Ekonomi Çılgın karışım!

Çılgın karışım!

06.03.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Bu yılki Cenevre Otomobil Fuarı, elektriklilerden benzinli motorlu süper spor otomobillere kadar “çılgın bir karışım” sunuyor ziyaretçilere...

Çılgın karışım

Çılgın karışım
Her yıl düzenlenen ve bu yüzden de Avrupa’nın en önemli otomotiv etkinliklerinden biri olan Cenevre Otomobil Fuarı, bu yıl basın günüyle birlikte 89. kez kapılarını açtı. Ford, Jaguar & Land Rover, Hyundai, Opel, Infiniti, Mini gibi markaların yer almadığı fuarda, onların yerine iki yeni Çinli üretici ve mevcut üreticilerin yeni “elektrikli” araç markaları olacak.

Haberin Devamı

Olası Çin-ABD ticaret savaşının yanı sıra pek çok ciddi problemle boğuşan, ancak tüm bu puslu havaya rağmen “bir sonraki seviyeye” yani akıllı ve elektrikli araçlar dönemine hızla geçmeye çalışan otomobil üreticileri, Cenevre’de ağırlıklı olarak çok yakın zamanda piyasaya sunacakları elektrikli modellerini tanıtıyor olacak. Nitekim firmaların bir bölümü, özellikle otonom yani kendi kendine gidebilen araçlar ve yeni güvenlik teknolojileri nedeniyle bir süredir “elektronik ve teknoloji” ağırlıklı fuarları gezmeye başlamışlar, bu nedenle de klasik otomobil fuarlarına katılımı azaltacaklarını açıklamışlardı.

Yakında piyasadalar

İşte bu yıl da, fuara katılmayı ihmal etmeyenler, Avrupa Birliği’nin çok katı hedefleri ve dizele karşı pek çok ülkede “adeta” savaş açılması nedeniyle hızlıca hazırladıkları elektriklilerini bu fuara getirdi. Hatta getirilen ve geniş kitlelere, yüksek adetlerde satılması hedeflenen araçların büyük bölümünün, yakın zamanda piyasaya sunulacak olması da önemli bir ayrıntı. Artık “konseptler”in yerini, kanlı canlı, satışa hazır elektrikliler aldı...

Haberin Devamı

Bugüne kadar gerek menzilleri gerekse de yüksek fiyatları nedeniyle tüketicinin “yeterli” ilgi göstermediği elektrikliler için, üreticiler yeni alternatifler de yarattı. Nitekim Honda, bu fuarda ilk kez minik elektriklisinin seri üretime hazır halini sergiliyor. Aynı şekilde Peugeot da, yeni nesil 208 modelinin tamamen elektrikli versiyonunu ilk kez tanıtarak, elektrikliler kervanına katıldığını duyurdu. Volkswagen Grubu’nun markalarında ise elektrikli otomobil hazırlıklarının tam gaz sürdüğü, elektrikli konseptlerle gösteriliyor. Nitekim Audi ve Seat’ın elektrikli konseptleri, bu konuda VW Grubu’nun kararlılığını ortaya koyuyor. Fuarda olmayacağı açıklanan Volvo ise, elektrikli araçlarına “bahşettiği” Polestar markasının yeni modeliyle Cenevre’de varlık gösteriyor. Bu kompakt aracın tek şarjla 500 km yol yapabildiği belirtiliyor.

SÜPERLER DE VAR

Fuarda her şey “çevrecilik”demek değil.

Yani firmalara göre... Zira McLaren, Ferrari, Lamborghini ve Aston Martin, en son “canavar”larını fuarda tanıttı. Lamborghini’nin 100 km/s hıza 3.1 saniyede çıkan Huracan EVO Spyder’ı ya da Ferrari’nin 720 beygirlik F8 Tributo’su gibi...

Haberin Devamı

Çılgın karışım

Pahalılıkta da dünyada tek!

Dünyada sadece “bir adet” bulunan Bugatti’nin “La Voiture Noire” (Siyah Otomobil) modeli, Cenevre’nin en sükse yapan otomobili oldu. Ettore Bugatti’nin oğlu Jean Bugatti’nin kendi için ürettiği ve daha sonra da kaybettiği “Type 57 SC Atlantic”e tasarım olarak atıfta bulunan bu özel hiper otomobil, sadece firmanın değil, dünyanın da en pahalı “yeni modeli” olarak tarihe adını yazdı. 11 milyon euro fiyat biçilen otomobilin, yeni sahibine tam 16.5 milyon euro’ya satıldığı bizzat firmanın yöneticisi tarafından açıklandı. Fuarın öncesinde çıktan kulis haberlerde, bu aracın VW’nin bir dönem başında olan Ferdinand Piech’e satıldığı öne sürülmüştü. Ancak bu konuda bir açıklama yapılmadı.

