabın nemasından yararlanmak için ödemeler aksatılmamalı. Katılımcı aylık ödemeyi seçerse hesabın açılmasını takip eden her bir 12 aylık dönem içinde üç defadan fazla; üç aylık ödeme planını seçerse bir defadan fazla düzenli ödemeyi aksatamaması gerekiyor.

- 18 yaşından küçükler adına veli veya yasal vasi tarafından çeyiz hesabı açılabiliyor.

Haberin Devamı

- Çeyiz hesabı, bankaların yurtiçi şubelerinde TL cinsinden mevduat hesabı olarak açılabiliyor. Herkes bir çeyiz hesabı açabiliyor, ortak hesap olarak açılamıyor. Birden fazla çeyiz hesabı açılması durumunda, ilk başvurulan hesaba devlet katkısı ödeniyor.

Ne kadar yatırılıyor?

- 2019 için çeyiz hesabında katılımcıların yatıracağı aylık alt limit 155 lira 26 kuruş, üst limit ise bin 552 lira 65 kuruş. Bu tutar her yıl artıyor. Üç aylık ödemeyi seçenler bu rakamların üç katını yatırabiliyor.