Elde üretilmiş karbon fiber gövdesi ve “6 adet egzost çıkışı” ile dikkat çeken La Voiture Noire, 4 turbolu 8.0 lt hacimli 1500 beygirlmik W16 motoru kullanıyor.

Haberin Devamı

Çılgın karışım

Renault’nun hibrit atağı Bursa’dan başlayacak...

Renault, Türkiye’de üretilecek 5. nesil Clio’yu Cenevre Otomobil Fuarı’nda ilk kez dünyaya tanıttı. Bursa’da üretimine başlanacak yeni Clio’nun, aynı zamanda markanın hibrit atağının da ilk temsilcisi olacağını söyleyen Renault Avrasya Bölge Başkanı Nicolas Maure, daha sonra Captur ve Megane modellerinde de hibrit teknolojisinin kullanılmaya başlanacağını kaydetti.

Çılgın karışım
300 bin satıldı

Yeni Clio’nun üretimine hazırlık ve yan sanayi için 306 milyon euro yatırım yaptıklarını belirten Maure, hibrit versiyonda kullanılacak 1.6 litrelik motor için yapılan yatırımın miktarını açıklamadı. Zira bu motor için Bursa’da yeni dökümhane yatırımı yapılmıştı. Yeni nesil Clio’da yerlilik oranının yüzde 50-60 olduğunu ifade eden Maure, Türkiye’de üretilen parçaların, başka ülkelerdeki fabrikalara ihraç edileceğini belirtti. Bu modelin ana üretim üssünün Bursa olacağını vurgulayan Maure, gerekirse Slovenya ve Fransa’daki tesislerin de devreye girebileceğini söyledi.

Haberin Devamı

Aynı toplantıda konuşan Renault Mais Genel Müdürü Berk Çağdaş ise, Clio modelinin 1995 yılından bu yana Türkiye’de 300 bin adetlik satışa ulaştığını söyledi.

Çılgın karışım

Yılın otomobili bir elektrikli

Otomotiv dünyasının Oscar’ı olarak kabul edilen “Car of the Year” (Yılın Otomobili) ödülünün yeni sahibi elektrikli Jaguar i-Pace oldu. 23 ülkeden 60 jüri üyesinin oylarıyla birinci seçilen Jaguar, ilk turda Alpine A110 ile aynı oyu alırken, ikinci turda kıl payı rakibini geçerek 250 puanla birinci oldu. “Yılın Otomobili” için Alpine, Citroen C5 Aircross, Ford Focus, Jaguar i-Pace, Kia Ceed, Mercedes-Benz A serisi ve Peugeot 508 yarıştı.

Çılgın karışım

Üç yerli daha vardı

Cenevre Otomobil Fuarı’nda yeni Bursalı Clio’nun yanı sıra Toyota C-HR ile yeni Toyota Corolla Hybrid ve Fiat Egea’nın yeni versiyonu da yer aldı. Corolla Sedan Hybrid’e otomobil severler kadar otomobil casusları da ilgi gösterdi. Son dönemde fuarlarda sıkça görülen ve yeni modellerin detaylarını inceleyen Çinli oto casusları, Corolla’nın altının fotoğraflarını bile çekti. Bununla birlikte Erbakan Malkoç ve Şükrü Okçu, kişiye özel VIP araçlarıyla fuarda boy gösterdi.

Çılgın karışım

Güçte Bugatti’ye fark attı

Cenevre Fuarı’nda, dünyanın en pahalı otomobiliyle komşu standlarda yer alan Hırvat elektrikli süper spor otomobil üreticisi Rimac’ın “C_Two” modeli, yeni tasarımıyla fuarda tanıtıldı. Arctic White adlı koyu mavi karbon fiber dokunuşlu bir gövdeye sahip C_Two, 2000 beygire yakın bir güçle Bugatti’ye bile fark atmayı başarıyor. Firma, bu gücü de aşabileceğini belirtiyor...

Çılgın karışım

İçinde uzay taşları var!

BMW Cenevre Otomobil Fuarı’nda meteor taşından üretilen parçalara sahip “Individual M850i Night Sky” modelini tanıttı. Sadece bir adet üretilen Night Sky modelinin orta konsoldaki iç kaplamalarında, V8 motorunun çalıştırma düğmesinde, vites kolunda ve kapı eşiğinde meteorittik kaya kullanıldı.